Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zkoušela jsem poprvé ve2 a to je nejedla a ted jí je rok a půl a asi2měsíce je jí
děkuji za reakce, houbysi oblíbila, ale vydržím než jí je budu dávat v omáčce a dělat smaženici. Myslím si, ale že jeden nebo dva kousky jí neublíží.
BohunkaP píše: Článek zajímavý, přestože opravdu mimo mísu… dovoluji si předpokládat, že zakladatelka ani nikdo jiný nedáváme dětem houby z míst potýkajících se s problémy po Černobylu…
Jak jsem psala, houby dcerce dávám jen výjimečně - ale když už, pak žampiony v co nejvyšší kvalitě, a takových hub se tento problém rozhodně netýká.
hele nechci vyrypovat, ale ty víš, kde byl v u nás republice jaký spad? Bavorsko je od černobylu ohodně dál než třeba Jeseníky kde toho spadlo požehnaně…
LenkaN26 píše:
hele nechci vyrypovat, ale ty víš, kde byl v u nás republice jaký spad? Bavorsko je od černobylu ohodně dál než třeba Jeseníky kde toho spadlo požehnaně…
Lenko, to nevím… a z hlediska tohohle problému mne to ani nezajímá. ![]()
Jak jsem psala, lesní houby dětem nedávám (ani většina holek tady) - a žampiony ze supermarketu se, pokud vím, pěstují uměle na substrátu, tudíž se jich to netýká.
Bohunko, jasně, ale dotaz zakladatelky tohoto fora byl podle mně právě na lesní houby, proto ten příspěvek… Jinak hlívu a žampiony občas v něčem taky dceři dám. Předevčírem jedla za mé nepřítomnosti s dědou zelňačku ve které bylo hub požehnaně, ale v noci nesvítila tak tam snad těch těžkých kovů moc nebylo ![]()
Takže - jak je to s houbama? Do třílet vůbec a nebo se klidně omáčka dát může, když houby vyberu?
Vedeme o tom s pár holkama diskusi a tady máte vždycky pravdu ![]()
Pro upřesnění - jde o houbovou omáčku z lesních hub. Jedna tvrdí, že klidně od roka i s houbama, druhá že by houby vybrala a od roka klidně dala. A já jsem za hysterku, protože 15m synovi radši uvařím jiný jídlo než bych mu dala omáčku bez hub s knedlíkem.
Upřesňuju, že tu nechci číst, jak by smetanu ani knedlík někdo nedával. Jde mi fakt jen o ty houby ![]()
M @atominnka dala bych, jeden či dva kousky bych mu tam i nechala, syn 19m ![]()
Od 18M dávám i s hřibama, ale jen jako oběd, ne na večeři. Kdyby přišel břichabol, a´t to nemá na noc.
@kve-tinka @Hadumi fakt? Já měla právě za to, že i ten vývar z hub není dobrý
![]()
@atominnka já jídlo z hub dělám max. jednou měsíčně a myslím si, že v některých jídlech, která dávají rodiče dětem prakticky denně jsou škodlivější látky.
@atominnka jak už bylo napsáno max. přichabol, nebo to vysrajdi, vyhodí šavli. Houby jsou těžké na trávení. „Škodlivé“ jsou jiné houbičky. ![]()
@Hadumi my houby moc neděláme, ale mám ještě něco v mrazíku, tak až budu dělat omáčku, tak to zkusím ![]()
Dík za názor holky ![]()
Tak moje měla pár kousků hřibů z lesa už v jednom roce
. A fakt jí nic nebylo, je to kus od kusu
. Omáčku jí taky houbovou, ale hřiby jí skoro vždycky vyberu, protože je miluji a sním je dřív než ona
. Ale mnou se zakladatelko neřiď, my trošku vybočujeme od mamin z emimina ![]()
Jako houby samy o sobě nejsou žádná super potravina. Nemají vitamíny, jsou těžké na tráven, ale občas neuškodí. Já bych omáčku klidně dala, pár kousků taky. Ale ne futrovat dítko obden smaženicí.
Moje tříletá dcera má houby celkem ráda, ale manžel ne, tak máme houbovou omáčku 1-2× do roka. Jenže já je hrozně ráda sbírám ![]()