Věčné srovnávání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12978
16.9.10 16:20

Asi by mi to bylo trochu nepříjemné, ale neřešila bych to..myslím, že s mou povahou bych vymyslela nějakou jízlivost typu: Jéé náš malem minule přišel obalenej od tvých vlasů, ale chápu, že když se stále věnuješ dítěti, že nestihneš vysát.. ( a úsměv od ucha k uchu).. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
16.9.10 16:50
Lizbeth píše:
Asi by mi to bylo trochu nepříjemné, ale neřešila bych to..myslím, že s mou povahou bych vymyslela nějakou jízlivost typu: Jéé náš malem minule přišel obalenej od tvých vlasů, ale chápu, že když se stále věnuješ dítěti, že nestihneš vysát.. ( a úsměv od ucha k uchu).. :mrgreen:

Liz :palec: jen na tohle musíš mít tu správnou povahu, která mě ale chybí :lol: :lol: já jsem spíš typ - držím hubu a myslím si svý :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
16.9.10 17:21

Ahojky,taky máme se srovnáváním dětí své zkušenosti, ačkoli hlavně v příbuzenstvu. Ale i jinde. Začalo to snad od porodní váhy - kojením malá hodně přibývala, takže měla faldíky, druhé dítko v rodině ne (ta bude drobná…) Že se situace asi kolem 9.měsíce obrátila a dodnes máme o pár kilo míň už se nekomentovalo. V šesti měsících abych se snad šla zahrabat, že nemá malá zoubky a ejhle - taky nám narostly (a to dokonce rychle, snad v roku a čtvrt už jich měla 16). :lol:
Lezla, chodila, postavila komín, mluví… Fakt se tomu srovnávání musím smát. Ale pravda je, že jsem kontakt se „srovnávajícími“ moc nevyhledávala. :roll: Když má člověk první dítko a neví, jak to všechno má být, tak to moc nepřidá. Ale ty buď rozhodně v klidu, v deseti měsících malému rozhodně nic neuteklo a určitě ne chůze. Tak se drž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56772
16.9.10 20:55

Zrovna dnes jsem nad tím přemýšlela, dělá to spousta lidí a nechápu to, protože každé dítě je jiné. Nedělám to ani u vlastních dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
16.9.10 22:03

mmch mooc se mi líbí komentář Lizbeth :palec: Ale taky bych to nezvládla :lol: Taky už mě to kolikrát napadlo, je to pitomost a dělá to spousta lidí mi přijde. Ještě to skousnu u matek, když to nepodaj ve stylu „tvoje dítě je ale oproti mému "zaostalý“, ale o to víc mi to vadí u tchýně, která to dělá taky a opravdu nepříjemně tímto srovnáváním komentuje každý pokrok našeho zlatíčka. Ale opravdu to chce pouštět jedním uchem tam a druhým ven, vyhledávat kamarádky co tohle nedělaj a hlavně si být jistá, že tvoje zlatíčko je úžasný, originální a všechno bude stejně jednou umět!!! :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
16.9.10 22:30

No ještě jsem nezažila, že by se někdo na pohovorech o zaměstnání někdo ptal uchazeče, kdy začal chodit. :mrgreen:. Je fakt, že já asi taky nejsem dostatečně asertivní, ale reakce Lizbeth se mi taky líbí. Já neumím poslat do háje ani babičku :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
17.9.10 07:32

Psala si,ze kdyz jste u kamaradky tak maly je zakrikly z jineho prostredi,coz je normalni a byla kamaradka s malou u tebe?Myslim jako,ze kdyz jsou u vas jestli jeji mala taky neni zakrikla…Protoze jestli totiz chodite jen vy k ni tak je normalni,ze ho nikdy nemohla poznat jak se chova doma. :nevim:
Taky nemam takove lidi rada,jo obcas se clovek rad s necim pochlubi co uz jeho ditko umi,ale nepredhazuju to porad.Me kdyz jednou kamaradka rekla,ze nas maly je porad nemocny a ona se chlubila s tim,ze oni nemaji s nemocemi problemy,ze nam porad neco je tak me to taky nastvalo,ale hodila jsem to za hlavu,protoze vim jaka ona je…ve vsem jednicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.10 07:46

U nás s malou nebyla,nejsme ze stejného města,takže jezdím já za ní.Vážně na ní už kašlu,stejně by to bylo pořád to samé,ta se nezmění :zed:

• Citovat
  • Upravit
14335
17.9.10 20:44

Ahojte, tak zrovna toto téma mně napadlo nedávno. Jezdím k rodičům na pár dní kde jsem dřív bydlela a mám tam pár mamin, co se známe.
Abych pravdu řekla, někdy se tam necítím dobře - jde o pár mamin ne všecny.
Chovají se opravdu strašně. Pořád něco řeší - neměla bys ho víc obléknout? Ježíš on ještě nemumí kousat to ten můj… když některá odejde, tak se všechny shluknou a začnou hned pomlouvat, jak má nevychované dítko, či jak ho měla málo, či hodně oblečené nebejbože, že se pěkně škaredí po mamince.
Spíš si myslím, že prostě záleží na typu každé z nás.
Já teda porovnávám, ale když se bavíme s kamarádkou tak řešíme, jestli už to či ono, že ta a to to dělá, proč teda ne moje, jestli to mám řešit a podobně..
Rozhodně se mi nelíbí takové to rozumování na hřišti, protože každé děcko je jiné, má jinou výchovu a hlavně každé mamince to může být jedno co si dělá jiná :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
27.9.10 21:23
vrobca píše:
Zrovna dnes jsem nad tím přemýšlela, dělá to spousta lidí a nechápu to, protože každé dítě je jiné. Nedělám to ani u vlastních dětí.

Já to dělám, ale z nevědomosti a ne z touhy vyzdvihovat své dítě. Jelikož jsem prvomatka, tak nevím, kdy a co by měl náš brouček umět. Všude se píše něco jiného. Neřeším, že jiné děti toho umí více, jde mi spíše o to, abysme něco nezanedbali. Proto, když se zeptám kamarádky, co její potomek už umí, tak to jen pro mou informaci. Náš Tedík je pohodář a lenoch - pokud to nevadí jeho vývoji, tak je mi úplně jedno, že všichni jeho vrstevníci se už pretáčejí. Hlavně že je spokojené to naše miminko :wink:
Asi bych takovou kamarádku ani nechtěla. Lezla by mi na nervy. Nemám ráda lidi, co se chvástají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
19.4.16 21:17

Oživím diskusi trochu jiným směrem a to NEGATIVNÍ srovnávání dětí (nevím jak to lépe nezvat).. Velice často se setkávám u známých nebo na hrišti atd.. že maminky o s vých dětem mluví strašně negativně a to před nimi.. Uvedu pár názorných příkladů. Např. známá co má chlapečka se vyžívá v tom jak mi popisuje, že se malý zes*ral, a jak to smrdělo atd..že to byl hnus a jako třešničku dodá „že? Honzíčku, že strašně smrdíš?“ pak další příklady..ze hřiště.. „dívej se na holčičku ta to tak krásně umí a ty jsi takové nemehlo“, „jéééé chlapeček je tak hodný a ty furt zlobíš, asi tě vyměmním“ „proč se neumíš taky tak hezky houpat-klouzat-lozit jako tyhle děti“ „dívej jak už je holčička šikovná, že chodí na záchod a ty furt čuráš do plenek jako mimino, fůůůj“ „ty papáš jako prasátko a tenhle papá tak hezky“ No a je toho nespočet dalších.. Co slýchávám.. Občas je mi z toho úzko, hlavně u kamarádek, které vedou rozhovory jak jsou jejich děti nemožné a to před dětmi… Jasně 2leté dítě si to možná neuvědomuje, ale mě to přijde trochu nedůstojné… Vždyt zhlediska „pozitivní výchovy“ (nejen u dětí) se mají zdůraznovat klady a né zápory.. Když to trochu přeženu, kdybych šla s manželem nebo kýmkoliv blízkým po městě a ten by neustále říkal. „jéé dívěj tam ta je hubenější než ty“, „Ty si pořád tak vzetklá a tahle paní je táák příjemná“ atd. :nevim: Co si o tom myslíte vy? Řeším blbosti že? ale mě to někdy drásá srdce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
19.4.16 21:23

@brulinka Myslim, ze to neni blbost, take to obcas slychavam. Moje starsi ditko je hoodne zive a ma casto pocit, ze si muze delat co chce, tak nekdy mi ujede neco ve stylu, ze bych radeji mela klidnejsi a poslusnejsi ditko. Ale vim, ze je to spatne a snazim se toho vyvarovat. Jinak zastavam pozitivni styl vychovy, ale nic se nema prehanet, ono ani to chvaleni neni idealni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
19.4.16 21:27

Asi řešíš blbosti, protože to stejně nevyřešíš, ale souhlasím s tebou. Taky to moc nechápu - já vlastně o malým moc negativně nemluvím ani tak, ale před ním už vůbec ne. ROzhodně né ve smyslu to dítě ponížit :roll:
Asi jsem párkrát použila něco ve stylu „koukni jak tátovi chutná večeře, a ty nejíš“ nebo „když nebudeš jíst zeleninu a maso, tak ti neporostou svalíky a nebudeš mít sílu si hrát“ (když ofrňuje s jídlem), ale to je spíš taková drobná manipulace a není smyslem dítěti ukázat, že je s prominutím de.bil :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
19.4.16 21:29
@Althya píše:
@brulinka Myslim, ze to neni blbost, take to obcas slychavam. Moje starsi ditko je hoodne zive a ma casto pocit, ze si muze delat co chce, tak nekdy mi ujede neco ve stylu, ze bych radeji mela klidnejsi a poslusnejsi ditko. Ale vim, ze je to spatne a snazim se toho vyvarovat. Jinak zastavam pozitivni styl vychovy, ale nic se nema prehanet, ono ani to chvaleni neni idealni

Přesně tak chválit se taky příliš nemá… Já sama občas pochválím, ale spíš se snažím třeba konstatovat, že je dobrá nebo tak něco… ale tohle mi někdy rve uši… :,( a hlavně mě to mrzí zrovna u té kamarádky. Když syna přebaluje tak u toho hází zhnusené ksichty a pod… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
19.4.16 21:50

Jj, taky už mě to párkrát praštilo přes uši. Smutné je, že si tyhle maminky nejspíš ani neuvědomují, že tímto svým dětem ubližují. Přijde mi, že tahle tendence dítě hodnotit vůbec a primárně negativně, plyne z nízkého sebevědomí maminek… které k vlastnímu nízkému sebevědomi přišly zcela nenásilně a přirozeně tím, jak je negativně hodnotily, srovnávaly a motivovaly jejich maminky. Přijde mi to jako začarovaný kruh. Protože obecně mám čím dál víc dojem, že jako národ sebevědomím potažmo sebedůvěrou příliš neoplýváme. Nicméně, uvažovala jsi o tom kamarádku jemně pošťouchnout ke změně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí