Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to vypadá, že Fireangel ví, o čem mluví. Takže já to odkládám.
Trošku poupravím dotaz… Dnes jsem holce (15m) chtěla udělat k večeři ovesnou kaši. Normálně, doma vařenou, ne instantní. Pak jsem si vzpomněla na jeden článek, kde psali, že celozrnné pečivo malým dětem nedávat, jednak z důvodu velkého množství vlákniny, jak je uvedeno zde v diskuzi a druhak, že ty semínka a kousky v pečivu obsažené škrábou tenkou stěnu dětských střívek a může dojít k jejich poškození. Tak jsem si to rozmyslela i s tou kaší dokud se zde neporadím. Platí to teda i o ovesné kaši a vůbec vločkách? Občas je zavařím i do polívky, do přesnídávek. Já vím, že všeho s mírou jí neuškodí, ale tak by mě to zajímalo. Chtěla jsem třeba zrovna tu kaši zařadit o jídelníčku např jednou týdně. ![]()
@Kapaz já jsem ji dělávala běžně. Můj tříleťák má moc rád vločky.
Kamarádka bydlí v Německu a říkala, že jí doporučili „semínka“ od roku( a to má má extrémního nedonošence) tady se dočteš až od 3. Klidně bych to dávala, semínkové pečivo mým děckám chutná víc, než normální. Klidně tu kaši dávej.
@poplach já dávám semínka, oříšky už tak od 1,5 roku. Jsem to mixla a bylo ![]()
@Kapaz píše:
Trošku poupravím dotaz… Dnes jsem holce (15m) chtěla udělat k večeři ovesnou kaši. Normálně, doma vařenou, ne instantní. Pak jsem si vzpomněla na jeden článek, kde psali, že celozrnné pečivo malým dětem nedávat, jednak z důvodu velkého množství vlákniny, jak je uvedeno zde v diskuzi a druhak, že ty semínka a kousky v pečivu obsažené škrábou tenkou stěnu dětských střívek a může dojít k jejich poškození. Tak jsem si to rozmyslela i s tou kaší dokud se zde neporadím. Platí to teda i o ovesné kaši a vůbec vločkách? Občas je zavařím i do polívky, do přesnídávek. Já vím, že všeho s mírou jí neuškodí, ale tak by mě to zajímalo. Chtěla jsem třeba zrovna tu kaši zařadit o jídelníčku např jednou týdně.
no tak já dávala normální vločky do jogurtu už skoro od začátku přikrmování, u staršího asi od 8m, u mladšího od roka
Problém semínek je spíš v riziku vdechnutí, ne? možná takové to posypané by mohl vdechnout, ty uvnitř chleba si moc nedovedu přestavit. já dávám i semínka, i ořechy. Dokud jsem si nebyla jistá, že to nevdechnou, tak jsem mixovala.
@Kapaz já myslím, že jednou týdně proč ne. Já tedy občas nějak od toho roka zavařovala v polívkách a jinak celkově jsem polevila tak po druhém roce na častější požití vloček a všeho možného, co se doporučuje až od tří a jak už tady někdo zmiňoval, i u nás víc chutná pečivo „zrníčkové“ než normální, nebráním mu, jen když mu chutná, neřeknu, kdyby se jednalo o něco nezdravého, to bych jen tak nepovolila.
Četla jsem někde, že vůbec nejde o obsah vlákniny, ale o to, že celozrnné kupované není celozrnné, ale bílá obarvená mouka s dodetečně přidanými otrubami, které jsou pomleté a mají ostré hrany které sliznici střeva rozdírají.