Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
naše dcerka už pomalu vyrůstá ze své autosedačky (0-13), nemá sice ještě ani 8kg, ale je dlouhá a za chvíli jí bude přesahovat hlavička. Nemůžu se rozhodnout jestli pořídit tu do 18kg, nebo už větší do 36kg. Manžel chce už tu velikou, ale přestože už malá sedí, zdá se mi ta do 18kg pohodlnější. Jaký máte názor a zkušenost. Dík.
sanynka
PS: nemáte některá nááááááááhodou Renault Clio (r.v.94) a vyzkoušenou nějakou značku sedačky, která vám tam neseděla? Abych se vyvarovala špatné koupi.
Ahoj,
my hodně jezdíme a na autosedačce jsme vůbec nešetřili. Minulý rok vyšel časopos DTest, kde jsou testy všech autosedaček. jednoznačně vyhrál Römer a pak Maxi Cosi. Náš Honzík je obřík, má v 10 měs 11 kg a 83 cm a koupili jsme mu v půl roce Römer isofix Duo Plus 6-18 kg. Je mu teď dobře a zas tolik nevyroste, dá se trochu položit. Ve větší si ho nedovedu představit. Být Tebou, zkusím prcka do obou po:,–(it a uvidíš. Ta menší se dá polohovat, to je výhoda. Řekla jsem si, že ji pak prodám, tak o co jde.
Pokud chceš poslat ten časopis, mám ho naskenovaný, napiš mi Tvůj email.
Pihule
Určitě pořiďte tu do 18kg,ta se dá polohovat,ta větší už ne.A bez polohování je to přece jenom ještě pro tak malého prcka zátěž!!!
Gabule
Ahojky
my koupili právě včera Britax Reneissance - stojí teda nehorázný peníz, ale rozhodli jsme se investovat:) pro srovnání kočárek máme levnější než je tahle sedačka, ale v kočárku je riziko zranění autem minimální:o)
Určitě bych šla do té 9-18 právě kvůli tomu polohování. Michal totiž z vajíčka vyrůstá - délkově, váhově zatím kolem 8 kg takže pohoda, ale coje hlavní zatím se sám nepo:,–(í, a když ho po:,–(ím já, tak se vzteká a hned na všechny čtyři a už zdrhá, prostě sedět nechce.
Taky si nedovedu představit, že mi v autě usne - a to usíná skoro pokaždé a já nebudu moct sedačku sklopit, to je pro mě nepředstavitelný. Takže taky radím 9-18.
Otázkou je jestli třeba ta větší kategorie už není na úkor bezpečnosti a pohodlí, ale to ať si každý přebere. A však není třeba kupovat novou sedačku, stará nebouraná udělá taky službu:o)
tak dobře vyberte
ahojky
Ahoj holky,
tak tu koukám na Vaší diskuzi a přemýšlím, jak to budeme řešit my. Prcek má něco málo přes tři měsíce a už má víc než 8 kilo (a to je jenom kojený) tak nevím jak nám ještě dlouho bude ta nejmenší sedačka do 13 kg sloužit. Myslíte, že ho v tom budu moct mít i když už bude mít víc než těch 13 kilo? Proč je to vlastně rozdělené podle „kiláže“?
My používáme Chicco Key 1, 9-18kg. Až teprv tu příští dáme už víc univerzální, ale u menších dětí bych to nedělala. I kvůli té polohovatelnosti.
Co se týče té váhy. Gino, zatím na tu sedačku máte času dost. Za prvé se váhový přírůstek bude nížit. za druhé záleží, jestli tam není mimčo naprané a má kolem sebe prostor, tak není důvod jen kvůli váze. Podstatnější asi bude ta výška, hlavička nemá přesahovat autosedačku. A ve vajíčku by dítě mělo vydržet do roka, většinou se do větší sedačky dává kolem 10měsíce, ale nedala bych asi dřív, než si sedne. Protože větší autosedačky jsou blbě polohovací a ty univerzální si myslim, že tak dobře neplní funkci, ale to už je na každém. Jinak bys byla nucena pomýšlet n asedačku 0-18kg, protože vyšší kategorie jsou taky po směru jízdy.
Ahoj Sanynko,
myslím, že záleží i na tom, jak často a na jaké vzdálenosti jezdíte. Naše finance jsou velmi napnuté (splátky za byt), nejezdíme často ani daleko, a proto jsme zakoupili sedačku Star 9-36kg c. 37 na www.promi.cz . Radimek ji používal od 9 měsíců, kdy vážil skoro 10kg. Sedačka má nastavitelné polohování (sklon stejný jako ve vajíčku), vnitřní vložku pro menší děti, která prostor zmenšuje, pětibodový bezpečnostní pás …, podsedák se dá odšroubovat. Prozatím jsme s ní velmi spokojeni.
Beruška
Ahoj,
my jsme z vajicka uz vyrostli a jak jsme se rozhodovali jakou sedacku koupit, tak jsme volili polohovatelnou do 18kg. Kdyz jedeme na delsi cestu tak treba na hodku v tom usne. Koupili jsme ji na inzerat od rodinky, kterym dite uz vyrostlo. A slouzi, je skoro jako nova.
Nevim, proc je to delene podle „kilaze“, nejaka orientace musi byt a kila jsou asi prijatelnejsi nez velikost-delka ditete.???
Všem děkuju za názory ![]()
U nás taky právě nejsou moc finance (úvěr na dům
) tak bych ráda koupila z druhé ruky, jenže bez toho aniž bych ji viděla je to těžké a u nás nikde pořádný bazar není
, proto manža navrhnul tu větší, prej když náhodou novou, tak ať za chvíli zase nekupujem další, ale už jsme se domluvili na té do 18kg.
Jinak co se týče četnosti jízd, jen tak v okolí, nikam daleko, o víkendu k tchánům, jednou týdně nakoupit a k dr. Takže žádné závratné cestování.
Mějte se hezky, musím probrat inzeráty odněkud z okolí.
sanynka
Ahoj,
tak ako uz bolo napisane, dieta by malo sediet v protismere jazdy do cca 1 roka. Preco? Kvoli slabej krcnej chrbtici. Pri prudkom zabrzdeni je nebezpecenstvo poranenia prave tejto oblasti u deti tak malych. Podla kilaze su sedacky rozdelene kvoli zatazi, ktoru sedacka musi zniest absorbovat prave v kritickych situaciach. Myslim si, ze je naozaj prehnane davat polrocne dieta do sedacky 9-36 kg. Chapem, ze financie dost obmedzuju, ale zase kvoli tomu riskovat zdravie dietata? Skuste radsej pohladat sedacku 0-18, ak tak velmi chcete kupovat. Ak vydrzite s vajickom par mesiacov, kupte rozhodne 9-18. Tie 9-36 (aj kvoli velkemu kilovemu rozpatiu) nemaju bohvieake vysledky v crashtestoch. Dobre si to teda este premyslite a neunahlite sa s vyberom. Pekny den, E.
Guudy - napsala jsi " ak tak velmi chcete kupovat", já bych se do toho nehnala, moc ráda bych aby nám vajíčko ještě sloužilo, není to žádný rozmar, ale jak jsem psala, malé už za chvilinku bude přesahovat hlavička přes horní okraj(což je prý veeeeelmi špatně a nesmí to být), takže jsem se jen ptala „zasvěcených“, jaká je vhodnější. Vím, že jsi to nemyslela zle
, jen jsem chtěla uvést na pravou míru důvod mého dotazu
Děkuju za názor. Měj taky hezký den.
sanynka
sanynka píše:
Guudy - napsala jsi " ak tak velmi chcete kupovat", já bych se do toho nehnala, moc ráda bych aby nám vajíčko ještě sloužilo, není to žádný rozmar, ale jak jsem psala, malé už za chvilinku bude přesahovat hlavička přes horní okraj(což je prý veeeeelmi špatně a nesmí to být), takže jsem se jen ptala „zasvěcených“, jaká je vhodnější. Vím, že jsi to nemyslela zle, jen jsem chtěla uvést na pravou míru důvod mého dotazu
Děkuju za názor. Měj taky hezký den.sanynka
Ahoj,
prislo mi proste nezvycajne, aby ani nie polrocne dieta vyrastlo autosedacku. Kolko vlastne meria dcerka? Samozrejme, ze som to nemyslela ako utok, prepac, ak to tak vyznelo. Pekny den.
guddy - dyk já vím, že jsi to určitě zle nemyslela, jen to vyznělo tak nějak, no divně,no ![]()
Tak dle domácího momentálního měření 72,5cm, máme vajíčko od Cam, nevím přesně typ, ale je tam děsně napresovaná, kór teď, když je v teplejším overalu, blbne nám topení v autě a nemůžu ji moc vyslékat.
Tož tak je to s náma
![]()
sanynka
Ahojky,
taky máme „drobečka“ v 5měs přes 8kg a možná tady vnesu trochu nový poznatek…
Vzhledem k tomu, že jsem více jak 8let prodávala auta, tak chci kupovat pro malého autosedačku RECARO (tj. významný výrobce autosedadel sportovního charakteru - manžílkové budou uričtě vědět).
Tyto autosedačky jsou kapánek dražší než třeba CHICCO, ale nabízejí právě velkou variabilitu, která u ostatních chybí.
Tzn. v kategorii od 9 do 18kg je to autosedačka s vlastními pásy, která se při dokoupení redukce dá používat i v PROTISMĚRU jízdy (což podle mne je vzhledem k držení hlavičky u mrňousů dost podstatné…)
A pokud má někdo zájem, lze zakoupit i univerzální autosedačku 9 - 36kg, která JE POLOHOVACÍ /sed - pololeh/.
Bližší info je na http://www.nitex.tabor.cz/…ro/index.htm
Je to ale hlavně srdeční záležitost, což jistě automobiloví fandové pochopí, protože RECARO, to je špička
![]()