Jak často přebalovat?

62
8.11.05 12:29

Jak často přebalovat?

Ahoj, vrtá mi hlavou jedna věc ohledně plenek, ještě nejsem rozhodnutá pro bavlněné nebo jednorázové. Čím to, že látkové se musí přebalovat velmi často - skoro co hodinu, a v papírových mimi vydrží 3-4 hodiny? Jaktože v papírových stačí přebalovat jen asi 6× denně? Kam se to, co mimčo za 4 hoďky vyloučí schová? Mimču nevadí být 4 hoďinky v použité papírové plínce? Omlouvám se za blbý dotaz, ale čekám první mimi. Raději bych papírové plenky, ale kdybych musela přebalovat jako v látkových co hodinu, tak bychom se asi nedoplatili. Díky za vysvětlení:-)

Illka + mimi 25tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1027
8.11.05 12:46

Ahoj Illko, já používám papírovky, přiznám se, že na látkové, jsem prostě líná a nevím jak bych to zvládala..... Přebaluji asi po 3-4 hodinách, pokud tedy sluchem nebo čichem nezjistím, že je tam nějaký ten „poklad“ :-))). Stává se teda, že přebalím a za 10 minut přebaluji znova, ale není to tak často. I když je plínka pročůrana a těžka, tak na povrchu je relativně suchá a miminku to nevadí, zatímco látkovka přece jen mokrá přilne na kůži a minču a kůži to vadí - teda to je můj názor.
bosorka + Honzík 2 měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
8.11.05 12:47

Ahoj,
ja jsem pouzival ze zacatku asi 4 mesice bavlnene latkove-obycejne.
Unas v rodine melo skoro kazde ditko spatne kycle, tak preventiven siroke baleni- u me to znamenalo pampersku a do ni latkovou plenku.
Ze zacatku kazde ditko casto kaka, takze je s tim vetsi prace. Ale zase usetris. jenom peres.A ze zacatku zehlis-ale to se da vydrzet vecer u televize:-)) Zalezi jak na tom financne budete.Ale ze zacatku budes zkouset ktere plenky miminku sedi...........

Jednorazovky-pamprsky maji uvnitr plenky napln, ktera pohlti moc miminka a premeni se v gel a plenka nabyde na objemu.

Musim koncit dikto se mi probudilo:::: musim se jit mazlit
PaKac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
8.11.05 13:02

Ahoj Ilko,

opravdu je to tak, že papírovka všechno pohltí, vnitřní náplň nabobtná (někdy je to až neuvěřitelný kolik toho dokáže pohltit) a zůstane to uvnitř a povrch zůstane suchý. Myslím, že se to dá přirovnat třeba k menstruační vložce. Bavlněná plínka to tolik vsáknout nedokáže a zůstává mokrá a mimčo to má přímo na pokožce. V noci náš malý spí třeba i 10 hodin v kuse a je celou dobu v pampersce a nikdy se neoprudil, je prostě v suchu.
Nedokážu si představit prát a žehlit takové množství bavlněných plínek, hlavně když většinu času přes den spolkne mimčo a v těch volných chvílích co mám si běžím udělat něco k jídlu, umýt si hlavu apod.
Tak ať dobře rozhodneš a jsi spokojená :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
8.11.05 13:15

A jak často se tedy tak přibližně musí přebalovat na začátku, v prvních dejme tomu 6 týdnech - 3 měsících? Tady holky píšou, že mimčo často kaká…
A můžou být papírovky už od začátku? Jak se v případě používání papírovek řeší široké balení?

Illka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
8.11.05 13:32

ahoj, no u nás to bylo tak: zezačátku byl Lukin takový průtokáček, najedl se a hned to šlo ven… kakal několikrát za den, tak to sem přebalovala pokaždé když se pokadil.
v noci zazačátku jsem taky přebalovala, ale cca od 4t už měl pampersku na celou noc a v pohodě. Ty menší velikosti papírovek jsou levnější a spotřebuješ jich víc, no a teď co máme velikost č. 4, tak přebaluju zhruba 1× za 3-4h, ale někdy jsme dlouho venku, tak klidně vydrží i 6hodin, teda když se nepokadí.
Je to sice dražší, ale myslím že rozhodně pohodlnější,než klasická bavlněná plína. Není to teda moc ekologické, to uznávám, ale radši jdem s malým ven, nebo večer se věnuju mužovi, než žehlení a praní a věšení.. i tak furt peru, a to sme jen 2 velcí a 1 malej:)
No a taky ty bavlněný plíny co se dneska prodávají, to je opravdu „kvalitka“, mám jich asi 20 na ublinkávání a pod. a jsou průhledný, to kdybych párkrát vyvařila a vyžehlila, tak se snad rozpadnou..

tak ahoj Iv-ka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
8.11.05 13:51

Ahoj ILLKO

ze zacatku jsemprebalovala tak 8× denne, a v kazde plince bylo nakakano, ale ta prvni stolicka je ridka, tak kolikrat byla uplne vsakla v plince
Pry ty Pampers NEW BORN od 2-5 kg, maji nejakou separacni vrstvu a to je na to ridke kakani

Ted ve 3 mesicich mame spotrebu tech 5-6 plin denne, ale nas malej porad v kazde plince ma nakakano, je jenom kojenej

Na prani plin nejsem lina, ale radsi se venuji Honzikovi, a stejne pouzivam latkove na ublinkavani, pod hlavicku

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
8.11.05 14:14

Jak často mimčo kaká je předem neudhádnutelný, protože každé to má jinak od kakání při každém kojení až po kakání jednou za několik dní. Široký balení se řeší tak, že na jednorázovku která je přímo na prdelce dáš dvě látkové pleny složené na široko a připevníš buď další plenou nebo kalhotkama.
Bludička + Kamča + Janeček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
8.11.05 15:18

Illko neboj, dvou třech dnech s mimčem ti bude všechno jasný. Jestli se rozhodneš pro papírovky (asi jako většina doporučuju), kup si do začátku jeden balík těch nejmenších (většinou do 5 kilo)a zjisti si, jestli v tvojí vybrané porodnici budeš na plínky denně dostávat nebo si je budeš muset vzít s sebou. Já jsem ze začátku nevěděla, jestli mám přebalovat před nebo po kojení, nejdřív jsem praktikovala to PO, protože mimča jsou fakt ze začátku jak průtokáč - jakmile začneš kojit, už bombardují do plenek a mě bylo tý plínky líto, ale tím přebalováním se malý vždycky probudil takže i sestra mi řekla, že je lepší přebalovat před kojením a pokud má namazanou prdelku mastičkou (bepanthen, rybilka atd) tak to v ní klidně ty 3-4 hodiny vydrží. Potom postupně už kakají míň ale jak psala Bludička - je to individuální, záleží asi na tom kolik při kojení vypije a jak mu to tráví - my pořád máme nakakáno tak ob plínku.
Nám doktorka doporučila široké balení preventivně (malý byl koncem pánevním) ale říkala, že stačí dávat jenom jednu látkovou plenu přes papírovku, a potom jsem to upevnila bodýčkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
8.11.05 15:54

Holky, moc vám děkuju za rady, moc mi to pomáhá!

Illka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
8.11.05 17:28

Ahoj Illko,
já mám druhé mimčo, to první se narodilo před skoro 13 lety a to moc jednorázovek nebylo a když tak byly hrozně drahé. Takže malého jsem balila do látkových plen a pořád dokola vyvařovala, žehlila, prostě nic moc. Byl choulostivý, hned se oprudil, takže nesnesl ani počuranou natož pokakanou plenku dlouho. Teď používám jednorázovky a je to pohodička. Ze začátku jsem přebalovala i v noci, ale teď už v noci nekaká, takže v jednorázovce vydrží v pohodě celou noc. Do 6 týdnů jsem přes jednorázovku dávala abdukční balení (2 plenky látkové) kvůli kyčlím, teď už je to dobré. Určitě najdeš to, co ti bude vyhovovat nejvíc.

Pohodový zbytek těhu a zdravé mimi

Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
8.11.05 17:48

Ahoj Illko,

to široké balení se teď už většinou nedává preventivně (záleží na doktorovi), takže ho možná vůbec nebudete potřebovat. Když je nějaký nález, tak samozřejmě.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
9.11.05 09:53

Ahoj

Já používala nejdříve látkové a střídala jsem k tomu papírové kvůli širokému balení miminka jako prevenci. Ty papírové mají v sobě gel, který naboptná a ta plenka je jakoby suchá. Ale náš malý někdy vyžaduje přebalení už dřív, většinou ho přebaluji po dvou až třech hoďkách, v noci mi ale v plínce vydrží déle. Celkem určitě za den spotřebuji 10 až 15 papírových plínek, takže závidím těm maminkám, co dítko prostě v té plence vydrží. On už jí má po dvou hodinách docela nabouchlou a je nevrlý, ale on je prostě rád rozbalený :D Jo malému je 5 měsíců.

Oluška a Martínek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
9.11.05 10:36

Ilko, tak já se hlásím jako zastánce bavlněných plínek. Přešli jsme na ně až v půl roce, protože teprve tehdy jsem objevila tzv. moderní látkový plínky. (docela mě to mrzí, že jsem to nevěděla dřív)
Jmenujou se Popolini a :

• jsou ušitý tak, že vypadají jako jednorázovky - mají stejný tvar, suché zipy atd.
  • nežehlí se, takže „práce s plenama“ se redukuje a to, že je hodíš do pračky a pak pověsíš. (ty jednorázový zas musíš jít koupit, často jedeš někam, kde mají zrovna slevu, tak to taky nějakej čas zabere i když má člověk pocit, že to vlastně spojil s nákupem)
  • společně s nimi se používá tzv. separačka - tenkej obdélník z viskózy n. celulózy, kterej odvádí vlhkost od zadečku a nepouští ji zpátky. Takže dítě fakt není v mokru
  • opravdu se nepřebaluje každou hodinu (popolínky sajou daleko víc než klasický plíny, co jsme nosili my), mám dojem, že přebaluju stejně často jako s jednorázovkama (tzn. teď asi každé 3-4 hodiny (ze začátku, když je mimi úplně malý, tak stejně přebaluješ pořád, protože většinou dost často kadí; navíc naše holka cítila, že se počůrala i v jednorázovce a brečela, dokud jsme ji nepřebalili, přestože mi ta plína připadala skoro suchá)

Když to takhle zpětně hodnotím, tak u látkovejch plínek oceňuju hlavně to, že je dítě v bavlně a nemá na zadečku chemickej gel (samozřejmě že v nouzi občas jednorázovku použiju, ale existuje i šetrnější varianta. Plíny zn. Moltex - bez gelu a rozložitelný), že denně nevynáším pytel plen, který se vršej někde na skládce. Důvodů by bylo víc, ale tohle jsou ty hlavníA samozřejmě se mi ty plíny taky děsně líběj a Agáta mi v nich připadá fakt roztomilá. :)

No nebudu to tady zahlcovat. Jestli tě zajímá víc, koukni na diskusi o látkových plínách tady na emiminu http://emimino.cz/modules.php?… a taky na www.latkovepleny.cz a ty Popolini mají taky stránku, kde se nakupuje www.popolini.cz
Tak přeju šťastný výběr a zdravé a veselé miminko
Lola :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xpisk03
16.1.13 12:48

Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jak často přebalujete? mám 3měsíčního klučinu, kterej kaká ráno, v poledne, k večeru. někdy víckrát, ale to zřídkakdy. přebaluju po každém kojení, ale tuhle jsem někde četla, že někomu vystačí třeba 3-4pleny na den. tzn. že nepřebaluje po každém kojení, ale jen když je mimčo pokaděné? asi jo, jinak si to neumim vysvětlit..jak často přebalujete vy? děkuji :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure