Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Miselin, to ze by hormonalni lecba zpusobovala rakovinu je nepodlozene a nevim o nikom z tech co si tim prosly co by rakovinou trpely. To by pak i HA byla nebezpecna.
Casto jina moznost nez pomoct hormonama neni. Po roce snazeni doporucuji zajit do specializovaneho centra, tam zjisti jestli je chyba u tebe partnera nebo obou a doporuci lecbu. Preju brzky uspech ve snazeni.
Hormonů se neboj… u mě byly asi hlavně časté záněty důvodem neplodnosti… je lepší to řešit co nejdřív a nečekat… mě způsobily velké srůsty, i když jsem neměla nikdy „až“ zánět dělohy, vždy jen kvasinky a další bakteriální záněty… nakonec mi po letech snažení odebrali pravý vejcovod a levý trochu profoukli, ale nepomohlo to a šla jsem na IVF… Teď máš právě ještě šanci pomoci si menšíma dávkama hormonů, tak dej na rady doktorů a nebraň se tomu ![]()
Mišelin - takže když jsi v pořádku, tak předpokládám, že ti dr. dělal 2.-3. den cyklu hormonální profil z krve, máš potvrzenou ovulaci - folikulometrií či měřením BT či testy? Nebo ne? Jestli ne, tak toto je podle mě nutné, než se začne s hormony.
Chlap je ve výborné kondici = tzn. že má výborný spermiogram? Jestli ano, v pořádku. Jestli ne,je třeba, aby nejprve zašel on na vyšetření,než začneš s hormony ty.
Co se týče snažení -v době plodné obden má být dostačující. Pak je spermií méně, ne že by byly vyloženě nekvalitní, to ne.
A pokud toto vše máš za sebou a není tám žádný nález, že bys měla méně nebo více některých hormonů, tak bych se ještě chvilku samosnažila a až pak šla do CARu
. A nevím, jestli mají význam hormony, pokud je vše OK, podle mě minimální, ale clostilbegyt bere kde kdo a někomu pomoci může. Tys četla nějaké studie o rakovině? ![]()
Po delší době, kdyby to nešlo bych zvažovala laparoskopii -právě jestli jsou v pořádku vejcovody a k tomu udělat hysteroskoopii, jestli je v děloze vše OK. Však pohledej tady na emi, tady je věcí
.
Jak píše Boriska, nejdřív je zapotřebí spousta vyšetření, než se může říct, že jste oba v pořádku. Pak by tu byla i možnost, že jste oba v pořádku, ale vy dva spolu nemůžete mít děti - teda můžete, ale jen umělým oplodněním - přitom s jiným partnerem by to šlo. Tuto diagnosu slýchávám čím dál tím častěji se mi zdá
Stejně bych to ale nehrotila a pár měsíců tomu ještě dala, jak říká tvůj doktor…
Taky jsem dost trpívala na záněty a kluci se nám podařili celkem rychle. U mě tedy záněty neplodnost nezpůsobily.
Ahoj,
chtěla bych se zeptat jestli jste to také někdy tak měli.
Takže v únoru 2010 jsem vysadila antikoncepci - kterou jsem brala 6 let.
S tím že se začneme snažit o Dítě
. Miliony zbytečně použitých tehu testů a stále nic… začala sem chodit na vyvolávačky cca každé 3 měsíce. Samovolně totiž ms nepřišla
.Po roce snažení… jsem začla panikařit a našla sem si jiného gyndaře. Ten nasadil Glostylbegyt 5-9 dc a utrogestan 17-27 dc. takto jsem to brala 3 cykly - nikdy nepřisla ms a nenarůstala mi sliznice a na utz žádné dominantní folikuly- takže opět vyvolávačky- vůbec na mě nepůsobily
.Pila sem kontryhelový čaj a bylo to pořád stejné
žádna sliznice. Další měsíc mi kamarádka poradila léčitelku. Ta mi dala čaj a kapičky na pročištění a řekla mi že se mi ten spodek špatně prokrvuje. Jěšte mi zmáčkla nějaký asi bod mezi prostředníčkem a prsteníčkem
nechápu to ale jak mi to zmáčkla tam mě to strašně bolelo ale chvilku to držela a postupně sem cítila jak se mi něco v břiše povolilo
a další měsíc na utz sliznice 1,5 cm
měla jsem radost a naději že se někam hneme… dostala sem žádanku na spermio pro partnera a začali jsme plánovat laparoskopii na průchodnost vaječníků. protože podle krve nemám ovulace
! Jenže 25.3. mě chytl slepák a byla sem operovaná laparoskopicky
takže průchodnost budeme muset odložit
Ted po tom slepáku jsem byla bez komplikací ale 19.4. jsem začla špinit a druhý den se mi rozjela ms a silně krvácím až do dneška, a nevypadá to že to ustává je to pořád stejně silné.
dr á dovolenou takže to budu muset vydržet až do pondělí
Na jednu stranu sem ráda že ms přišla sama bez hormonů ale na druhou stranu mám strach aby to nebylo něco vážného nebo spojeného s tou operací
Píšu to dost zmateně omlouvám se
díky za odpovědi
![]()
@Bavlí asi už jsi to s tou menstruací vyřešila, ale chtěla jsem ti napsat, že po tom slepáku máš možná nárok na lázně. Zkus se zeptat svého gynekologa, já te´d nevím přesně, jestli jo, protože se měnily podmínky, ale gynekolog možná i obvodní by to mohl vědět. Možná by se s tím vyřešily i tvoje problémy s MS.
Ta léčitelka je každopádně dobrá, jestli ti tu MS nastartovala.
Ahoj. S manželem se snažíme už skoro rok o mimčo. Sleduji ovulaci, zdravě jím, papám kyselinu listovou (Calibrum baby plan), sportuji. Je mi 25 let. Manžel je ve výborné kondici a přesto se nám to nedaří. Možná máme styk příliš často. už mi z toho začíná hrabat.
Možná je příčina v častých gynekologických zánětech. Stačí, když jdu do bazenu, sauny nebo beru antibiotika, dokonce normální aviváž mi způsobí výtok at už kvasinkový nebo bakteriální a infekční. Je možné, že je to příčinou neplodnosti,
Dle doktora jsem v pořádku. Říkal, že pokud to ještě cca 3 měsíce nepůjde, pomůže mi nějákou hormonální injekcí či léčbou. tomu se chci ale vyhnout. Přeci jen hormony s tělem zamávají a dost jsem četla o rakovině způsobené umělou hormonální léčbou toužících matek. Máte někdo zkušenosti?
Děkuji moc