Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
zajimalo by mne od kdy muze mimi dostat v prikrmu pohanku, jahly, cizrnu apod. zdravou vyzivu.
Lenka
Ahoj lenko, taky jsem zvědavá na odpovědi, jelikož my jíme zatím jen jáhly, zato už od 7měsíců, kdy přikrmujeme, to určitě neublíží.
Ahoja Lenko,
já jsem dávala pohanku a jáhly od začátku,tj.mezi 6.7.měsícem.A cizrna je luštěnina,taKže s tou bych počkala až po roce,podle toho ,jak Tvoje mimíně tvládá,když jíš luštěniny Ty(tedy pokud kojíš) ![]()
Mojřička
Pohanka a jáhly se můžou hned od počátku příkrmů, dokonce se doporučují, protože jsou bezlepkové. Jako kaše. My jsme koupili dokonce ve zdravé výživě instantní kaši Otesánek pohankovo - rýžovou, která se smíchá s mlíkem a je to hotovo. Cizrna nevím, nemám zkušenosti. Gabka
Ahoj.
Pohanku a jáhly ve formě instantních vloček - velmi variabilní a snadné na přípravu - používáme také od 7 měsíce. Používám od firmy Plody slunce - www.rhnatur.cz .
Beruška
Ahoj,
zrovna dneska jsme poprvé vyzkoušeli pohankovo-rýžového Otesánka ! /i když ne zrovna s výrazným nadšením - no jako u novinky…/. Chtěla jsem, ať má malý nějakou změnu, s lepkem chci ještě počkat.
Ale chtěla jsem se zeptat - Beruško, prosím Tě - dneska jsem právě koupila pohankové instantní vločky, ani jsem nevěděla, že něco takového existuje. Ale není tam návod na přípravu - předpokládám, že se taky jenom zalijí horkou vodou nebo mlíkem /bez vaření/ a pro mimi následně rozmixují - nebo ne???
Děkuji za rady
Viťka + Pavlík 8m
diky za vsechny odpovedi. Jeste bych se chtela zeptat od kdy bezlepkove piskoty, susenky a ostatni bezlepkove pecivo. Mame v rodine bezlepkovou dietu, takze s lepkem se chystam experimentovat az o hodne pozdeji. Jeste me napadaji burizony bez prichute, od kdy se muzou pridavat do jidla?
Lenka
Ahoj,
my dáváme Matyášovi pohankovo-kukuřičné kaše asi od 7. měsíce. Na zimu je pohanka dobrá, ale pozor s ní v létě. Je hodně zahřívající, tak v létě ji radši vynechat, aby se nám prcci nepřehřáli ![]()
Lenko, asi ses ptala na sladké sušenky. V tom ti moc neporadím, Máťa je nedostává (je mu 10 měsíců) - ze sladkého dostává zatím jenom ovoce.. Ale na křoupání miluje kukuřičné křupky nebo kukuřičné tyčky. Měli by je mít v každé zdravé výživě. Jsou z kukuřičné mouky, tudíž bezlepkové. My sice bezlepkovou dietu nemáme, ale stejně do něj tak do roka ten lepek nechci moc cpát.
Papa
Tereza
Ahoj Vitko,
instantní pohanku, jáhly… používám jako zahušťovadlo. Kaši dělám normální rýžovou nemléčnou od Hami (i ochucenou). Instantní výrobky raději zalévám vývarem zeleninovým nebo masovým- jídlo není tak mdlé, pak přidám do namačkané (výjmečně namixované) směsi zeleniny, dají se přidat i do přesnídávky - trochu déle se nechají odvlhnout, stejně to jde i do ovocné šťávičky nebo do jogurtu. Nemixovala jsem je. Nápadů je neomezeně. Stačí vyzkoušet.
Beruška
Beruško,
dík za dobré tipy ![]()
Sama jsem na to dostala chuť!
Viťka
Ahojky,
já bych se taky chtěla zeptat: Od kdy dávat lepek? Jiříkovi je skoro 8 měsíců. Díky za radu
ahojky jana a jiřík
Obecně se doporučuje nepodávat lepek do ukončeného 6. měsíce. Dětem s projevy alergie nebo s celiakií v rodině - nesnášenlivost lepku - se doporučuje mírný časový skluz. Myslím, že všechno záleží na přiměřeném množství.
Radimek měl diagnostikovánu částečnou alergii na bílkovinu kravského mléka a výrobky s lepkem podáváme od ukončeného 8. měsíce - kaše, chléb, teď i těstoviny…
Beruška
Ahoj Jani,
v každé knížce se dovíš něco jiného - doporučený začátek se pohybuje mezi půlrokem a rokem. Na medicíně se momentálně přednáší, že norma by měl být ten ukončený 8.měsíc /pro všechny/. Děti alergické nebo s alerg.dispozicí či celiakií v rodině by měly dostat lepek později, doporučuje se počkat aspoň do 10.měsíce, nejlépe do roka.
Viťka
Ahoj holky,
děkuji vám za odpověď. Nechám tomu volný průběh. Zatím mám zásoby kašiček bez lepku. Takže až nebudou zkusím už s lepkem.
Díky a ahojky jana a jiřík