Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, můžete mi poradit?
V noci malý dostal horečku, po odečtu 38,2°C, moc nespinkal, neplakal, jen celou noc mrčel a vzdychal.
Dala jsem mu sirup Panadol a do rána byl ok. Volala jsem dr a tem mi řekl, že chodit nemám, jen kdyby se to zhoršilo a měl teplotu dál, tak až zítra. Do 14h byl v pohodě, ale pak jsem mu naměřila po odečtu už 38,9. Teď spinká, chvíli plakal. Vůbec nevím co mu může být. Nekašle ani nemá rýmu. Přes dopoledne si normálně hrál a smál se. Všimla jsem si, že už si tak přes týden chytá pravé ouško. Chodíme do plavání, tak jestli to nemůže být začínající zánět stř. ucha? Sice by asi plakal, ale prý si někdy jen dítě ouško chytá
Dneska si ho pořád tahá… ale nepláče když mu ho čistím nebo mu ho chytnu. Vůbec nevím co mám dělat, jestli s ním jet na pohotovost, pokud se to do večera nespraví, nebo co.. Nevíte některá co by to mohlo být?
Moc děkuju za rady. Je to moje první miminko, první horečka, jsem zděšená ![]()
A co zuby? Kdyby to bylo ousko, tak si na nej nenecha ani sahnout…
Přesně v tomhle věku měl syn šestou nemoc. Prvně jen horečky, po pár dnech se osypal. Pokud se daří teplotu srážet, počkala bych.
Zoubky máme zatím 2 už prořezané. Ani u jednoho jsme nevěděli, že mu rostou… Právě že ve 2 jsem dala znovu Panadol a teď jsem mu šahala na čelo a je pořád horký, taže určitě teplotu má ![]()
Ahoj, zmáčkni / šáhni na oušku na ten výstupek před zvukovodem z pohledu od lícní kosti, pokud zareaguje jekotem že to bolí, tak tak by se měl poznat zánět ouška, že je to zmáčknutí tohoto místa velice bolestivé.
Jestli si mne a tahá boltec, tak ho může jen svědit mazík (vytřít vatičkou) nebo mít suchou kůžičku za ouškem (namazat bepanthenem). Pokud by si taky třelo mimčo nosík resp. lícní kost, tak to může být od zubů.
Nevím jestli máte dětskou pohotovost, u nás například není a kamarádka mi dobře poradila volat na nejbližší dětské oddělení v nemocnici, poprosit o dětského doktora co slouží a s ním zkonzultovat (u nás je jen obecná pohotovost kde je dospělý doktor co s miminkem neporadí, popř. nechá dítě přes noc na kapačce v nemocnici ať to řeší ráno dětští doktoři).
Určitě sleduj jestli pije a kolik plínek počůralo (riziko dehydratace), jestli se chová normálně (směje se, hraje si, chuť k jídlu) nebo je apatické, změna ve stolici (frekvence, barva, hustota), a jak dlouho horečka trvá a jestli zabraly léky, to je první na co se budou doktoři ptát.
Tak má 38,9 pořád
Když mu zmáčknu ten výstupek tak mi oddělává ruku, ale neplače. To stejné dělá i u druhého ouška, na které si nešahá.
Ještě mě napadlo jak vyloučit že jde o zuby - nepozorovalas že by si víc cumlalo prstíky, často si třelo ten nosík, horní čelist, lícní kost atd.? Zkus dát dudlíček anebo kousátko (strč do pusy), pokud ho to bolí od zubů v dásni, tak by se mělo mimčo toho chytit a začít to cucat, kousat atd. Pak by mohl pomoct Calgel.
Jinak taky může jít o prostou virózu, některé děti mají kašlík/rýmu bez horečky, některé naopak horečku bez rýmy a jiných příznaků, tam pomůže jen srážet teplotu a hlídat zda dostatečně pije. Ale rozhodně to nepodceňuj.
Mrkni se do příbalového letáku toho Panadolu, mělo by tam být napsané takový ten limit např. „pokud příznaky přetrvávají dva dny, vyhledejte lékaře“ tak bych se toho držela a nenechala se od doktora vyhodit.
Syn mel v tomhle veku taky takovu teplotu, pres den min, vecer vic, asi dva dny.. a pak to odeslo a nevedeli jsme, co to bylo.. mozna nejaka viroza, ale rychle prekonana.. pak jak tu pisou holky, nabizi se sesta nemoc.. ucho by to mohlo byt taky, syn mel tri dny horecky, na ucho si skor nesahal, nebrecel.. sli jsme na ORL kvuli nejasnemu nalezu v krku a hned mu tam ucho pichli.. pokud by nemel vyssi teplotu nebo nejaky jiny divny priznaky, malatnost, ospalost, nemohl predklonit hlavicku nebo tak, tak bych ho nechala jeste doma a zitra zasla k doktorce.. mrkni mu i na zoubky.. my vetsinou vyckavame par dni doma a pak jdeme k nasi doktorce.. pokud se ti nezda, tak ty ho znas jedina jako mama, tak s nim jed driv..
Zabalu je hodne zpusobu, nemam zkusenost, mym detem i ctyricitky klesaji po sirupech..
Bud jen osprchovat vlaznou vodou, ne ledovou..
nebo namoćit rucnik, ne do ledove a prikryt lehkou prikryvkou nebo prosteradlem..
nebo slaby roztok octa a namocit do toho ponozky, dat na nohy, jen hodne redeny, aby mu to nespalilo nozicky, to pomohlo moji sestre..
na kursu prvni pomoci nam radila doktorka ze zachranky dat kostky ledu do rucniku a chladit trisla..
Neblazni, jed na pohotovost, segry holcicka mela zanet stredniho ucha, nemela ani teplotu, ani po tom zmacknuti pred uchem pry nekricela nijak zvlast. A treba to mackas spatne. Pokud je to viroza nebo sesta, sedma nemoc, nic nezanedbas, ale kdyby to bylo to ucho nebo treba mocove cesty, s tim neni zadna legrace! Zvlast pokud mu neklesa teplota. Obecne mam dobrou zkusenost s pojotovostmi, pokud tam nejedes primo v noci. Ta tva Dr. je Kaca!!!
On se směje, plazi se po zemi, hraje si. Vůbec mu nic není, jen ta teplota. Jen já tu brečím jak želva. Zkusím ho osprchovat tou vlažnou vodou. Probudil se a vůbec nechce ležet. Takže snad se mu to ještě nezhorší, když je tak aktivní ![]()
Tak to je dobré znamení
(čímž neříkám ať to přestaneš řešit, to ne)
Jen že pokud je v dobré náladě, není apatický nebo nejde do šoku, a má chuť k jídlu/pití tak to je nejdůležitější ukazatel.
Zkus zavolat - buď zkušené kamarádce co má děti a má zkušenosti s nemocemi. Nebo na dětskou pohotovost jestli máte. Nebo na to dětské oddělení do nemocnice. Maximálně na tebe někdo bude protivný, no a co! Dětský doktor nebo zkušená máma zná příznaky co hlídat. Lepší být třikrát za hysterku než něco podcenit
Minimálně se zkus poradit jestli jet na pohotovost. A pokud ano, tak jeďte. Taky ti můžou poradit to co říkala doktorka, že počkat do zítra a jet ke své doktorce - na pohotovosti totiž nemusí dělat výtěry a testy ze kterých by se poznalo o co jde, to dělá jen obvoďák nebo v nemocnici (aspoň u nás to tak je), takže by na pohotovosti řešili jen akutní stav (zavodnění a srážení teploty). Ale nechci dělat chytráka, jde jen o mou zkušenost, u vás to může být jinak. Zkus volat, víc hlav víc ví.
@werousek Ja resim od vcera uplne to stejny. Horecka a nic jineho mu neni.Taky mame 2 zuby