Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy.. prosím o radu,jestli se tu nakde najde někdo,kdo má nebo měl stejný problém ![]()
V úterý večer měla malá (3,5měsíce)trošku teplotu..ale usnula..a spala až do rána,takže jsem ji ani nestihla změřit. Včera ráno vstávala v 6hod .. snědla 160ml sunaru .. potom ještě jednu láhev v 9.30. No a potom měla další ve 12.00 jenže tu bohužel celou vyzvracela..obloukem to letělo přes půl sedačky..a nebyl to jen sunar
byli v tom jakoby hleny nebo co..tmavě hnědé..ale spousta
potom to samé proběhlo ještě jednou o chvíli později a od té doby nechce sunar ani cítit..jen jí ho dám k pusince tak se začne šklebit a prská to ven. Takže nepapáme. Do toho jsme měli včera celý den teplotu okolo 38,7 - naštěstí malá pije čaj .. tak 160ml za 1,5 hod. Dokonce už jednou zvracela i z toho čaje a dvakrát už jen tak z ničeho nic. Byli jsme u doktorky..ta doporučila nurofen kapky..koupili jsme je a celou noc byla bez horečky. Dnes ráno jsme měli 39,2 a opět jen na čaji. A bohužel po dávce nurofenu se opět pozvracela..tak jsem jí to dala do čaje..ale dopadlo to stejně. Takže opět návštěva doktorky..po cestě tam jsem koupila i čípky paralen (nechtěla jsem ji něco udělat takovýma dávkama léků..tak jsem počkala až k doktorce co mi poradí) Ta mě akorát nadala, že miminko nesmí mít takovou horečku a že jsem ji měla dávno dát čípek..ale po dvou pokusech s nurofenem..během jedné hodiny jsem se fakt neodvážilá dát jí sama něco dalšího..co já vím kolik toho nurofenu v ní mohlo zůstat
Takže jsme přijeli domů a dali čípek .. do hodiny byla teplota na 36,7 a vydžela tak dalších 5 hodin..až teď začla zase stoupat..už máme 37,7 .. počkám jestli to půjde k 38 a kdyžtak dáme další čípek
Malá pořát spinká..akorát ji vždy vzbudím a dám jí napít..to je jediný co do ní dostanu..tak nevím co to může být
doktorka tvrdí že asi nějaká viroza .. ale mě to ,,ASI" nějak nestačí .. je mi jí líto. A co ty hleny??? je to vůbec všechno normální když má miminko virozu? Ještě jsem zapoměla dodat, že před dvěma týdny jsme měli dvě očkování a v sobotu jsme byli asi půl hod pod slunečníkem ve vaničce a trošku se mi přes ten slunečník opálila..ale né moc..měla červené čelíčko a tvářičky..druhý den už ani červená nebyla. Omlouvám se jestli je to napsané moc zmateně..ale já už fakt nevím..
Předem moc děkuji za rady..
Pauli silně mi to připomíná mýho synovce minulý týden, ale tomu je rok, nakonec skončili hospitalizovaný v nemocnici, kde jim udělali všechny potřebný vyšetření, a zjistili že mají rotaviry, takže jsou v nemocnici, mají je už brzo snad pustit, a berou atb.
držím palce aby to tohle nebylo, ale víc bych tlačila na dr. ať malou proklepne, je malinká, a ty horečky nejsou jen tak.
Ze sluníčka to mít taky může, ale ne tak dlouho,dle mýho názoru, teda.
Držím palečky, ať je malá v pořádku a brzo!!!!
Pauli, neodvážím se ti nijak radit, protože sama jsem prvorodička a moc těch zkušeností nemám
Na tvém místě bych udělala jediné, a to, když bude teplota dále stoupat, sjela bych na pohotovost a tam si nechala pořádně vysvětlit, jak máš postupovat, co kdyby to a co kdyby ono. My už s malým byli na pohotovosti 3× a nelituju toho. Pravda je, že co doktor, to jiná rada, takže musíš věřit, že tam ti nějak poradí.
Malý byl poprvé nemocný v cca 7 měsících, takže fakt nevím, jak řešit podávání nurofenu a panadolu u tak maličkého miminka. Vím jen, že se obojí berou min. co 6 h, takže když měl malý teplotu, tak jsme dali nurofen, za 3 h panadol, za 3 h nurofen… a pořád dokolečka.
Promiň, ač bych moc ráda, neporadila jsem ti ![]()
Jo, ještě něco:
Asi před 1,5 měsícem měl malý vysoké horečky (došlo to až k 40,2) a mezi tím se 2× vyzvracel. Na pohotovosti nám dr řekl, že to vypadá na virozu, ale že to zvracení se mu nelíbí. Že kdyby se ještě doma po návratu z pohotovosti vyzvracel, tak že máme jet přímo do nemocnice na infekční. Naštěstí to pak bylo OK. Nechci tě strašit, ale jen ať víš…
moc vám děkuji..už jsem dávala další paralen..zase měla 38,6
Když já nevím..doktorce jsem měla ve dvě už jen zavolat a říct jí co nového..tak jsem jí vše řekla a mám zavolat zase ráno..jenže k čemu to volání a vykládání je?! chtělo by to spíš udělat nějaké testy..
Jenže malá je jinak v pohodě..pije hodně..pořát teda spinká ale když se zbudí tak se směje .. dnes zvracela naposled to ráno z toho nurofenu..jinak už ne. Akorát ty teploty a to že nechce papat..
Ale třeba to je zase jen kvůli horečce..když je venku vedro tak taky odmítá papat a jen pije.
ještě mě napadly zoubky..pořát má ručičky v pusině..a neustále si tam už 10 dní všechno strká..ale podle Dr. je na zoubky brzo.. Je hrozné nevědět!
![]()
Pauli, jestli zvracela naposledy ráno a ještě k tomu z Nurofenu, tak bych to zas tak špatně neviděla. A co se jídla týká, při horečkách hold nikdo nepapá. Ale fajn je, že aspoň pije, je to šikulka
Držím pěsti, ať už tohle hnusné období máte obě za sebou ![]()
jojo..včera zvracela pořát..dnes už je to lepší..tak budeme jen doufat,že zítra bude i po horečce.. i když ten poslední paralen jí to stáhnul jen na 37,7
a navíc má teď prdíky..což normálně skoro vůbec nemívá..a na to jak je maličká zrovna dvakrát nevoní ![]()
Co se týče střídání parelen čípků a nurofen siroupku, je to takto: pokud je střídáš, můžeš je dávat po 4 hodinách, pokud dáváš jen jeden druh, tak po 6 hodinách. Pokud se ti vyzvrací do půl hodiny od podání, klidně podej celou dávku znovu.
Docela dobré jsou i zábaly - dáš do postýlky igelit, přes něj nějaký ručník, namočíš do chladnější vody prostěradlo, dítě do něj zabalíš a přikreješ peřinkou, necháš tak 10nim.
Poměrně jednodušší, ale dobrá je koupel o teplotě 36 stupňů.
Pohotovosti bych se nebála a ocenila bych spíš možnost prohlídky i jiným doktorem. Zaplatíš sice 90Kč, ale co to je? Kdyby to byli ty rotaviry, tak to je fakt blbý.
Hlavně hlídej, aby pořádně pila, bez pitnýho režimu ti totiž teplota klesat nebude.
držím ![]()
Já už si to s téměř tříletým prckem užila snad 20× ![]()
Pauli píše:
chtělo by to spíš udělat nějaké testy..
A jaké jako testy by to po dvou dnech teplot měly být?
Neboj, to bude v pohodě, malá chytla nějakou virózu, to se přece může stát kdykoli a kdekoli - doktorka s ní teď nic nenadělá, tělíčko se s tím musí poprat. Důležité je srážet teplotu, vyleze-li nad 38 st. (jak píšou holky, střídat Panadol a Nurofen, nám tedy v sobotu na pohotovosti řekli střídat po třech hodinách), a hlídat to zvracení, tím by mohlo dojít k dehydrataci. Jinak si to prostě musí odbýt jako každý, kdo chytne střevní chřipku… já vím, je to děs, vidět ty prťata tak se trápit - máme teď zrovna doma něco podobného u starší… Vydrž, bude líp.
Tak to nakonec byla opravdu jen nějaká viroza
Doktorka udělala nějaké testy..rotavirová infekce to naštěstí nebyla
Takže nám dala ještě nějaké léky na žaludek a na střeva..a po pár dnech to bylo oky ![]()