Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,omlouvám se asi za trapný dotaz,ale odkdy mohou děti jíst celozrnné pečivo?Děkuji
Ahoj..
Tak od kdy nevím,ale malému 17m chutná.Dávám mu i cereálie místo sušenek ![]()
od chvíle, co ho dokáže sníst
resp., záleží, jak jsou v tom velký semínka, bála bych se těch velkýh kousků, aby je dítě nevdechlo…ale jinak právě naopak, celozrnné je lepší..
Celozrné pečivo by se dětem nemělo dávat,je pro ně špatně stravitelné.
Příspěvek upraven 16.09.10 v 11:06
Někde jsem četla, že velké množství vlákniny není vhodné pro děti - střeva si s tím neumí poradit. Vzhledem k tomu, že u nás 90% pečiva zkončí na zemi, tak celozrné dávám bez obav. To množství nemůže střeva zatížit. ![]()
Podle mě je to všechno o postupném zatěžování. Ne ze dne na den v roce začít se vším a na plno. Prostě sem tam dát něco "zakázanéhoů před prvým rokem nevadí. Ale zase naopak hned po roce dávat vše hned v plné dávce taky není fajn.
Holky,moc děkuji.Já si kupuji celozrnný chleba,moc velké kousky těch zrníček tam nejsou,takže to zkusím a uvidím.Děkuji
Doporučuje se celozrnné pečivo dávat dětem až klidně od 6,7 let.
Ovšem důležité je, co myslíš tím celozrnný. Pokud si to pečeš doma z celozrnné mouky, tak to je celozrnné, pokud to kupuješ v normální pekárně, tak je to celozrnné jen minimálně - spíš, že je to posypané semínkama, nebo jsou uvnitř.
Taky žiju v tom, co psala Dada … že se dětem celozrnné pečivo nemá vůbec dávat. Nejenže to nestráví, ale ještě je to zatěžuje.
AnastazieB píše:
Doporučuje se celozrnné pečivo dávat dětem až klidně od 6,7 let.
Ovšem důležité je, co myslíš tím celozrnný. Pokud si to pečeš doma z celozrnné mouky, tak to je celozrnné, pokud to kupuješ v normální pekárně, tak je to celozrnné jen minimálně - spíš, že je to posypané semínkama, nebo jsou uvnitř.
a ještě je v tom karamel, aby to bylo hezky tmavé. ![]()
Já jsem myslela,jen to zkusit,ne že bych jí ho dávala furt,proto jsem se ptala.No schválně zkusím,třeba nám ani nebude chutnat.dík
ono všude podle mého platí „všeho s mírou“ - i na vlákninu si musí přeci střevo postupně zvykat. prostě celozrnné bych klidně dala ochutnat a viděla, když chutná, střídala bych. myslím, že jde spíš o pestrost stravy..
je to jako s tvarohem a se vším..
(a stejně většina dětí upřednostňuje bílý a suchý rohlík do ruky
)
zrovna dneska jsme to s kamarádkama probíraly. Já nedávám, protože jsem četla, že se malým dětem nemá dávat kvůli trávení, někdo tady psal, že dokonce až od 6 let. Jenže Šimon moc nejí ovoce a zeleninu a právě kamarádky říkaly, abych mu zkusila dát celozrnný pečivo, že po tom může líp kakat. Má teď už takový dost tuhý bobky, jak tý vlákniny moc nesní. Tak babo raď!
Také jsem četla, že celozrné ne - hodně vlákniny, špatné trávení..
Ovšem tmavé obarvené karamelem, tvářící se jako celozrné asi neuškodí..
Mě ale třeba po tomto tmavém, či celozrném pečivu bolí břicho a je mi po něm těžko, takže doma moc nefrčí..
Ochutnat samozrejme muze, jak opravdu celozrnne pecivo, tak ruzne vicezrnne, „seminkovate“, pokud se tedy nebojite vdechnuti tech drobnych casti
Ale pravidelne a vyhradne celozrnne pecivo takhle male deti jist nechci rict nesmi, ale minimalne by nemely, v jidelnicku by celozrnne produkty mely zacit prevazovat az od nejakych osmi, deseti, i dvanacti let, a pouze pod podminkou dodrzeni pitneho rezimu, jinak naopak vyvolaji zacpu.
Nejde jen o to, ze vlaknina, hlvne tedy ta hruba vlaknina v celozrnne mouce (v ovoci je vlaknina trochu jineho razu, rozpustna), zatezuje strivka a dite muze mit boleni, hlavni je to, ze vlaknina na sebe nabaluje vsechny latky, coz je sice fajn v pripade skodlivin, ktere na sebe navaze a nenecha je projit stenou streva, takze s sebou bere i vitaminy, mineralni latky apod. a docela snadno se muze stat, ze dite krmene jen celozrnnym pecivem zacne mit urcitych dulezitych latek nedostatek.