Věčné srovnávání

Anonymní
16.9.10 12:39

Věčné srovnávání

Ahoj holky,potřebuju se vypovídat.Mám velice dobrou kamarádku a ta má o měsíc mladší holčičku.Teď jsem se vrátila od ní z návštěvy.Můžu vám říct jde mi hlava kolem :roll: Její už chodí,můj malý ne…její už povídá a když se mě zeptala co umí malej?…Koukala na něj jako na brzdu,samozřejme že malá je nejlepší,nejšikovnější atd atd…No co my nechodíme,umíme jenom dvě slabiky.Zase déle budeme miminka,ne? :-) Chci se zeptat taky vaše kamarádky a známé srovnávájí děti?Mě to přijde jako hloupost,až budou starší nikoho přece nebude zajímat kdo dřív seděl,chodil povídal…Jen teď mě to mrzí,že mi vlastně naznačovala,že můj chlapeček nic neumí,tudíž je nějakej divnej :cry:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17180
16.9.10 12:43

hmm tak to je špatná kamarádka a nebo si to neuvědomuje. Mám kolem sebe spoustu maminek a známých, zejména na hřišti náhodně potkané maminky mají tendenci se pořád ptát kolik malé je a jestli už dělá toto a toto.

Verunka byla vždy trochu pomalejší, ale zvykla jsem si a opravdové kamarádky toto fakt neřeší. Každé dítko je dobré v něčem jiném, jiné už běhá, moje zase v tu dobu vydržela dlouho prohlížet knížky a ukazovat zvířátka. S holkama to neřešíme a naopak si chválíme jednotlivé pokroky u druhých dětí.

Zkus to třeba kamarádce naznačit, ono vždycky je jednoduší být ta lepší kdy je tvoje dítko napřed, ale pokud je pomalejší tak se tomu nevyhneš a budeš to poslouchat pořád. :lol: :lol: Ale zvykneš si.Já to pouštím jedním uchem tam a druhým ven. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101696
16.9.10 12:48

Kašli na kamarádku… jednak je blbost srovnávat děti, každé se vyvíjí jinak… a hlavně holky jsou ve vývoji většinou napřed, takže nemá úžasné dítě, jen má prostě holku… vem si třeba takovou 13 letou holku, už je to „velká“ slečna, vymýšlí blbosti, ale kluci jsou v tomhle věku ještě děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
16.9.10 12:49

Ahoj, tvoje dítě je jedinečné, ať je „pozadu“ nebo není. Jedna moje kamarádka se taky pořád ptala, co Máťa už umí a co ne (a následovalo: a tohle taky ještě neumí?), až jsem za ní přestala jezdit.
Všechny děti se jednou naučí chodit, mluvit, poznávat barvy, vylézt na klouzačku apod. Některým to trvá maličko dýl (byli jsme ten případ), o to silnější zase můžou být v jiných „disciplínách“.

Na tvém místě bych asi kamarádce naznačila, že ti to není příjemný, když vaše děti srovnává. Pokud je to dobrá kamarádka (a soudná máma), tak to určitě vezme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.9.10 12:50

Já pro sebe srovnávám svoje vlastní 2 děti, ale jen pro zajímavost. Každé dítě je prostě jiné a žádné není lepší než to druhé. Nikdy bych nesrovnávala moje dítě s dítětem známých nahlas a nedělala z toho nějaké závěry, někomu naznačovala, že má nešikovné dítě apod..

Ale upřímně, dost mě vevnitř těšilo, když starší syn už v 18 měsících dobře mluvil, o dalších pár měsíců později mluvil ve větách, logických souvislostech, skloňoval, časoval, používal minulost a někteří jeho vrstevníci sotva spojili 2 slova v nesprávném tvaru. I teď mě těší, že ho ve školce chválí, jak pěkně mluví, ve 4 letech umí R i Ř a má neuvěřitelnou slovní zásobu.
Dost mě těší, jak je naše malá pohybově nadaná, na dětském hřišti svede to, co její vrstevníci ne a je od necelých 19 měsíců suveréně bez plenek.

To jsem vytáhla přednosti, i moje děti byly v něčem „pozadu“ :-) Starší třeba chodil „až“ v 15 měsících a naše malá se pořádně rozmluvila teprve před měsícem. Před tím všechno chápala, všemu rozuměla, ale na vše používala univerzální slovo „toto“ :lol:

Veškeré srovnávání beru s velkou rezervou a nadsázkou. Každé dítě je jiné. Myslím si, že mám děti celkově velmi šikovné, ráda se pochlubím, ale ne na úkor druhých :-D

Nejlepší obrana je sama se zamyslet, co Tvé dítko vlastně umí, v čem je trochu lepší než jeho vrstevníci. Já si myslím, že určitě něco najdeš, jen Ti to třeba ve víru každodenních povinností uniká mezi prsty, nestačíš sledovat. A potom to sem klidně napiš :srdce: A klidně to vytáhni i před podobnou „kamarádkou“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.10 12:50

On hlavně jak to u ní moc nezná,tak byl takovej zakřiklej…to se jí taky nezdálo :pocitac: už jsem jí to dneska řekla,že za pár let budou na stejno a že to řešit fakt nemusí,ale ona si nedá pokoj a nedá.Holt si budem asi hledat novou kamarádku na tohle vážně nemám. :-(

• Citovat
  • Upravit
5907
16.9.10 12:51

Určitě se nenech ničím takovým otrávit a hlavně se netrap.My taky nejsme tabulkové dítě,vše nám trvá strašně dlouho.Nevím,kolik je chlapečkovi,nám je 15m-teprve začínáme chodit,nemluvíme,tedy spíše umí jen některá zvířátka.Kamarádka má o měsíc mladšího kluka,ale nikdy jsme nesrovnávaly.Každé dítě je jiné,ale určitě se to taky naučí,ikdyž později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.10 12:55

Daníkovi je 10 měsíců,je to moje sluníčko,ale je to holt pecivál.Neměli jsme taky nejlehčí porod,musel kleštěma a měl z toho poraněnou hlavičku.Tak třeba i proto mu vše dýl trvá,já fakt nevim :nevim:

• Citovat
  • Upravit
44197
16.9.10 12:56
Anonymní píše:
On hlavně jak to u ní moc nezná,tak byl takovej zakřiklej…to se jí taky nezdálo :pocitac: už jsem jí to dneska řekla,že za pár let budou na stejno a že to řešit fakt nemusí,ale ona si nedá pokoj a nedá.Holt si budem asi hledat novou kamarádku na tohle vážně nemám. :-(

Dítě se v cizím prostředí chová jinak. Naše dračice se taky na návštěvách a ve společnosti neznámých lidí chová jak největší princezna. Ale jak se rozkouká, tak to se potom dějí věci.

Jsou maminky, co mají potřebu neustále řešit pokroky a srovnávat. Taky se ráda o tom pobavím, ale jak říkám, nikdy ne tonem „moje dítě to umí a to Tvoje ne“. Setkávám se s tím, že maminky prvních dětí - známé nebo na hřišti náhodně potkané s tímto tématem vyrukují sami. Nejvíce chválí naši malou, když sama vyleze a sjede skluzavky pro větší děti - ony tam svoje batolata doprovází až nahoru, malá leze sama. Nebo když se jde sama vyčurat, to se hned někdo ptá, kolik jí je apod.

Nic si z toho nedělej. Děti jsou fakt každé jiné a za měsíc to může být úplně jinak. Malý může překvapit :kytka: U nás se totiž všechny významné pokroky udály téměř ze dne na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.10 13:00

Ahoj,

píšu raději anonymně :lol:

Mám 2 případy, jednu kamarádku, která je se svou holčičkou sama, tak tam to bylo vždy tak, že mi říkala a ty to s malou jako nezkoušíš, nebo ty to s ní necvičíš?To já každý den aspon hodinu…( např. u mluvení, nebo u poznávání tvarů, nebo skládání nečeho)
Mi to přišlo nesmyslné, když jsem s ní něco zkusila a jí to evidentně nebavilo a šla si stejně po něčem jiném, tak jsem to neřešila,ale u té kamarádky jsem se vždy cítila tak nějak divně, ale ne, že moje malá je „brzda“, ale že ta kamarádka má prostě potřebu něčím takovým se ukazovat…no, po nějaké době moje malá mluví normálně ve srovnání s jinýma dětma, umí pojmenovat hodně zvířátek, skládanky zvládá, a naučila se to víceméně sama, nebo se mnou, ale postupně, když jsem viděla, že má něco takového v ruce a zrovna se o to zajímá, tak jsme si k tomu chvilku sedly spolu a „učily se“, ale ne nějak plánovaně…

No a 2. případ, mám zas případ chlapa, to mám kamarádku, se kterou se scházím, máme stejně staré holky s rozdílem jen jednoho týdne , ale malá se narodila holt o 2 měsíce dřív, tak byla trošku opožděnější, ale já to nikdy neřešila, ale když jsem tam byly na návštěvě, tak vždy ten kamarádčin přítel? a ta tvoje ještě nelozí?a nechodí? a nesedí, aha, to ta naše už dávno a jak ji to hezky jde, že?
Prostě on je pan dokonalý se vším dokonalým a já nic, ale já jsem taková povaha, že mu na to něco absolutně flegmaticky a s úsměvem odpovím a jdu si po svém…

Takže se vybodni na okolí, pomysli si svoje, protože já mám pocit, že ti co se takhle vychloubají svýma dětma, tak tím asi snad maskují nějaký svůj komplex, nebo co, nebo nám prostě něco závidí, ale aby to pro ně bylo víc snesitelnější, tak to řeším aspon tímto způsobem…nebo já nevím,ale hlavu vzhůru, za nedlouho už bude tvůj malý lítat jako tajfun a třeba si ještě toho malého kamarádky pěkně podá na pískovišti :lol:
Anebo zas bude vynikat později v něčem jiném, takže to neřeš, zbytečně tě to trápí a stejně to nevyřešíš, každé dítko je individuální a stejně si vše udělá po svém, takže nač se zbytečně trápit nad věcí, která je za prvé absolutně malicherná ( aspo pro mne) a za druhé, kterou stejně ty sama neovlivníš :lol:

Takže, užívej si miminko, za chvíli to bude velký „klacek“ a to bude teprve srovnávání, jak prospívá třeba ve škole a tak:-)

• Citovat
  • Upravit
14046
16.9.10 13:01

u nas srovnava tchyne, no kdyz mame dvojcata, tak jsou rozdily etremni, ja jsem osobne rada, ze nam „chodi“ jen jeden, i tak mam dost :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
16.9.10 13:01

Ahoj.Nenech si kazit náladu.A myslím,že i když jsme každá „postižená“svým dítětem,tak tohle se nedělá.A navíc kamarádka. :cert: Já mám bohužel v okolí dost matek,které jsou brutálně postižené porovnáváním a pěkně mi pijou krev. :pocitac: Neumí se bavit o ničem jiném. :pocitac: Také jsem poslouchla recitaci holčičky a můj chlapeček neuměl nic.Nejsem typ,když vidím,že ho to nebaví,že na něj je ještě brzy,abych z něj dělala cvičenou opičku a nutila ho něco,aby se předvedl.Každé dítě stejně dojde do cíle.Akorát jde každé jinou cestou a jiným způsobem :kytka: Myslím,že tyhle lidi nejsou úplně normální. :kytka: Nebo se nudí,nebo naopak mají nějaké rodinné problémy a upínají se na dítě. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
16.9.10 13:03

Ahoj, my máme v rodině o 6 týdnů staršího kluka, než je náš. On chodil na necelých 10 měsících, my na 14. On lezl na 6 m, my na roce. Na otázky typu On ještě nechodí? :roll: jsem odpovídala, že až se mu bude chtít a bude na to připravený, tak začne. U nás je to tak, že když synovi řeknu, aby udělal to nebo ono, neudělá nic. Dva měsíce jsem ho učila paci paci a nic, pak jsem přestala a asi za 14 dní si sedí na postýlce a plácá :dance: . Každý člověk je originál a nechápu, že si to někteří lidé neuvědomují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
16.9.10 13:03

Hele já si teda myslím, že děti takových mamin, které chtějí aby rychle všechno uměli a byli napřed a mohly se tím vytahovat, jsou na tom dost blbě.
Za čas se z nich stávají takový ty cvičený opičky - pojď a předveď nám jak to umíš :roll:

Za mě - určo nechat dítě ať jede podle svýho tempa.Vykašlat se na ostatní.Dítě není tabulka, je individuální.Hlavně na něm nedělat žádný neurologický pokusy a pod.Vyměnit kamarádky-nepotřebuji takové, aby si na mě dokazovaly, že jsou „lepší“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.10 13:04

Holky díky :kytka: ,já už se na ní vybodnu,dneska jsem tam byla s malým naposled.Tohle opravdu nemáme zapotřebí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML