Hmotná nouze - šetření
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahojky, tak spíše se ověřuje skutečné bydliště a kolik osob skutečně v domácnosti bydlí. Za nadstandard se dnes nepovažuje skoro nic (mikrovlnka, počítač, televize, dvd přehrávač - kolik byste za to dostali ve frcu? Pár stovek? Takže bezpředmětné). Nikdo vás nebude nutit vyrvat kachličky, obkládačky, prodat sedačku apod., pokud máte za sebou rekontrukci bytu. Na auto se příjde jednoduchou lustrací v systému (starší auta se tolerují kvůli snadnějšímu hledání zaměstnání, odvozu dětí do školy…), na stavební spoření taky (vyjede to z ministerstva financí, jelikož se platí příspěvky u stavebních spoření). No, a spíše se v klidu zváží situace v rodině (je více času než v kanclu na socce). Například, jestli o někoho nepečujete (že by tam mohl být příspěvek na péči), jestli máte vyřízené všechny ostatní dávky (příspěvek na bydlení, dětský přídavek apod.). Do skříně a do špajzu nikdo nepoleze. Dělala jsem na sociálce 7 let - do skříní jsem lezla jen, když to bylo odůvodněné (ještě, když byly jednorázovky na oblečení), při běžném šetření nebyl důvod. U klasické rodiny, která se dostala do problémů, jsem se snažila spíše prohovořit a upozornit na další možnosti, poptala jsem se v jaké branži hledají zaměstnání, jestli jim úp nabídl rekvalifikaci, jestli mají sepsané cv, pokud s tím byl problém, pomohla jsem jim i s tím životopisem…policajt jsem byla jen u lhářů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NA pobt v nemocnici dostaneš papír od socky a platit nemusíš, jen to odneseš na tu jejich pokladnu. Tak z toho bych strach neměla, jinak teď co hmotku vyplácí ÚP tak už do domácnosti nechodí. Jen pokud bys chtěla mimořádnou pomoc třeba na pračku, tak pak se přijdou podívat v čem pereš
držim palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Apaji
To ani nemusím jediné co je tady nové jsou okna a ty jsem neplatila já, ale majitel bytu. Jinak doma máme obyč. pračku, starší nábytek(třeba postele a skříň v dětském pokoji jsou majitele).
Koukají třeba na to zda nemá člověk někde paušál a tak? Bral si ho přítel před 9.měsíci, když ještě normálně pracoval, ale pak ho začala šéfová šikanovat tak odešel
.Zrušil by ho, ale je tam dvouletá smlouva a tak by se musel ještě rok doplatit, takže to nic moc neřeší ![]()
Jinak auto ani nic jiného nemáme. Kdy nenastala tahle situace, nikdy by jsem sociálku o nic prosit nešla. Nikdy sem jí vlastně o nic nežádala(kromě rodičovské příspěvku) a v té době bych možná nárok na přídavky a měla
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@ApajiTo ani nemusím jediné co je tady nové jsou okna a ty jsem neplatila já, ale majitel bytu. Jinak doma máme obyč. pračku, starší nábytek(třeba postele a skříň v dětském pokoji jsou majitele).
Koukají třeba na to zda nemá člověk někde paušál a tak? Bral si ho přítel před 9.měsíci, když ještě normálně pracoval, ale pak ho začala šéfová šikanovat tak odešel.Zrušil by ho, ale je tam dvouletá smlouva a tak by se musel ještě rok doplatit, takže to nic moc neřeší
Jinak auto ani nic jiného nemáme. Kdy nenastala tahle situace, nikdy by jsem sociálku o nic prosit nešla. Nikdy sem jí vlastně o nic nežádala(kromě rodičovské příspěvku) a v té době bych možná nárok na přídavky a měla
Ne, paušál nás nezajímal, jen jsem někdy protočila panenky, když si lidé stěžovali, že dávky jsou nízké, ale nosili dokládat úhradu nákladů na bydlení a v inkasu třeba měli UPC za 1200,– Kč. Ale to zákon neřeší, to je problém toho klienta, jestli chce raději lepší jídlo, nebo UPC. Jo a po přiznání hmotné nouze lze dojít na hlavní poštu v místě bydliště a zrušit úhradu koncesionářských poplatků (aspoň v roce 2012 to ještě šlo). Vyplní se na poště formulář. Dále oznámení o přiznání dávek pomoci v HN slouží jako doklad o osvobození regulačních poplatků - takže nejen ta 100,– Kč/den v nemocnici, ale i 30,– Kč u lékaře, 90,– kč za pohotovost a 30,– Kč za repcet. Někteří lékaři chtějí každý měsíc potvrzení, že hmotná nouze trvá (program to uměl vytisknout), ale ze zákona stačí to oznámení. Pokud nebudeš mít doklad, který chtějí, nech si vystavit účet, neplať to. Nechej si to na socce potvrdit a dodatečně zdravotnickému zařízení dolož (hlavně na to nezapomenout, aby tě nedohnala exekuce kvůli stovce). Po evidenci na Úp ať to nezapomene přítel nahlásit na své zdravotní pojišťovně (ty jsi asi na MD, takže už máš asi ZP v pořádku).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Apaji To si děláš srandu, že jde někdo žádat o hmotku a pak si vezme UPC za 1200
? Ještě se chci zeptat zda ty přijmy Vás zajímají normálně nebo po exekuční srážce?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Apaji To si děláš srandu, že jde někdo žádat o hmotku a pak si vezme UPC za 1200? Ještě se chci zeptat zda ty přijmy Vás zajímají normálně nebo po exekuční srážce?
Ne, exekuce se vůbec nebere, jako by nebyla. Takže pro sociálku plný příjem. Takhle to měli důchodci, měli třeba exekuci k důchodu, zůstávalo jim pár tisíc, ale pro nás měli plný a celý důchod (to by jim vlastně stát platil exekuční srážky, kdyby se to uznávalo). Exekuce, půjčky, hypotéka hmotnou nouzi nezajímá. Ale nevadí stavebko, pokud je tam překlenovák a ten se splácí nebo je čertvě založené a nic moc tam není, taktéž nevadí penzijní připojištění (to není třeba rušit). Řeší se ale kapitálové životní pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tedy přijde mi na hlavu platit UPC když telka je jinak zadara, to jako aby když nemají práci měli lepší zábavu?? To je síla, mě třeba přijde sprostý že díky neužívání dávek pak mám já jako dlouhodobě nemocná problém s placením čehokoliv, protože jsem sama tak dostanu dohromady se vším 9800.- na hmotné nouzi, příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení, ale nájem se vším všudy je 10500.-
Raději bych šla do práce než prosit každý měsíc děti abych neumřela hlady. Nevím asi mě chtějí donutit rychle umřít, nebo si najít chlapa…to jako mám obrážet hospody a na čelo si nalepit cedulku jsem sama a mám hlad?? No fuj. Tohle by měl také zákon řešit a ne aby mi úřednice řekla že mám jít do ubytovny a pak mi zaplatí úplně všechno.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tedy přijde mi na hlavu platit UPC když telka je jinak zadara, to jako aby když nemají práci měli lepší zábavu?? To je síla, mě třeba přijde sprostý že díky neužívání dávek pak mám já jako dlouhodobě nemocná problém s placením čehokoliv, protože jsem sama tak dostanu dohromady se vším 9800.- na hmotné nouzi, příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení, ale nájem se vším všudy je 10500.-
Raději bych šla do práce než prosit každý měsíc děti abych neumřela hlady. Nevím asi mě chtějí donutit rychle umřít, nebo si najít chlapa…to jako mám obrážet hospody a na čelo si nalepit cedulku jsem sama a mám hlad?? No fuj. Tohle by měl také zákon řešit a ne aby mi úřednice řekla že mám jít do ubytovny a pak mi zaplatí úplně všechno.
Jeden z důvodů proč jsem odešla, byla nespravedlnost, která se ještě stupňovala. Ale škoda mluvit, hanba chválit. Feťákům, basmanům, nemakačenkům, co si za svou situaci mohli sami, se dávalo všechno a hned. Červený kobereček a ručičku líbám - je chudinka ohrožen sociálním vyloučením
Člověk, co přišel o práci byl bitý (pokud mu náhodou něco vyšlo, tak se jeho příjem, který jako pracující měl, rozpočítával zpětně. Takže chudák bral podporu z pracáku třeba 8 tisíc - z toho žil a platil byt a pak mu u nás vyšla dávka třeba 700,– Kč, přísští měsíc 1200,– Kč, další měsíc o fous více a takhle to měl 3 měsíce). Nikde ani v příspěvku na bydlení ani v doplatku na bydlení není zohledněn fond oprav, což činí i několik tisíc měsíčně - takže, když sis dovolil mít vlastní byt v osobním vlastnictví nebo dr.byt,tak tě potrestáme. Přišel jsi jako neplatič o byt? Přišel jsi z basy? Honem s tebou na ubytovnu, kterou ti zaplatíme celou a nevadí, že v ceně za ubytování je zahrnut i úklid pokoje, vytření, výměna ložního prádla… Vzali ti invalidní důchod po onkologickém onemocnění, jsi hubená, šedivá, sotva stojíš na nohou a za svou nemoc ani nemůžeš? Žádná dieta se tě netýká, měla jsi důchod, který se ti zase rozpočítá do 3 měsíců (takže zase bude brát pár stovek a nevadí, že doplácí léky)…Příjde feťák, má důchod III. stupně, ale bez nároku na výplatu důchodu, páč nikdy nepracoval a nic do systému neodvedl, může si za to sám - ale nemusí být v evidenci ÚP, nemusí si hledat práci, nemá žádné povinnosti jen bere dávky a k tomu dietu na zničená játra a slinivku.Fuj
Slušným lidem jsem pomoci nemohla, haj*lům jsem musela políbit ručičku a honem zařídit výplatu dávky nejlépe v den, kdy si podali žádost
Už NIKDY nechci pracovat ve státní správě, už NIKDY nechci pracovat s lidmi a nejhorší je, že jak feťáky nesnáším, tak se na mě neustále lepí a neustále o ně zakopávám při cestě městem - přivolávám je tím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já tu nechtěla brečet, ale jde o nespravedlnost, před rokem jsem měla jinou úřednici - ta také odešla, s ní to šlo, ta dokázala poradit a asi i pomoci. Poté přišla jiná, mladá a na rovinu mi řekla že mám domácí říct že je nenažraná když chce tolik za nájem a že úřednice před ní mi neprávem vyplatila dohromady 6 tisíc navíc a že tedy je po mě nebudou chtít zpátky protože neví z čeho bych jim to vrátila, myslím že to pravda nebyla, přeci mě nemůžou nutit opustit byt jen proto že jsem te´d nemocná? Za půl roku můžu být fit a mít práci, jak potom z nějaký ubytovny?? To ze mě chcou udělat bezdomovce?? Každý měsíc přemýšlím jestli nebude lepší umřít. Pak stát ušetří.
- Citovat
- Upravit
@Apaji píše:
Jeden z důvodů proč jsem odešla, byla nespravedlnost, která se ještě stupňovala. Ale škoda mluvit, hanba chválit. Feťákům, basmanům, nemakačenkům, co si za svou situaci mohli sami, se dávalo všechno a hned. Červený kobereček a ručičku líbám - je chudinka ohrožen sociálním vyloučenímČlověk, co přišel o práci byl bitý (pokud mu náhodou něco vyšlo, tak se jeho příjem, který jako pracující měl, rozpočítával zpětně. Takže chudák bral podporu z pracáku třeba 8 tisíc - z toho žil a platil byt a pak mu u nás vyšla dávka třeba 700,– Kč, přísští měsíc 1200,– Kč, další měsíc o fous více a takhle to měl 3 měsíce). Nikde ani v příspěvku na bydlení ani v doplatku na bydlení není zohledněn fond oprav, což činí i několik tisíc měsíčně - takže, když sis dovolil mít vlastní byt v osobním vlastnictví nebo dr.byt,tak tě potrestáme. Přišel jsi jako neplatič o byt? Přišel jsi z basy? Honem s tebou na ubytovnu, kterou ti zaplatíme celou a nevadí, že v ceně za ubytování je zahrnut i úklid pokoje, vytření, výměna ložního prádla… Vzali ti invalidní důchod po onkologickém onemocnění, jsi hubená, šedivá, sotva stojíš na nohou a za svou nemoc ani nemůžeš? Žádná dieta se tě netýká, měla jsi důchod, který se ti zase rozpočítá do 3 měsíců (takže zase bude brát pár stovek a nevadí, že doplácí léky)…Příjde feťák, má důchod III. stupně, ale bez nároku na výplatu důchodu, páč nikdy nepracoval a nic do systému neodvedl, může si za to sám - ale nemusí být v evidenci ÚP, nemusí si hledat práci, nemá žádné povinnosti jen bere dávky a k tomu dietu na zničená játra a slinivku.Fuj
Slušným lidem jsem pomoci nemohla, haj*lům jsem musela políbit ručičku a honem zařídit výplatu dávky nejlépe v den, kdy si podali žádost
![]()
![]()
Už NIKDY nechci pracovat ve státní správě, už NIKDY nechci pracovat s lidmi a nejhorší je, že jak feťáky nesnáším, tak se na mě neustále lepí a neustále o ně zakopávám při cestě městem - přivolávám je tím.
- Citovat
- Upravit
Tak to je na prd. Přítel měl před 3.měsíci ještě 17.tisíc to asi nárok nemáme že? Ješte tady teď byl majitel bytu a nechce nám dat doklad o tom, že jsme zaplatili nájem, prý by musel platit daně ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tak to je na prd. Přítel měl před 3.měsíci ještě 17.tisíc to asi nárok nemáme že? Ješte tady teď byl majitel bytu a nechce nám dat doklad o tom, že jsme zaplatili nájem, prý by musel platit daně
POdejte žádost. Když byl ještě zákon o sociální potřebnosti, dokázala jsem dávku vypočíst na korunu přesně jen s tužkou a papírem. Teď, když je zákon o pomoci v hmotné nouzi, tak to vyžvejkne program (pozor, to jsme nemohli klientovi nikdy takhle říct), i zkušené dávkařky byly kolikrát překvapené, že dávka vyšla/nevyšla a v jaké výši. Takže určitě podat a pokud nevyjde, zeptat se, kdy podat novou žádost. S doklady o úhradě nákladů na bydlení je to problém - z příjmů se odečítá 30% na úhradu nákladů na bydlení (v Praze 35%), pokud bydlení existuje, že? Tím se sníží příjem a může vyjít dávka. Do nákladů na bydlení se započítává nájemné, služby spojené s užíváním bytu (vodné, stočné, topení), zálohy na elektřinu a plyn, osvětlení společných prostor, výtah apod. K dokladům je třeba doložit nájemní nebo podnájmení smlouva (podnájem je horší - tam musí být souhlas vlastníka nemovitosti. Např. družstva. A na podnájem se automaticky dávka na bydlení neposkytuje, může být přiznána, ale není nároková. A musí splňovat tyto kritéria). V každém případě dojít, podat žádosti o všechno, aspoň to zkusit, poptat se jaké náležitosti ten daný úřad vyžaduje (jelikož podnájem není nároková dávka, každý úřad může být jinak přísný - my byli velice). Doklady od pana domácího asi budtete muset získat, jinak si může hledat nové podnájemníky (nebo nájemníky, nevím jakou smlouvu máte), alespoň by mohl vystavit na skutečné náklady na bydlení, ne na to, co platíte navíc - z toho přece musí odvádět daň, ne ze skutečných nákladů. JInak asi neporadím. Přece jen jsem ze systému oficiálně vypadla v roce 2012, ale předtím jsem byla rok na nemocenské, takže nové změny, úpravy zákona a metodiku již nesluduju. Mohlo se leccos změnit, kór, když dávky přešly pod ÚP. Rozhodně bych žádosti podala a to ještě v září. Když zamítnou, podat novou hned v říjnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Tak to je na prd. Přítel měl před 3.měsíci ještě 17.tisíc to asi nárok nemáme že? Ješte tady teď byl majitel bytu a nechce nám dat doklad o tom, že jsme zaplatili nájem, prý by musel platit daně
to není problém, vytiskni si to sama na tiskárně a trochu nabodob podpis, jak myslíš že to dělam já, domácí mi přinese papír že mám zaplaceno ale nikde nepíše částku - taky kvůli daním. Nepodvádím, píšu částku co platím, jen si to musím vyrobit sama
- Citovat
- Upravit
Ahoj. Chci se zeptat, jsem 4 roky na ÚP, dělám pouze na dohodu o provedení práce, žádné sociální dávky neberu ani jsem nikdy nebrala. Jsem těhotná, jelikož dál nemůžu pracovat, tak se chci zeptat jestli mám nárok na nějakou peněžitou pomoc až do porodu(únor 2014). Trvalé bydliště mám u rodičů, dalo by se změnit na trvalý pobyt u přítele na byt, přítel je OSVČ. Ale nevím jestli by mi to k něčemu bylo. Přítel mě přece nemůže živit až do porodu, to snad chápete a ani nechci být na něm závislá. Zas tolik nevydělá. Nemám nárok na nějakou hmotnou nouzi nebo tak něco?
Díky za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, co všechno se"prošetřuje" při žádosti o hmotku? To k nám přijde sociální pracovnice nebo někdo, kdo to má nastarosti a bude koukat na to, co máme doma nebo jenom budou hledat zad někde nemáme tajný účet s balíkem peněz, autem atd.
Byli jsme dneska na sociálce a podle výpočtů by jsme měli mát náok na cca 3000kč. Oba jsme zatím vedený na UP. Já beru 3800 a přítel 9000kč. Náje dělá 10700kč, školka 700kč a boužel cca 800 měsíčně za pobyt v nemocnici
Děkuju