Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
můžete mi prosím poradit, co mažete na chleba a od jakého věku svým drobečkům. Nám byl teď v listopadu rok, zatím jsme mazali jen sýr Kiri, a od roka se prý může i máslo, ale jaké ? Klasické, nebo nějaké rostlinné tuky (Perla, Rama,atd.), a jaké ? Koukala jsem na Floru ProAktiv, co máme v ledničce, je tam napsáno, že je vhodná až pro děti od 5 let. Na ostatních, co máme doma, není uvedeno nic. Budu moc ráda, když mi poradíte.
Pa Lajla+Davídek
Nejsem sice odbornik, ale neco jsem odkoukala u nas v denicku. Myslim, ze nejvhodnejsi je prave Cerstve maslo (ci podobne typy) a zadna Rama apod.!!! Syr Kiri je klasicky mazaci? ( - ten bych nedala, mazaci syry nemaji vhodne slozeni a odvapnuji) a tak my davame Gervais (tvarohovy syr) nebo Lucinu.
Hromix
Ahoj,
nebo muze byt rama creme bonjour. Kostka 250g asi za19k. (vcera jsem ji kupovala tak vim.) Je tam 25%masla.A je to chutove dobra.
Kac+H
No právě.v Ramě je 25 procent másla a 75 procent barviv,konzervantů a podobných sajrajtů.Tak proč nedat normální čisté máslo.Nevěřte reklamám .
Myslím, že sis v té otázce (Jaké máslo pro ročního prcka?) rovnou odpověděla
Ročnímu prckovi bych dala (tedy z tuků určených na mazání) pouze a jedině pravé máslo , ne žádné ramy cream bonjour ani jiné směsky a umělotiny!
(Popravdě, když jsem se dozvěděla, ž čeho a jak se ty různé margaríny vyrábí, nejím je ani já ![]()
Baghira
taky bych se vyhnula všem jiným než máslu
ty „sýry“ jsou většinou tak přesolené, že je to pro dětský organismus nevhodné.
u nás máslíčko moc chutná, chodí ho užírat i „jen tak“
Eva + Míša (14m)
Baghiro: nejspis te do taju vyroby zasvetil clovek ktery byl u vyroby techto vyrobku atp. My doma totiz krom klasickeho masla pouzivame i Perlu, Fluoru atd. a to prave konzumujeme castejc tak bych rada vedela „jestli to radeji nemam hodit do kose“. Jestli dobre chapu tak napr. Cream Bonjour je margarin a napr. Perla je rostlinny maslo
Ja sem byla zasvecena pouze do taju vyroby uzenim a to je teda sila. Budu rada kdyz se o tento taj
podelis. Sany.
Ahojky,my od roka používáme AB máslo nebo jakékoli obyč.máslo,když AB nemaj.Pomazánkové a lučina se u nás nechytly.Občas dávám na namazaný chleba tvrdý sýr nebo kuřecí šunku.Jinak žádné uzeniny a mazací sýr jen občas a to jen smetanový a bez příchuti,žádné ty light nebo šunkové.Jinak malej zbožňuje cottage jen tak na lžičku,ale zdá se mi dost slaný,takže dávám jen tak jednou do měsíce.
ahojky
já teda ještě zkušenost nemám, ale taky bych dala obyč. máslo, jen chci k těm taveňákům - minulý týden o tom mluvili v tv jak jsou škodlivé, přesolené, obsahují cosi co zabraňuje vstřebávání vápníku a učí děti příliš solit - navykají je na slanou chuť , takže nedávat dětem a ani dospělí by se s níma neměli cpát pořád - spíš jen sporadicky…
tak pá
K mazacim syrum. Tvrde i mazaci syry obsahuji vapnik a jeste neco. To je OK. Ale ty mazlave je obsahuji opacne, takze se vapnik neuvolni.
zajimalo by me, kdyz ma dite atopicky ekzem, taky davate maslo?
Přidávám se k hlasům použít klasické čerstvé máslo, pomazánkové máslo, nebo žervé. Na emiminu proběhla k žervé i diskuze. TAvené sýry se nemají kvůli tavicím solím, co já vím. To už radeji dám strouhaný tvrdý sýr.
Jéééé, tolik odpovědí, to jsem ani nečekala. Holky, jste moc hodné, strašně moc všem děkuji za příspěvky, jdeme do klasického másla. Fakt jste mi pomohly, díky. Lajla+Davídek
Lajlo,
ty mazací sýry fakt radši ještě ne, jsou tam tavící soli (aby to bylo mazací) a je to pěkný sajrajt.
Takže radši namazat máslem (skutečným máslem - cholesterol dětské tělo potřebuje pro růst buněk) a na to dát plátek tvrdého sýru (ne moc slaného).
Dle dvou pediatrů, kterých jsem se ptala, ty mazací sýry prý min. do 2 let nejsou vhodné.
Kiri je pro děti, ale ne pro batolata..
E.