Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky syn 3 roky
Malým od neděle horečky 38.3- 38.5
Včera 39.1 večer něco okolo 39 v noci pak 39.6 dnes ráno zase 38.5 cca a teď 39.4 vím ze teď je to teprve druhý den a na pohotovost bych asi neměla, ale od včera od 21h jen spí vzbudi se nachvilku to se jen napije a zase spí takhle cely den. Ma kašel a trošku rýmu. Včera mi dr řekla jen koupit sirup na kašel. Žádná kotrola nic. Jsem hotovo když ho vidim jak nic nemůže. Nechce jíst pouze pije a občas si da ovocnou kapsičku nic víc nechce. Mám ještě počkat no rána a případně zavolat pediatrovi? Střídam po 4h čípky nurofen a panadol.
Děkuji
@Milcaa píše:
Ahoj holky syn 3 rokyMalým od neděle horečky 38.3- 38.5
Včera 39.1 večer něco okolo 39 v noci pak 39.6 dnes ráno zase 38.5 cca a teď 39.4 vím ze teď je to teprve druhý den a na pohotovost bych asi neměla, ale od včera od 21h jen spí vzbudi se nachvilku to se jen napije a zase spí takhle cely den. Ma kašel a trošku rýmu. Včera mi dr řekla jen koupit sirup na kašel. Žádná kotrola nic. Jsem hotovo když ho vidim jak nic nemůže. Nechce jíst pouze pije a občas si da ovocnou kapsičku nic víc nechce. Mám ještě počkat no rána a případně zavolat pediatrovi? Střídam po 4h čípky nurofen a panadol.
Děkuji
Pokud to nepůjde dolů, vzala bych ho na pohotovost.
Prošli jsme si teď se synem něčím podobným. Chytis virus RSV (respirační virus), 2 týdny v kuse horečky 38.5-39.8C, každou hodinu, nešlo to vůbec dolů. 4× pediatrie, 2× ER (pohotovost), rýma, kašel, který mu šel na průdušky, měl nakonec doma inhalátor s maskou - inhaloval každé 4h, dostal kortikosteroidy, aby byly plíce chráněné, měl antibiotika, protože mu to vyvolalo i zánět v moči a navíc kašlal a vysmrkával zeleně.. ale ty horečky byly strašný, nejedl, jen pil, zhubl 4kg. Už je to přes 3.5 týdne, ještě z toho není zcela venku, pořád dost vykašlává a ani ta rýma není ještě zcela fuč, ale aspoň už nemá horečky a už i jí.
Testovali ho na covid, chřipky A a B, ale pozitivní byl na RSV. Postupně jsme to chytli celá rodina a taky se v tom ještě dost plácáme.
Takže jo, synka bych určitě na pohotovost vzala, už jen kvůli těm extrémním horečkám, ať se na něj podívají, může mít v těle skrytý zánět.
Syn měl takto vysokou horečku jen u dvou případech, stomatitida a covid.
Je pravda, že nás doktorka taky přijala až když měl teplotu i třetí den.
Důležité, že pije, to je prioritní, ať je brzy lépe. ![]()
Druhy den skoro 40 bych určitě řešila. Pokud dnes uz není pediatr, tak klidně pohotovost
Kolik je synovi? Ma horecku poprve? 38,5 je jeste tak docela prijatelne, u dcery nesrazim…kdyz das ty leky zaberou? Je normalni, ze dite pri vysoke teplote vic spi, taky, ze neji..dala bych mu, co zvladne, jestli sni kapsicku, davala bych mu kapsicky..hlavne, ze pije…ja bych na pohotovost nejela, pokud horecka nestoupne, nebo se celkove nezhorsi..dcera ma pri kazde ryme 39..jestli je to poprve, muze to vydesit, jestli se to do zitra nezlepsi, zavolala bych znovu doktorce, at vas vezme…take to muze byt 6ta nemoc, zitra bude po horcce a osype se
@Melodie91
6 nemoc uz jsme měli Čípek jsem dala skoro před hodnou a ma 39 před Čípkem měl 39.4 tak nevím, dávám zabali
Počkám ještě chvilku a jedu na pohotovost prostě asi no.
Poprvé horečku nemá ale běžne nemiva nad 39
Tri dny 39 je bud sesta nebo neco na doktora.
Srazet po 4 hodinach takhle dlouho je taky blby.
Hlavni je, ze pije, spanek je normalni. Sla bych rano k dr.
Mne ty horecky neprijdou extremni, takove vetsinou nesrazim ani kojenci, pokud k tomu nema dalsi potize. Co by me ale znepokojovalo, by byla treba apatie.
Ze pri horecce hodne spi a neji, neni nenormalni. Hlavne by mel pit, coz nejspis ano, podle toho, co pises.
Ja bych se svym ditetem (ani mnohem mladsim) za techto okolnosti k lekari nechodila. Mozna bych mu udelala domaci CRP test a podle vysledku se dal rozhodovala. Ty horecky nejsou nejak extremni a trvaji zatim pouze 2 dny.
Ale nevidim jeho celkovy stav, to musis posoudit sama. Samozrejme je to na tobe, pokud se ti nezda, tak klidne muzes zajet na pohotovost. A urcite bych do domaci lekarnicky zaradila domaci CRP testy.
At je mu brzo lepe.
@Lucie_Sx
6 jsme měli
Ted mu to klesklo na 38.7 tak uvidím později když tak pohotovost
Něco podobného jsem si teď prožila s 8m miminem. 2 dny 39 horečku, kdy už jsem to nevydržela a jela na pohotovost. Tam změřili crp (25), dali čípek a rozloučili se. Druhý den pediatr. Jen poslechl a řekl, že kdyby se to do druhého dne nezlepšilo, tak ať dorazíme. Samozřejmě žádná změna. Po 4 dnech dostala malá antibiotika (crp 170) a zlepšení přišlo až 3 dny po nasazení atb. Pořád jen spala a brečela. Vůbec nejedla a jen pila.
Byla z toho bakteriální infekce dýchacích cest.
@Janča6
Právě ze trvají jen 2 dny
Ted mu to klesklo na 38.7 uvidím co později přinejhorším zajedu
Pije dost, jen nechce jist bolí bříško říká ( nejspíš protože nic nejedl nechce ani )
Celý den jen leží a je na něm fakt vidět že mu něco je že mu není dobře. Ale povídá, kdyz se na něj kouknu tak prostě vidím no že ho něco trápí. A vysokou horečku má od noci až jinak měl 38.5 max.
@Milcaa píše:
@Lucie_Sx
6 jsme měli
Ted mu to klesklo na 38.7 tak uvidím později když tak pohotovost
Pohotovost bude hodinu cesta, tri hodky cekani, „stridejte paralen nurofen, dalsi“
.
To se radsi poradit a vysetrit s pediatrem.
@Milcaa píše:
@Janča6
Právě ze trvají jen 2 dny
Ted mu to klesklo na 38.7 uvidím co později přinejhorším zajedu
Pije dost, jen nechce jist bolí bříško říká ( nejspíš protože nic nejedl nechce ani )
Celý den jen leží a je na něm fakt vidět že mu něco je že mu není dobře. Ale povídá, kdyz se na něj kouknu tak prostě vidím no že ho něco trápí. A vysokou horečku má od noci až jinak měl 38.5 max.
Ja si vzdycky pred pripadnou navstevou lekare zvazim plusy a minusy. Vetsinou k lekari nechodim. Ani se 7mesicnim ditetem s horeckou 40, kdy si normalne hralo, jedlo, melo jen lehce zvysene CRP, trochu kaslalo a smrkalo. Byla to sesta nemoc zaroven s nejakym nechlazenim.
Nase deti nastesti i horecky okolo 40 zvladaji dobre. Jeste nikdy se nestalo, ze by pri nemoci kolabovaly. Ze pri horecce spi (nase casto i pri 40 behaji po obyvaku, ale ne vzdy) a neji, je v pohode, hlavni je pit. Uz nekolikrat mely horecku nad 39,5 trvaji 3 dny a dele - byla to pata, sesta, sedma nemoc, nestovice, hnisava angina bez bolesti v krku, zanet ucha bez bolesti ucha, covid. Ani pri tom covidu jsem nesla k lekarce, prestoze 11mesicni dcera mela 3 dny horecku pres 40. Stejne by mi akorat rekla, at ji davam antipyretika a neco na kasel. Ona ty priznaky znala, volala jsem ji je. A nepozvala si nas do ordinace. A ja jsem za to byla rada.
Nerada chodim s nemocnym ditetem do cekarny mezi dalsim nemocne, aby to oslabene telicko nechytlo dalsi nemoc. Samozrejme dite sleduju, pripadne udelam CRP test. A kdyz se mi neco nezda, nebo vyjde pozitivni CRP test, tak holt k lekari zajdu. Zbytecne jsem sla jen jednou, kdyz dcera mela ukazkove priznaky spalnicek (nechtela jsem lecbu, ale hlasit to v detske skupine, kde se dcera pohybovala pred prvnimi priznaky), ale nakonec to bylo nachlazeni se zanetem oci a ta vyrazka byla alergie na potraviny, kterou tehdy mela poprve a naposledy v zivote ![]()
Ale jak pisu, ty sama musis posoudit, jak se ti maly zda.
Sirupy proti horečce máte taktéž? Přeci jen se dají lépe vytitrovat podle hmotnosti než čípky.