Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No to tak bývá. Možná až si odbourá spánek přes den tak budes mít večer klid. Ale zase 15 měsíční ti nekeca do toho co si můžeš pustit v tv. Tak si proste něco pust u toho si s ním hrej (nejsi chlap dvě věci zároveň dáš).
To dítě spí od 20 h. do 8 do rána a pak ještě hodinu odpoledne?
Upřímně gratuluji.
To jsem nikdy nezažila.
Čas pro sebe - nutný sice je, ale holt máš dítě, tak se chvíli budeš muset přizpůsobit i jeho rytmu.
Ono se to srovná.
@paandatko píše:
Mám o malinko staršího a taky uspávám jak kdy. Je to náš třetí a už jsem se smířila s tím, že filmy v osm nejsou pro mě. Škoda že zrušili Nová +1 to jsem vždycky stíhala. 🙂 A ještě záleží na tom jestli jsme ten den venku nebo ne. To se unaví víc a usíná lip.
Vždyť se dnes v telce dají pořady vrátit i o týden zpátky. ![]()
@Xxxbell píše:
@Fiškuska rada už bych si večer dělala věci, jtere jsem přes den nestihla nebo měla čas sama pro sebe. Každopádně pokud ho vezmu do postele v 9, je to to stejne. To bych ho musela dávat spat v 10/11
A vis kolik casu ziskas tim, ze zrusis dvouhodinove uspavani??
Holt se budes muset prizpusobit diteti.
Za me lepsi, nez budicek v pet rano, brrr.
Tak ked chces mat vecery pre seba, tak si si nemala delat deti
Proste s detmi si treba zvyknut, ze to mas takto to
ked si clovek porizuje dieta musi ratat, ze sa prvych co ja viem 5 let mu obetuje, kym bude tak nejak samostatnejsi…
20 měsíců a už několik měsíců spí 22 - 6.00 a 2 hodiny přes den. Když mu ty 2 hodiny v poledne severu, protože nespí doma ale třeba v autě ( to spí jen 20 minut), stejně usne ve 22.00 hodin.
Má to tak nastavené.
Dřív neusne ![]()
Taky bych ráda měla večer pro sebe ale smůla.
Budit tak v 6 ráno, odpolední spánek dát dřív a pak bude chodit spát v 8 večer.
Pokud čekáš, že děcko bude spát od 8 do 8 a pak ještě hodinu přes den, tak hodně štěstí do života ![]()
Já už nějaké volné večery úplně vzdala. Malá spí v posteli se mnou, postýlku odmítá. A to tak, že řve až se zblije a přidusí. Nemám na posteli žádné mantinely, takže chodím spát zároveň s ní. Čas sama pro sebe nemám vůbec žádný. Vůbec žádný. Smířila jsem se s tím, že to časem přejde a musím doufat, že to tak fakt bude. Ono s tím druhým dítětem je snazší se vzdát zbytku svých svobod, jenom když je klid a dítě neřve.
Pokud spí v postýlce, dej ho tam a pust si třeba film na mobilu přes sluchátka. Pokud leží s tebou, tak si vezmi čtečku a čti si.
Opravdu to není tak, jak se snaží drtivá většina těch „dokonalých“ matek prezentovat, že v 8 večer uspí děti a má krásný večer, kdy si do 11 do večera pouští filmy u vínečka
Takové štěstí moc matek nemá.
Dnes se dá v televizi vše sledovat zpětně, nebo si to pusť v 8 s ním a pak ho bez dat spát, stejně Ti dříve, než bude unavený, neusne…
Co to je zas za blbost ty kecy, že sis udělala dítě tak máš 5 let na večer pro sebe zapomenout?😅 Jako bohužel to teď tak má, ale žádná samozřejmost to není, filmy/deskovky/víno v pohodě dáváme každý večer. Je to prostě období no.
Příspěvek upraven 24.12.22 v 00:08
Uspáváš brzo.. spí ti poměrně dlouho ráno. Mě prcek vstává mezi půl 6-půl 7. Přes den 1-1,5 hodiny a večer chodí nejdřív po 8 hodině, spíš ale až k 9. V noci se x krát vzbudí a o půl 6 je šohaj zase vyspanej
tož tak. A má 18 měsíců.
Mám 14ti měsíčního chlapečka a dřív než v 9 večer neusne. Vstává kolem 8 ráno, pak spí odpo 2-2,5h (cca 13-15,30) a večer prostě není unavený. Chodí spát nejdřív v 9 i později. Já si pustím TV a jsme spolu na sedačce kde děláme blbosti a pak jde spát. Ze začátku jsem se snažila taky uspavat a všechno možné a pokusy byly marné, takže to neřeším už. Pokud chceš mít nějaký večer pro sebe, tak co třeba aby si šel hrát tatínek?
Taky z dlouhého uspávání někdy silim, cas pro sebe prostě potřeba je, to by se člověk jinak zblaznil
. Mě pomohlo víc ho odpoledne utahat, jít ven, tancovat, běhat… Večer už nic sladkého k jídlu a uspávat večer doma v kočárku, jak byl připásaný, tak se hezky zklidnil a usnul. V postýlce by skákal a blbnul taky dvě hodiny
hodně sil přeju! ![]()
Tak já půjdu, koukám, proti proudu. Ale mám děti čtyři a vždy jsme měli a dodnes máme nastavený nějaký režim večerního spaní. Ani mě nehne, aby mi dítě skákalo po hlavě třeba v jedenáct večer. Takže od malička večer ty stejné rituály a spánek plus minus stejně. Nejmladší má rok a půl a každý den kolem sedmé chodí spát. Někdy usne do deseti minut, jindy je to půl hodina. Ale prostě spát jde, ležíme spolu, máme tmu a já mu maximálně opakuju, že už je večer a jde se spát. Ráno vstává kolem sedmé, půl osmé a spi jednou přes den. Starší kluky ukládám kolem osmé, ale můžou si ještě v klidu hrát, koukat do knížky, někdy mají pohádku. Jak kdy. Ale prostě to tak je. Já večer musím pracovat. Nebo si chci něco dodělat, číst, odpočívat.
@3mamamina píše: ..... Ani mě nehne, aby mi dítě skákalo po hlavě třeba v jedenáct večer.
U me treba opravdu nejde o skakani po hlave.
Deti mam tri a jsem „lina matka“, opravdu odmitam travit uspavanim vic jak dvacet minut, cas je drahej, navic jsem si rano fakt rada prispala, pokud to slo.
Takze jsem si vecerni veci udelala klidne s miminem v nositku nebo batoletem na dece, porad lepsi, nez se hodinu dve nervovat v pokojicku, ze do haje zase nespi.
@Dara90 píše:
Uspáváš brzo.. spí ti poměrně dlouho ráno. Mě prcek vstává mezi půl 6-půl 7. Přes den 1-1,5 hodiny a večer chodí nejdřív po 8 hodině, spíš ale až k 9. V noci se x krát vzbudí a o půl 6 je šohaj zase vyspanej![]()
tož tak. A má 18 měsíců.
Konečně někdo, kdo má podobně spací dítě
já už devět let. Vsichnoli mi. porad tvrdí, že s věkem začne spát déle, ale zatím žádná změna ( teda jo samo už nespí v poledne).
Ale výhodu to má na vstávání do školky, školy, ho nemusím budit…
A volný večer pro sebe, jsem ráda, že zalehnu a do těch 6ti se vyspím taky, do práce někdy vstávám o půl páté…