Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
hledala jsem toto i podobné téma, ale neúspěšně, proto zakládám novou diskuzi.
Zjistila jsem, že mám zřejmě problém.
Před 14ti dny začalo Natálce hnisat pravé očičko. Hned druhý den jsem volala dr. šla jsem si pro recept na kapky Opthalmo-septonex.
Dr. říkala, že kdyby to za týden nepřešlo, tak máme přijít na kontrolu. Vyhýbat se průvanu a přímému slunci. Přešlo jí to za pět dnů.
Pak byl asi 5 dnů klid a objevilo se to znova na jeden den.
Pak se to objevilo za dva dny, takže dnes. A teď už vážně uvažuji, že bych šla k dr. Švagrové dcerka to měla taky, a že byla i u očního, který jí vysvětloval, že je ucpaný kanálek a je třeba dělat masáže pod očičkem, což jsem už taky zkoušela.
Dnes vím, že i švagrovic dcerka má pořád problémy s očičkem a prý je to kvůli rýmě, což moje malá trošišku má.
Máte zkušenosti? Poraďte. Je to normální? Přejde to? Nebo je třeba jít k dr.?
Ještě chci říct, že teploty nemá, ani nepláče, že by ji něco bolelo.
Já jsem tedy pořád ještě matka-teoretička, ale já bych si s tím asi moc nehrála a mazala k očnímu … to, že něco má i švagrovic děcko, ještě neznamená, že to Tvoje má to samé.
Je lepší tam jít zbytečně, než pak zadělat dcerce na problémy. Moje kolegyně má dceru, už tedy velkou, ta dostala do oka jen obyčejný hloupý zánět asi ze špinavé ruky a už s tím má 2 roky problémy, byla už na jedné operaci a teď ji čeká druhá.
Ahojky,
Eliška s tím měla problémy už od narození. Postupně vystřídala asi 4 druhy antibiotik - kapky. Nakonec už nic nezabíralo a tak jí oční asi ve 3,5 měsících proplachovala slzné kanálky, prý byly ucpané. Masírovali jsme, kapali Opthalmo septonex, ale bohužel se nám to asi za měsíc zase vrátilo, i když jenom na jednom očíčku. Tak jsme dostali opět na týden ATB a teď je to v pohodě. Uvidíme, pokud by se to opakovalo, asi bych zkusila i alergologa, jestli to není nějaká alergie, poslední dobou docela dost kýchá, ale rýmu nemá.
Ahojky namape,
taky jsme se s očičkem trápily. Nejdřív jsem kapala opthalmo septonex - na doporučení pediatra, zlepšení bylo minimální, tak nás poslala na oční. Dostaly jsme antibiotikový kapky s tím, že když to do týdne nepřejde, udělá výplach. O masáži kanálku mi nic neřekl a já o něm tehdy nevěděla. Kapky nepomohly, šly jsme na průplach a okamžitě byl pokoj. Doktor říkal, že kanálek byl tak ucpaný, že nic než průplach by nepomohlo. Malé bylo v té době 7 týdnů. asi za měsíc začalo hnisat druhé očičko, zkoušela jsem zase opthalmo (byly vánoce a na pohotovost se mi nechtělo), dělala jsem masáž kanálku, ale výsledek skoro žádný, nakonec jsme jeli na oční, dostala jsem opět antibiotikový kapky a po třech dnech byl pokoj. A od té doby ťukťukťuk nic.
Takže určitě zajdi na oční, doktor nejlíp posoudí jak to vypadá, na průplach vás nepožene, když to nebude nutné. Odkládáním se prcek jen dýl trápí a léčba pak může být delší.
Přeju ať je očičko brzy v pořádku.
Adka
Holky,
jak vypadá tenprůplach?
Byli jste u toho? nebolí to miminko?
Doktor mi řekl, že to jen děsivě vypadá a miminko pláče proto, že je zabalené, aby se nemohlo hýbat. Tak mě poslali z ordinace pryč, že by to bylo pro mě zbytečně traumatizující. Malá plakala, mě tekly slzy v čekárně, ale hned jak jsem si ji vzala k sobě, byla v klidu a usnula. A k doktorovi chodí bez problémů, žádné následky to nezanechalo. Tak se neboj ![]()
Adka
U toho jsem sice nebyla, nějak nemůžu snést Eliščiny slzičky
( hrozná to matka… ) ,ale slyšela jsem ji přes 2 místnosti
ale pak mi Dr. říkala, že nejvíc plakala, když ji fixovaly do prostěradla, aby se jim nehýbala, samotný zákrok byl v poho, dle Dr.
Ahoj Namape,
s očičkama jsme si s Vojtou užili od narození, kapali jsme, antibiotikový kapky a tak,jednoznačně pomohl výplach.Byl ucpaný kanálek a pořád by ho to svědilo a hnisalo to. Museli jsme docházet 2× týdně, mělo to pomoct, ale museli jsme ještě jedno kolečko,než to přešlo úplně. Každopádně zajdi na oční. Ten výplach prý nebolí,jen je to takový tlak, teda,viděla jsem jehlu a mazala do čekárny, kde jsem bulela s Vojtou. Ale je fakt,že jen co mi ho dali,okamžitě usnul Měl to pak chvilku nateklý,ale zlepšovalo se to a teď - juchů, očička dobrý.Lepší než když ani pořádně nespí,jak ho to trápí.Tak hodně zdaru a neboj,čím dřív,tím líp pro mimčo.
Jitka a koťata
Tak snad na oční mě pošle peidatrička ne? Přece nemůžu vzít mimi bez žádanky na oční. Ale i tak jsem byla rozhodnuta, že zítra jdeme k dr. takže holky díky za rady a snad se to bez čištění kanálku povede, ale jak jsem to tak četla, tak nás to bude čekat asi taky.
V posledním příspěvku bylo slovo jehla, tak na to se asi nebudu moct dívat. Když si představím, že by to dělali mě, tak mám husinu, a ještě k tomu mojemu zlatíčku, tak to mě budou asi omývat. Tomu bezbrannému tvorečku, které musí jenom držet, bez volby se rozhodnout, to je hrůza.
Malá, když měla měsíc tak měla úplně stejný problém. Asi 4× po sobě v rozmezí týdnu se ji to vracelo a potom byl klid. Používaly jsme akorát ty kapečky do očí. Tak zbytečně nestresuj, možná to přejde. Ale MUDrcovi to radši řekni ![]()
Ahoj.
Vím že ucpaný slzný kanálek se tu řešil několikrát.Naše Eliška to měla taky,píchaly(pani dokotorka) jí ho celkem 5× a až naposledy to konečně zabralo.Taky jí vázaly,ale nemyslím že je to bolí,nevím jak ostatním,ale Ele před tím oko vykapaly anestetikem,takže ten pláč nebyl z bolesti,ale ze vzteku protože se nemohla ani hnout.Jsem ráda že už to máme za sebou,dokonce nám hozilo operativní řešení.Je pravda že po propíchnutí je větší komunikace mazi okem a nosem,takže když má malá rýmu jde jí to i do toho očička a vypadá to jako by v něm měla hladinku.
Binky+Eliška
Buďte rády za výplach.
My máme ten kanálek jenom zúžený, na výplach to není. Stačí, když dostane trochu rýmu a hned má to očičko slepený.
K očnímu jsem šli bez doporučenky a žádný problém nebyl.
ahoj,
my jsme meli stejne problemy,kdyz byl maly ve veku tve holcicky.
Z oci mu tekly proudy vody a hnisu,doslova.Chodili jsme k pediatricce,ta nam neustale predepisovala nejake kapky a masticky (Optahalmo septonex,opt. framikoin a jeste dalsi antibiotika.).Nekolikrat denne jsme porad jenom kapali a mastili a vzdycky to pomohlo jen na par dni.Maly poradne nespal,porad ho ocicka si svedily a palely…
Nakonec jsem zasla za jinou dr. a ta me presvedcila,abych nechala malemu proplachnout ocni kanalky,ze se stava ze jsou ucpane.(slzy se totiz zacinaji tvorit az nekolik tydnu po porodu a pokud se zacnou tvorit a kanalek je treba uzky nebo nepruchodny,cely ten system kanalku se ucpe a zacne se tam tvorit hnis…tzn jsou tam bakterie a hrozi i zanet)
Maly byl zrovna v idealnim veku,kdy se zakrok provadi dobre,protoze miminko je jeste malinke a tolik sebou nesije.
Jsem presvedcena,ze miminko nic neboli,place jen a jen proto,protoze je zabalene do latky i s rucickama a drzi ho sestricky,aby se nemohlo hybat a dr. mohla kvalitne provest zakrok.
U zakroku se vsunuje velice tenka pruzna hadicka do slzneho kanalku.(Malinky otvor ve vnitrnim koutku spodniho vicka u oka..)Tou hadickou se nejdrive odstrani nahromadeny hnis apod.,pak se cele kanalky proplachnou roztokem,cimz se vycisti.NIc se nikde nepicha,mimi citi jen tlak proplachovani…nic nestipe,neboli.
Taky jsem proceduru obrecela,taky jsem stala na chodbe…ale fakt je,ze to zazracne pomohlo a od te doby mame klid…po pruplachu jsme jeste dostali masticku na doleceni,za tyden byla kontrola a oci cistounke…
(zda se mi,ze jsem nekde cetla,ze jsi z Ostravy nebo okoli.My jsme byli na zakroku na ocni klinice v Ostrave Porube …je v budove poliklinky u FNsP…zakrok nam delala pani primarka ..jmeno nevim,jen vim,ze mluvi slovensky.Byla perfektni…v tomto zarizeni delaji pruplachy casto,tzn. ze maji zkusenosti a hlavne cvik..tzn. je to pro dite urco setrnejsi nez nekde,kde se takovy pacient objevi jednou za rok......a jeste nas pani doktorka naucila masaze kanalku..v pripade,ze mam pocit,ze se to vraci,tak nekolik dni masirujeme a opravdu pomaha (jenom se to musi delat poradne).....Jen nevim,jestli tam potrebujes doporuceni od sve dr. nebo tam muzes prijit i jen tak…my jsme meli listecek z FNsP od pani doktorky z detske kliniky…budova vedle porodnice…jsou tam i ambulance)
Zakrok neni nic strasneho,spise my dospeli se bojime toho,jak to vypada......pripada mi to mnohem lepsi a setrnejsi,nez mrnouse cele dny otravovat mastickami a kapkami......cpat do neho leky a antibiotika..ma kamaradka dostala dokonce mast s kortikoidy…
tak at uz se rozhodnes jakkoliv,tak preji brzke uzdraveni.
Jaana
Any má pravdu,my měli taky zůžený kanálek,pokud je ucpaný stačí prý průplach tak 1×-2×.
Binky