HPP současně s brigádou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
HPP současně s brigádou
Dobrý den,
mám takovou otázku, jelikož se ohledně daní v tomto směru nevyznám.
Nyní pracuji na HPP u jednoho zaměstnavatele a mám možnost si k této hlavní práci přidat ještě brigádu cca 8 hodin týdně u jiného zaměstnavatele. Nevím zda bude brigáda na DPP nebo DPČ. Chtěla bych se tedy zeptat zda se mám někde hlásit, že mám ještě druhý výdělek, abych pak neměla problémy s finančním úřadem.
Děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ne, ty se hlásit nemusíš. Pokud bude výdělek podléhat pojištění, nahlásí Tě zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Akorát budeš muset danit oba příjmy. Předpokládám, že doteď za tebe daňové přiznání podával zaměstnavatel. Za letošní rok si jej budeš muset podat sama. Nebo u nás v práci se šlo domluvit s p. účetní, která s tím za pár korun pomohla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sweetchilli pokud to bude DPP, kde bude sražena srážková daň (do 10000 a nepodepsané prohlášení), pak podávat přiznání nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Do 10000 za jaké časové období? Předpoklad je výdělek cca 5000 měsíčně. Co se týče daňového přiznání tak mám účetního, který mi ho je schopen napsat ze známosti, takže tady problém nemám, ale spíš zda ho vůbec budu muset psát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měsíčně! Pokud máš příjmy z HPP a k tomu DPP, ze které bude odměna do 10000/měsíčně. U DPP nemůžeš podepsat prohlášení (máš podepsáno u HPP), takže odměna z DPP bude zdaněna srážkovou daní. Příjmy, ze kterých se sráží srážková daň lze od roku 2014 také zahrnout do přiznání, ale není to povinnost. Takže po skončení roku si spočítej, co pro Tebe bude výhodnější, zda příjmy z dohody do přiznání zahrnout nebo ne. Pokud bys byla např. delší dobu nemocná, měla vysoké odečty např. na úrocích z hypotéky, manžela bez příjmů, nízký příjem z HPP atd., pak je teoretická možnost, že by se daň sražená z DPP mohla vrátit taky. Pokud nic takového nebude, pak si můžeš požádat zaměstnavatele u HPP o provedení ročního zúčtování a příjmy z DPP tam vůbec nezahrnovat. Pokud by odměna z DPP přesáhla v některé měsíci 10000,– pak už budeš povinna daňové přiznání podat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit