Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
prosim o pomoc pri srazeni 40 stupnovych horecek u 10 mesicniho chlapecka.
Jeste pred nedavnem jsem tady cetla hafo prispevku jak na to a ted jak na potvoru nemuzu nic najit
.
Zatim jsem zkouseli studene zabaly, ale zda se mi to dost drasticke - neznate jeste nektera nejakou jinou, jemnejsi metodu? Mam pocit, ze jsem cetla neco o „octovych ponozkach“ a zabalu z tvarohu, ale nejsem si jista postupem.
Budete zlaticka, diky moc …
Silva
… tak jeste jednou ja.
Zjistila jsem, ze jsem srazeni horecek hledala u miminek a ono je to krasne rozepsano u batolat …
Tak se moc omlouvam … holt nevyspala matka s placicim ditetem v naruci …
Silva
ahoj Silvo,
ja jsem misto zabalu pouzivala ochlazeni ve vode.Malemu jsem napustila vodu stejne teplou,jako mel horecku,ponorila a kolem nej sprchou postupne vodu ochladila.trvalo to kratce,nam to pomahlo,horecka se snizila,malemu se ulevilo.
To teda misto toho klasickeho zabalu,jen nesmi byt chladne ruce a nohy.to bych jinak do vody nedavala.S octem ci tvarohem jsem to taky nekdy cetla,ale nezkousela,nam nastesti pomohlo vzdy horecku srazit timto zpusobem,a pak dat(pri tech 40C)panadol.
Preji brzke uzdraveni
Any
Ahoj, rikali nam na kursu prvni pomoci, ze u miminek lze pouzit pridavani kostek ledu na trisla…krome zabalu, ale asi je to taky trochu drasticky, ale lespi nez ledovou vodu na cele telo..
Holky,
diky moc. Urcite to vyzkousim (jdu chystat vanu a mrazit kostky
…
Nevite jeste, proc se „studene“ veci nesmi delat, kdyz ma mimisek studene rucicky a nozky? To je presne nas pripad. Mam mu je napred rozehrat (vyfrotyrovat rucnikem) nebo je nejaky jiny postup?
Silva
Ahoj,
my delame klasicke zabaly. Prcka zabalime do mokre osusky a pak jeste do suche. Vlezeme pod perinu a cekame cca 5min. Pokud zabal nezabere opakujeme po 15-20min. max. 3×.
I kdyz je to pro mrnouska urcite neprijemne, tak doporucuji. Nam po zabalu horecka vzdy klesla a uz se nevratila.
Klara
Ahoj, já mám od doktorky radu - chladit - a to tak, že koupele 37°C, dále chladit čelo, zátylek a třísla. Nicméně pokud je horečka stále vysoká, nasadila bych už např. Nurofen, jelikož to pro děcko není zdravé tak vysoké horečky.