Hmotná nouze - šetření
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Obr Koloděj píše:
Ahoj. Chci se zeptat, jsem 4 roky na ÚP, dělám pouze na dohodu o provedení práce, žádné sociální dávky neberu ani jsem nikdy nebrala. Jsem těhotná, jelikož dál nemůžu pracovat, tak se chci zeptat jestli mám nárok na nějakou peněžitou pomoc až do porodu(únor 2014). Trvalé bydliště mám u rodičů, dalo by se změnit na trvalý pobyt u přítele na byt, přítel je OSVČ. Ale nevím jestli by mi to k něčemu bylo. Přítel mě přece nemůže živit až do porodu, to snad chápete a ani nechci být na něm závislá. Zas tolik nevydělá. Nemám nárok na nějakou hmotnou nouzi nebo tak něco?Díky za rady.
pokud je přítel OSVČ tak to je problém s dokazováním příjmů a socka většinou nic nedá, lepší bude když ti rodiče napíšou nájemní smlouvu a budeš jim de jure platit nájem, pak budeš mít nárok na příspěvek na bydlení a na hmotnou nouzi. tedypokud rodiče mají třeba dům, pokud bydlí v bytě tam je to asi problém, tam se pak musí dokládat příjem úplně všech osob co jsou v bytě hlášené a tím se asi dozvíš že jako rodina máte dost a na dávky nemáš nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Apaji To započítávání 3.měsíců je hrozné. Člověk má normální vyšší plat, který mu stačí ale pak se něco stane a nedostane nic a musí třeba 2 měsíce čekat a hladovět
.Chtěla sem příspěvek na děti což je 100kč a nemám nárok, protože před PŮL ROKEM sem měla rodičák
.Tohle by mělo být řešení aktuální situace
Jinak dá se to nějak řešit, když mi majitel bytu odmítne potvrzení o zaplacení dát? Bydlíme tu už cca 2,5 roku a na všechno máme smlouvu takže je jasný, že jsme celou dobu platili, protože jinak by jí asi neprodloužil
- Citovat
- Upravit
Jak už jsem psala jednou, pokud vám nedá potvrzení sám, není problém si ho vyrobit, samozřejmě na správnou částku, nenapadlo by mě psát něco jiného, kdyby náhodou došlo ke kontrole, to za to nestojí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jak už jsem psala jednou, pokud vám nedá potvrzení sám, není problém si ho vyrobit, samozřejmě na správnou částku, nenapadlo by mě psát něco jiného, kdyby náhodou došlo ke kontrole, to za to nestojí.
Falšovat to právě nechceme…chceme to, na co máme nárok. ![]()
- Citovat
- Upravit
Maji pravo videt muj vypis z bank uctu?
Jsem jiz delsi dobu na socialce, pobiram prispevky v hmotne nouzi a to je prispevek na zivobyti a doplatek na bydleni. Najem, el a plyn platim z uctu, jelikoz treba na najem nemam jiny doklad, tak musim proste dolozit vypis z uctu. Problem je ted ten, ze jsem ho vzdy daval tzv.„upraveny“ a promazal nektere polozky (dosud to nevadilo). Nyni mi ale urednice rekla, ze proste chce original vypis, tedy kompletni pro kontrolu aby videla transakce. Staci az pristi mesic, ted uz to resit nebude.
Zeptal jsem se co kdyz mi kamarad posle 1000czk, ja mu neco koupim zda to je problem. Na to mi rekla, ze to je defakto prijem a ten se musi hlasit. At si to kamarad koupi sam. Protoze nevi potom, zda koupim treba za 600czk a necham si 400czk do kapsy (kdyby to tak fungovalo chjo) jako bonus a tim mam penize.
Je to mozna moje blbost ale pravda je takova, ze jsem kdysi tohle delal jistym lidem a nekdy i udelam. Nemam z toho nic, vydelal jsem si treba jen tak na poplatek 100czk na vedeni uctu (stoji me 140czk).
Bylo to casto napr z ebay, kdy nekdo rekne hele kup me to tam, ja nemam ucet ci internet kartu atd.
Zajma me maji na to skutecne pravo videt kompletni pohyb transakci? Neni to nahodou bankovni tajemstvi? Pripadne pokud ted pouziju ucet druhy, ktery mam jinde (nevedi o nem) a zaplatim z nej pote najem, el, plyn mohou porad pozadovat i vypis z toho stareho uctu?
Proste naferovku prijdu, dolozim tady mam original vypis z uctu (logo jina banka) zaplaceno to a to.
Obava: dalsi problem je ze mi tam od pritelkyne chodi cca skutecne 1000czk (to ma brigadu), ktery pouzivam na dobiti MHD jejiho kuponu + pujcka. Navic tam mam minus kontokorent uplne vybranej cca 15tis. Plus posilam splatku 1450czk na uver do karty a jeste 500czk Home Credit. Tedy je ted jiz patrne ze by me to nevychazelo vubec na byt z toho co mi daji.
Vim uvery je nezajmaj, nikdo me na to davat nebude a nemam pravo to chtet po statu. Tudiz pokud ty penize skutecne poslu na byt, ten trosek na jidlo co davaji, jak pote resi ty dalsi penize? Treba kdyz Vam vlozi rodice neco a vy nasledne prijate penize ihned odeslete na pujcku.
Tudiz by tam urednice videla napr Firma XY prijato 1000czk, od Matka Novotna prijato 1000czk, socialni davka, hmotna nouze. Odeslano na byt vse, pujcka (zaplacena z penez matky, mhd kupon (zaplacen pro pritelkyni). Zustatek treba 150czk na poplatky ci vedeni uctu.
Je to uz problem? Ma nekdo s tim zkusenost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nezamestnany ale vzdyt si muzes nastavit, aby ti vyjel jen ten najem..nic nemazat proste zadas v historii cislo uctu, kam posilas najem a elektrinu a ten si vytisknes…nevidim v tom problem… ![]()
- Citovat
- Upravit
@nezamestnany muzes mi rict, proc kdyz beres hmotnou tak platis takovy penize za vedeni uctu? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1.zizi píše:
@nezamestnany ale vzdyt si muzes nastavit, aby ti vyjel jen ten najem..nic nemazat proste zadas v historii cislo uctu, kam posilas najem a elektrinu a ten si vytisknes…nevidim v tom problem…
Jen dotaz - to na tý sociálce jim stačí vytištěný výpis z účtu? Např. když si někdo nenechává posílat výpisy poštou ale jen elektronicky? ![]()
Jestli jo, tak to se přece dá lehce promazat… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gina108 ja jsem davala elektronicky vypis jen parkrat, nez jsem si zridila SIPO, a nikdy nebyl problem…oni potrebuji jen potvrzeni, ze je to zaplaceny to ostatni je nezajima…takze to bude lepsia prehlednejsi pro socialku, kdyz si to nastavi v internetovym bankovnictvi tak, aby tam mel jen ten najem…neni to zadne promazavani jen si zadas cislo uctu, kam posilas najem a hlavne samozrejme musi byt jasne, ze ten ucet je tvuj…
- Citovat
- Upravit
A co se tyce zkoumani majetku atd. tak chteji jen vypis z katastru nemovitosti a pak se podepisuje cestne prohlaseni, ze dany clovek nic velkeho a hodnotneho nevlastni…nemysli se tim samozrejme tv a jine…
- Citovat
- Upravit
@1.zizi píše:
@Gina108 ja jsem davala elektronicky vypis jen parkrat, nez jsem si zridila SIPO, a nikdy nebyl problem…oni potrebuji jen potvrzeni, ze je to zaplaceny to ostatni je nezajima…takze to bude lepsia prehlednejsi pro socialku, kdyz si to nastavi v internetovym bankovnictvi tak, aby tam mel jen ten najem…neni to zadne promazavani jen si zadas cislo uctu, kam posilas najem a hlavne samozrejme musi byt jasne, ze ten ucet je tvuj…
Díky za vysvětlení. Ale stejně - když žádá o podporu na bydlení, tak by to asi stačilo doložit, že je zaplacený byt, inkaso…tak jak píšeš, ale když žádá o hmotku - nepůjdou na tý sociálce úplně po všem, tedy i po všech příjmech?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gina108 ne jak jsem psala chteji jen ten vypis z katastru nemovitosti, ze nekde neco nevlastnis a treba nepronajimas a pak se sepisuje jen to cestne prohlaseni…
- Citovat
- Upravit
No já řeším momentálně něco podobného, na hmotku jsem zatím nešla ale brzy se chystám a zrovna včera jsem kamarádce nabíjela mobil nebo občas kupujeme balíky napůl, tak už ji budu muset pro jistotu říct at mi na účet nic neposílá a dává mi to pak hotově. Na hmotce jsem byla tak před deseti lety a opravdu zkoumali vše a chtěli vypis myslím půlroku nazpátek? Tak nevím jestli je to tak pořád nebo stačí poslední výpis?
- Citovat
- Upravit
Samozřejmě že můžou zkoumat veškeré příjmy a chtít jejich pravdivost doložit kompletním vypisem z účtu, jde o ddávku hmotné nouze určenou lidem v nouzi. Příspěvek na živobytí není dávkou určenou na bydlení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1.zizi píše:
@nezamestnany ale vzdyt si muzes nastavit, aby ti vyjel jen ten najem..nic nemazat proste zadas v historii cislo uctu, kam posilas najem a elektrinu a ten si vytisknes…nevidim v tom problem…
Ne toto bohuzel je jiz nedostacujici. Ano muze to urednice ti uznat ale to neni normal generovany vypis z uctu. To mas na mysli prehled transakci (GE Money). Jiste system mi to tam jen toto vyjede ale to je jiz nepouzitelne. Pokud tam dam exportovat do pdf, vyjede to docela dokupy, prekryvajici se pismo.
Pokud zajdu do vypisy - archiv. Lze tam pouze jen vyjet kompletni vypis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit