Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
88dětí z MŠ pojede na týden do hotelu. Vedení hotelu oznámilo, že je pro děti připraveno 37 dvojlůžkových a třílužkových pokojů, ve kterých je 89 míst. Vedoucí zájezdu potřebuje zjistit, kolik je dvou a kolik je třílužkových pokojů. Spočítá mi to nějaká chytrá hlava?
To moje tele neví jak na to ![]()
@gabriela82 píše:
@monika32 Tak ať tam zavolají a zeptají se, ne?
Ty jsi tele- sranda samozřejmě
, to má moje dcera domácí úkol, neví jakou rovnici použít
Ale rozsekala jsi mě, já myslela že když to mám v tématu s rovnící je to jasné
Ale fakt se tu řežu
@monika32 píše:
88dětí z MŠ pojede na týden do hotelu. Vedení hotelu oznámilo, že je pro děti připraveno 37 dvojlůžkových a třílužkových pokojů, ve kterých je 89 míst. Vedoucí zájezdu potřebuje zjistit, kolik je dvou a kolik je třílužkových pokojů. Spočítá mi to nějaká chytrá hlava?To moje tele neví jak na to
to bude soustava 2 rovnic o 2 neznámých ne?
![]()
1. bude x plus y se rovná 37, a dál přemýšlím ![]()
Příspěvek upraven 08.01.13 v 16:38
@monika32 však jo, ale já na tyhle rovnice byla taky vždycky tupá.. Ještě lepší jsou auta co jedou různou rychlostí a vypočti, kde se potkají.. No ale k věci - nechybí tam něco? Vždyť takhle se nabízí vícero variant, ne? Chudák moje dítě, ode mě se taky pomoci s domácíma úkolama nedočká ![]()
@slavuska1 píše:
to bude soustava 2 rovnic o 2 neznámých ne?![]()
Mě se ptáš? já se ptám vás
Já nevíííím
a ona že prej neví jakej vzorec na to použít. Asi někde vytratila mozek ![]()
@monika32 píše:
88dětí z MŠ pojede na týden do hotelu. Vedení hotelu oznámilo, že je pro děti připraveno 37 dvojlůžkových a třílužkových pokojů, ve kterých je 89 míst. Vedoucí zájezdu potřebuje zjistit, kolik je dvou a kolik je třílužkových pokojů. Spočítá mi to nějaká chytrá hlava?To moje tele neví jak na to
Tele neví, a co mamka? ![]()
Na tento typ zadání se musí většinou metodou pokus - omyl. Dívám se, že počet míst je 89. Vychází mi, že by mělo být 15 třílůžkových (45 lůžek) a 22 dvoulůžkových (44 lůžek).
Příspěvek upraven 08.01.13 v 16:39
@monika32
x je dvoulůžkových pokojů a je v nich 2× míst
yje třílůžkových pokojů a je v nich 3y míst
Pokojů je 37.
Míst je 89.
@gabriela82 píše:
@monika32 však jo, ale já na tyhle rovnice byla taky vždycky tupá.. Ještě lepší jsou auta co jedou různou rychlostí a vypočti, kde se potkají.. No ale k věci - nechybí tam něco? Vždyť takhle se nabízí vícero variant, ne? Chudák moje dítě, ode mě se taky pomoci s domácíma úkolama nedočká
No ještě tam byl název hotelu a nějakého údolí, to jsem vynechala. Tohel znění je jinak stejné jako v učebnici
Jako manžel je chytrej, ale ani on to nějak neumí vyřešit. My zvládáme pomoc na 1 stupni a pak očekáváme že si děti poraděj sami ![]()
@Kallkapa píše:
Dvoulůžkových 22, Třílůžkových píše: Více
A jak k tomu dojde? Hergot, jak se na něco takového přijde ![]()
Podle mě ty rovnice jsou x plus y se rovná 37 a 3× lus 2 y se rovná 89
a vyřešit metodou sčítací nebo doplńovací
Dvouluzkovych… x
triluzkovych… y
Dve rovnice:
x+y = 37
2× + 3y = 89
Vysledek:
x = 22
y = 15
@Cuarentena píše:
Tele neví, a co mamka?
Na tento typ zadání se musí většinou metodou pokus - omyl. Dívám se, že počet míst je 89. Vychází mi, že by mělo být 15 třílůžkových (45 lůžek) a 22 dvoulůžkových (44 lůžek).Příspěvek upraven 08.01.13 v 16:39
Hele já už si rovnice nepamatuju
je to tele, já do školy úkoly nedělám ![]()
nakonec z bní vylezlo další den ze mela spatne opsan priklad,ale jinak za vsechny rady díííkyy