Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše 3letá dcera je od včera u babičky na prázdninách a před chvílí mně babička volala, že má dcera od rána průjem (byla už 3×) a v něm i hlen. Za normálních okolností bych řekla, že je to z rýmy, ale Nelinka rýmu nemá, i když prý chce pořád smrkat, ale nikdy nic nevysmrká a není v ní zahlenění nijak slyšet.
Nevíte co ten hlen může znamenat? Nějakou virózu? Máte někdo zkušenosti?
Dobrý den,hlen ve stolici u děcek by se objevovat neměl a v případě že se objeví vím je to že jde o rozhozenou střevní mikroflóru a stačí jen koupit v lékárně bez předpisu Hylak Forte a podává se děckám třikrát denně podle návodu. Není to nic drastického ale nic dobrého taky ne. Moje malá ho měla hned po porodu. Sýkorová
Hlen ve stolici je prý vždycky známka zánětu ve střevě, kterou způsobí např. infekce. Ten hlen je vlastně něco jako hnis. Není to nic neobvyklého a myslím, že pokud se to objeví nahodile, tak není třeba jít k dr. Postačí běžná dieta. Projevem zánětu je právě průjem nebo řídká stolice. Teprve kdyby to trvalo pár dní, tak bych šla k dr. Malý to míval taky.
Krásný den všem maminkám ![]()
Oživuji tuto diskuzi s dotazem: dcerka (5m) měla před cca 10 dny průjem a v něm docela dost hlenu. Dr nařídila rýžový odvar po dobu 3 dní, pak se stolička upravila. Tento týden už měla stolici v pořádku, ale teď jsem jí rozbalila a opět řidší s viditelným hlenem
Mám se nějak znepokojovat, nebo je normální, když se čas od času objeví?
Mléko dáváme z DM (Anfangsmilch, nebo jak se to píše) a k tomu ještě máme nařízeno užívat probiotika.
Děkuji předem za odpověď ![]()
@Jahůdka Jája moc neporadím, já mám plně kojenou 2m, měsíc kapu probiotika, chvilku to bylo OK, a teď zase, tak asi vysadím mléčné výrobky a uvidím. Už máš malou na příkrmech?? Pokud ano, tak jestli to nezpůsobilo něco znich.
@medunka23 Příkrmy jsme dávali, ne že by toho snědla nějak moc, ale od toho průjmu jsme nedávali a teď je taky ještě nemá. Jediné, co mě napadá, je to mléko..předtím pila Hipp a hlen neměla, zase bych to nechtěla dávat za vinu mléku, na které jsem četla spoustu kladných recenzí, když by za tím stálo něco úplně jiného ![]()
Můžu se zeptat, jak ten hlen vlastně vypadá? Malá měla nějak po 3. měsíci tmavou stoličku a v ní asi ten hlen, bylo to jakoby táhnoucí se část té stoličky, ale stejná barva. Teď se jí to očas objeví, ale už v menším množství, takové jakoby táhnoucí se nitky a barva té stoličky už je taky normálně do žluta. Myslíte, že to je ten hlen? Jinak já malou kojím a předminulou neděli jsem začala s příkrmy, brambor a mrkev, jenže jí po tom začalo hodně trápit bříško, kroutila se, špatně spala, nemohla se vykakat. Tak jsem nakonec vydržela jen asi týden a už jí zase jenom kojím. Může to nějak souviset?