Holandská zakrslá koza

137
20.6.15 22:54

Holandská zakrslá koza

Ahoj, můžete mi poradit co bych vše měla mít obstarané předem, jaké jsou nejlepší granule nebo jaký je nejlepší solný liz? Jak často se stříhají paznehty a co je na stříhání pro začátečníka nejlepší? Nůžky nebo kleště? A jak velká je potřeba napáječka? A musím potom někam hlásit že chovám kozy? co vše za zeleninu můžou? můžou třeba i ořechy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
137
20.6.15 22:54

Jestli se tu teda najde někdo kdo je chová :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
20.6.15 23:32

Hele, kozy nemám, ale jinak tady jsou papíry na jejích hlášení:

http://www.cmsch.cz/…e-ovce-kozy/

tam ti asi i někdo poradí s tim plemenem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.6.15 06:25

@Misssha2 jestli je chces fakt chovat, asi by bylo dobre si o tom precist nejake odborne knihy :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3708
21.6.15 08:39
@Misssha2 píše:
Ahoj, můžete mi poradit co bych vše měla mít obstarané předem, jaké jsou nejlepší granule nebo jaký je nejlepší solný liz? Jak často se stříhají paznehty a co je na stříhání pro začátečníka nejlepší? Nůžky nebo kleště? A jak velká je potřeba napáječka? A musím potom někam hlásit že chovám kozy? co vše za zeleninu můžou? můžou třeba i ořechy?

No tak není to tak jednoduché, kozy podléhají evidenci a abys je mohla chovat, (klidně i jednu), musíš mít zaregistrované hospodářství a mít číslo. Každá koza má číslo v uchu, tedy měla by mít. Ty otázky co máš - no nejlepší spolupracovat s nějakým zkušenějším chovatelem v okolí, jsou to naprosté základy. Nebo aspoň literatura, určitě je kniha Chov koz, tu dokonce máme někde doma. Krmení se odvíjí od toho, k čemu kozy chceš chovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
21.6.15 08:41
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1097
21.6.15 08:55

Na efauna.cz mas ruzne diskuse, muzes se tam poptat, co zrovna chces vedet.NEz jste dovezli kozenu, musela jste mit zalozene hospodarstvi, staci to jen nahlasit, oni daji ti cislo hospodarstvi a je to zdarma.Je to proto, ze kdyby v okoli nejaka nemoc, stat prijde k vam naockovat zdarma. A maji prehled. Pokud nemaa koza usni znamky, tak asi musis poptat, jak je ziskat, stejne tam.Je to adresa:
Ceskomoravska spolecnost chovatelu, a.s. Hradisko c. p.123 PSC 25209
Telefon asi nemam tam, myslim, jsem resila to pisemne.Oni poslou i stajovy registr, i nakonec usni znamky, kdyz o to pozadas.
Zni vse slozite, ale nic sloziteho.Jen zalozis hspodarstvi a pak to hracka papirove.
Paznehty se strihaji podle potreby, vetsinou 2× rocne, mela jsem ovce, ale u koz mona jinak. CHvalim, ze chcete neco mit, nejste line lide, a to super!!!Ted vidis kolem jen linu hubu, ktere maji jen „praci“ ve metste a pak odpocinek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
21.6.15 08:58

Chovat tyhle kozy je dost snadný. potřebují nějakou ohrádku, místo, kam se můžou schovat, do kbelíku vodu a k žrádlu trávu a seno. ze zbytků jsme jim dávali všechno, nikdy z toho zdravotní problémy neměly, ovšem koza je mlsná, zdaleka vše nežraly. liz nejlíp obyčejný bílý, ty různé vitamínové často nežerou. naše kozy byly časem tak úžasné, že byly s koňmi v ohradě a neutíkaly od nich, i když klidně mohly podlézt ohradník a jít kamkoliv. klidně se ptej, když tě něco napadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
21.6.15 11:13

@toooja A to musím registrovat i tyhle když to nejsou normální kozy? Diť tohle nejsou užitková zvířata, a chci jen tři ne nějaké velké stádo, a musí bejt všechny zaregistrované jo? já že když koukala na internetu jak lidi prodávaj, že jen u nějakejch píšou že jsou zaregistrované ale u většiny to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1423
21.6.15 11:24

@Misssha2 Chovám stádo Holandských koz.
Je to poměrně nenáročný zvíře…
Měla bys mít registrované hospodářství, když by si ho neměla, můžeš dostat pokutu myslím 50 tisíc. Registrace je jednoduchá, nic Tě to nestojí.
Prostor se počítá na jednu kozu 300m2, měli by mít nějakej přístřešek, chlívek. Přes léto jim stačí voda a tráva, přes zimu seno, voda, a my jim dáváme i trochu ovsa. Celoročně by měli mít liz. 2× do roka se odčervují, a kopýtka se jim zkracují tak jednou ročně, stačí na to obyčejný ulamovací nůž.
Pokud by Tě ještě něco zajímalo, klidně se ptej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
21.6.15 11:33

@22karkulkaaa a kde najdu ty formuláře na vyplnění? já našla jen registraci na koně a osli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1423
21.6.15 11:36
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1097
21.6.15 12:06
@Misssha2 píše:
@toooja A to musím registrovat i tyhle když to nejsou normální kozy? Diť tohle nejsou užitková zvířata, a chci jen tři ne nějaké velké stádo, a musí bejt všechny zaregistrované jo? já že když koukala na internetu jak lidi prodávaj, že jen u nějakejch píšou že jsou zaregistrované ale u většiny to není.

Lidi to maji i bez registrace, to vis, ze ano.ale spravne to je mit registraci. Zalezi pak i na sousedovi, ktery te uda…I beranky, treba, na maso, od jara do podzimu, mas spravne mit zaregistrovane.Je to na vas, na vasi zodpovednosti a strachu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
21.6.15 13:50

@toooja tak tady na vesnici má každej různý zvířata a nemá je registrovaný, tim pádem nás nikdo nepráskne jelikož by jsme mi mohli je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
21.6.15 13:59

@22karkulkaaa a co z toho to je? registrační lístek chovatele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný