Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, někde jsem četla že by se miminka neměly hladit po hlavičce, ale už nevím proč ani za jakých okolnosti?
Díky
Příspěvek upraven 15.06.10 v 09:34
Ahoj Zuzi,
to jsem neslyšela ani o tom nečetla, ba naopak, že se můžeš hlavičky i fontanely svého miminka bez obav dotýkat
.
Tak to jsem nikde neslysela,dyt je to takovy prirozeny,pohladit sve dite po hlavicce ![]()
Nejspíš zase nějaká pověra z dob minulých..a nejspíš kvůli fontanele. Mám doma knížku péče o dítě z roku 1947 a tam jsou takový rady, že jsem šla do kolen.
V našem předporodním kurzu nám to říkali, ale týkalo se to jen dní bezprostředně po porodu. Že prý jak dítě leze prodními cestami, může mít hlavičku pak citlivou resp. se to asi týká hlavně miminke s hematomem, ale tam je to snad jasný.
I když když jsem viděla jak jedna sestra názorně předváděla koupel novorozence zrovna na takové malé holčičce a mydlila jí vlasy jak psovi, tak jsem byla ráda, že to není moje dítě.
Jestli to není v souvislosti s kojením - když kojíš, tak nemáš hladit mimčo po hlavičce, aby se nerozptylovalo a nerušil se sací reflex.
já mám takový pocit že se jedno o něco kolem uspávání a večerního usínání, právě si už nemůžu vzpomenou jak to bylo, ale zajímalo mě to
miminko se nemá hladit jedním prstem ,ale co největší plochou celou dlaní nejlépe . ![]()
zuzka.mamka píše:
já mám takový pocit že se jedno o něco kolem uspávání a večerního usínání, právě si už nemůžu vzpomenou jak to bylo, ale zajímalo mě to
Tak s usínáním a hlazením po hlavičce já mám přesně opačný zkušenosti, dítě to uklidnilo a krásně usnulo.
suvik píše:I když když jsem viděla jak jedna sestra názorně předváděla koupel novorozence zrovna na takové malé holčičce a mydlila jí vlasy jak psovi, tak jsem byla ráda, že to není moje dítě.
Jsem se fakt musela zasmát
![]()
Já to nikdy neslyšela,že se nemá hladit.adámek usínal jedině při hlazení na halvičce a na čelíčku
ahoj, taky hladíme jak draci, celou dlaní, jinak by asi neusnul
, a taky jediný co mě napadá je kvůli fontanele, ale když jim to tam nebudem mačkat, tak bych se fakt nebála, zkrátka taky jsem to nikde neslyšela
ono to hlazení spíš nesnáší dráždivější děti není jim to příjemné a pláčou u toho ,proto se pak v těchto případech opravdu doporučí nehladit jen přikládat dlaně.úplná blabost to není ,ale spíš to bylo někde vytržený z kontextu.