Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem začala holit ve 12 letech, prostě když jsem přišla za mámou, že bych se chtěla oholit, tak mi dala žiletku a oholila jsem se. Podpaží mi moc nerostlo a neroste ani nyní, takže to jsem holila až později, ale nohy jsem měla nehorážné chlupatý
takže nohy jsem začala holit jako první včetně přirození. Nejdříve jsem si holila jen třísla, aby to nebylo vidět, protože uprostřed toho moc nebylo, pak to rychle začalo růst, takže jsem začala holit vše. O zdravotním riziku teda nevím, snad jen, že by měli vymyslet už něco aby od toho člověk měl pokoj ![]()
Zdravotní rizika holení? Maximálně upozornit, aby používala ostrou žiletku a nepořezat se
Mě nikdy chlupy v podpaží nestihly vyrůst, naštěstí jsem se dostala do kritického věku v době, kdy začalo být holení samozřejmé.
Nevím jak u takto malých děvčat, ale mě také trápily chlupatější ruce. Řešila jsem to voskem u kosmetičky, umí to a je to hned. Takže ruce neholit!
No tak já sem závodně plavala na základce, měli jsme vzor u starších holek a chlupy se nenosily, nikde. Takže jako holky sme se vzájemně porovnávali a čekaly co komu kde vyroste
Jakmile to vyrašilo, tak sáhla hollčina po holítku a hned sme věděli, kdo se holí, kde komu co vyrostlo a kdo je ještě holátko
Pochybuji o tom, že děvčata na gymnastice, když cvičí v dresech (podobné jako plavky u mě) toto neřeší v šatně. Osobně bych okooukla ostatní děvčata v šatně, případně se zašla podívat na trénink o rok dva starších děvčat. Jsou oholené? Tvoje dcera to bude chtít taky, a zavedla bych na to řeč. Ať se netrápí se třeba stydět zeptat o žiletku.
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
mám desetiletou dceru a její stejně staré kamarádce už začalo růst ochlupení. Zatím se setkávám pouze s názorem, že se takto malé holky holit nesmějí a že je brzo a že prostě v takto mladém věku chlupy nevadí. Jako proč? Víte, jak vypadá ta chudák holčička v gymnastickém dresu, když zvedne ruce? Neřeším přirození, ale proč by si desetileté dítě nemohlo oholit podpaží? Existuje nějaké zdravotní riziko nebo proč?Holí si vaše dcery podpaží? Nebo čekáte do určitého věku?
Veronika
máme 14 letou a zatím nemá co holit
takže asi tak.. jako pokud má Tvoje viditelné chlupy, tak klidně oholte
já bych to nechala na ní - aby se cítila dobře..
Mě přijde teda docela úchylné řešit podpaží dceřiny kamarádky. ![]()
@SlečnaVeStínu Neřeším podpaží dceřiny kamarádky, řeším riziko holení malých dětí a všeobecné názory na něj, proboha ![]()
Já moc nechápu, proč by se měla stydět za něco, co je přirozené. Spíš mi přijde důležitější jí vysvětlit, že chlupy rostou každému a je to normální věc, takže by se neměla chtít holit protože okolí to od ní očekává, ale protože ona sama chce. Pokud by tohle pochopila tak by taky věděla, že může sama kdykoliv přijít a říct si o nějakou věc na holení.
Já se začala holit hned jak něco na mě vyrostlo, co se mi nelíbylo. Ale dospívala jsem pomaleji, asi od 14 se holím. Nikdy se mi chlupy nelíbyli a ani ve třídě snad chlupatý z holek nikdo nebyl ![]()