Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,mám dotaz. Přemýšlíme s manželem že pořídíme ohrádku,abych si mohla v klidu odskočit až začne malá lézt. Teď jsem našla článek,že je to pro ty děti jak vězení ,že pak jsou ty dětičky pomalejší ve vývinu. Tak se chci zeptat,jaké s tím máte zkušenosti? ![]()
Děkuji za odpovědi ![]()
Ohrátku jsem měla a nikdy nevyužila.Pokud je dítě šikovné tak přeleze a nebo najde cestu ven.pro nás znamenala ohrátka větší nebezpečí proto že malej klidně skočil po hlavě tak jsem nakonec uspusobila raději byt
,ale pokud dítěti hrozí nebezpečí větší v domě,v bytě tak klidně ohrátku používejte bez výčitek.Nebude tam trávit celej den,ale jen po dobu co si odskočíš tak to dítě určitě nemuže poznamenat
Ohrádku mám a používám v případě, že potřebuju, aby mi dítě nikam neuteklo.
Nestráví-li tam hodinu denně (u nás tak 10-15 minut, jinak je volně na zemi), pak je nějaké „zpomalování ve vývinu“ úplně bezpředmětné.
Koupili a sloužila jako uložiště hraček. V okamžiku, kdy jsme tam malého dali, tak řval jako tur.
Já ohrádku mám a využila jsem ji pro starší dceru a teď už jsem ji vytáhla i pro mladší. Jako ve vězení mi tam nepřijde, koupili jsme tu největší, kterou jsem tenkrát objevila. Anežka tam vydržela být i hodiny a pěkně si sama hrála. Opožděnější ve vývoji byla (oproti tabulkám určitě), ale nevěřím, že to bylo ohrádkou. Teď je třeba hodně napřed.
Máje jsem ji vytáhla hlavně proto, že pro ni bývá Anežka občas nebezpečná (i když většinou neúmyslně). Taky je v ohrádce spokojená. Ale máme fakt velkou a když jsme doma samy s Maruškou, tak ji nechávám lézt venku. Ale i v ohrádce může lézt - má ji spíš jako ohraničení prostoru, který je pro ni bezpečný. Zatím se ani nestaví, takže ji snad nepřeleze
. Já bych naopak řekla, že u ohrádky se děti naučí dřív se postavit - to teda rozhodně nebyl případ Anežky, ale Maruška má od té doby, co jsme jí ohrádku sestavili, tendence se drápat k hračkám na ní zavěšených - ovšem zatím na to má slabé nožičky.
Ohradku jsem na dve hodne holcicky nemela, ale vyuzila jsem hojne cestovni postylku - mela v ni klasickou matraci a pouzivala jsem, kdyz jsem si v klidu potrebovala dojit na WC, vyridit neco s postackou, vyndat pracku ci mycku - u cehoz mi rady plazkyne asistovali.
Ani jedna holcicka v ni problem nemela, ve vyvinu jsem je rozhodne nezabrzdila a navic vyuzili jsme bohate a jeste nyni vyuzivame na chate i jako cestovni postylku. Mame od Chicco typ Caddy - vsechny 4 strany s tmavou siti, takze je ven i dovnitr krasne videt. ![]()
Známí starou ohrádku rozmontovali a měli ji přidělanou před televizí a obývací stěnou. My si ji pak půjčili a měli mezi kuchyní a obývákem - máme tam cca 2m široké dveře. Rozdělávali jsme ji až v době, kdy ji Anežka začínala přelézat a stala se tak pro ni víc nebezpečnou než užitečnou. To jen další využití ohrádky.
My máme také ohrádku - dřevěnou. Používala jsem dřív cestovní postýlku, ale ohrádka se mi nakonec líbila víc. Kamarádka mi dokonce říkala, že někde četla, že naopak ohrádky a ohraničení prostoru pro děti je naučí vnímat ho trochu jinak. Mě osobně se to nezdálo, ve vývoji nám nikam nepomohla ani nás nezpomalila. Ale musím uznat že vzhledem k tomu že Lin leze po bytě jak splašená a pošťák někdy zazvoní neexistuje ji nechat někde volně. Šoupnu ji do ohrádky a vklidu muzu neco udelat. I když vařim, mimino se mi hrozně motalo pod nohama… tak ji tam prostě nachvili šoupnu. Většinu času je mimo, ale bez ohrádky si to nedokážu představit.
Souhlasím s Bohunkou, pokud dítě odložíš jen abys mohla ve vedlejší místnosti vyluxovat, nemůže uškodit.
Ohrádku mám, ale používám výjimečně (viz. výše napsané) A hrozně v ní řve ![]()
Neměla jsem u ani jednoho z kluků. Prostor byl přizpůsobený tak, aby si nemohli o samotě ublížit.
Martina
Já jsem na netu našla článek, kde popisují také to, že pokud ohrádka slouží jako odkladiště dětí, že to není dobré, ale nezavrhují ji, jen radí, jak se k jejímu používání stavit, aby tím vězením nebyla. Navíc uvádí i technické parametry, co by měla ohrádka splňovat, aby byla bezpečná, tak vkládám pro inspiraci: http://deti.centrum.cz/…yvoj-ditete/
Neměli jsme ohrádku a přesto je pomalejší ve vývoji
Osobně si myslím, že to není nic pro dítě přínosného, ale pokud tam dítě strčíš na 5 minut, když si chceš odskočit na WC a nebude tam zavřené 2 hodiny, abys mohla v klidu vařit nebo uklízet, tak proč ne, pořád lepší jak chodítko ![]()
dekuji zakladatelko,momentalne resim to stejne. mala zatim jenom couva, ale musim mi dost hlidat,tak ji zatim davam do jidelni zidlicky,kdyz potrebuju neco udelat,nebo do postylky,a ona tam chvili vydrzi,nekdy si i hraje,takze uvazuji o ohradce,ze ji tam proste na chvili dam,nez si dojdu na zachod nebo uvarim. docela jsem byla prekvapena z toho pomalejsiho vyvoje..kdyz tam nebude cely den,tak si nemyslim,ze by to melo nejaky nasledky.
Gina108 píše:
Neměli jsme ohrádku a přesto je pomalejší ve vývojiOsobně si myslím, že to není nic pro dítě přínosného, ale pokud tam dítě strčíš na 5 minut, když si chceš odskočit na WC a nebude tam zavřené 2 hodiny, abys mohla v klidu vařit nebo uklízet, tak proč ne, pořád lepší jak chodítko
Já myslím, že i záleží na povaze dítěte. Kdyby tam nechtěla být, tak bych ji tam nenechávala dýl než bych nutně potřebovala - a na to odskočení si na WC atp bohatě postačí i malá ohrádka nebo cestovní postýlka (v nouzi i kočárek, pokud je doma). Ovšem obě holky jsou v ohrádce rády a já nemám pocit, že by to vnímaly jako omezení nebo dokonce věznění. Teď při druhém dítěti je pro mě ohrádka hodně užitečná, přeci jen uhlídat, aby se nemíchaly hračky miminka a předškoláka (lehce spolknutelné atp) není jednoduché. Když si hraju s nima, tak to ještě jde, ale nemůžu být pořád s oběma.