Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tu teď koukám na nějaké stránky, co by měly děti kdy už umět (já vím
). A zaujalo mě tu, že by děti možná od 5. měsíce, a určitě do konce 6. měsíce měly umět hrát hru na „schovávání a kuk“.
Co se tím myslí - jakože dítko samo si třeba dává plínku před oči a střídavě vykukuje a zakrývá se? Nebo že má rád, když to dělám já na sobě.
U nás (skoro 7m) to tedy nefunguje ani v jedný verzi, takže by mě to jen zajímalo, co se tím myslí.
Nevíte to? A uměly to vaše dítka?
V 7m už naše malá reagovala na schovávání věcí ( hraček) pod deku - říkali jsem KDE JÉÉÉÉ??TADY JÉÉÉÉ.
Hrabala ručičkama pod dekou a hledala.
A také jsem se já schovávala za polštářek nebo nějakou přikrývku a dělala KDE JE MAMINKA?? KUK! - smála se.
Sama si na sebe nic nedávala - maximálně jsem jí přikryla já a dělala kuk.
Hmmm, tak nase Zuzi zatim nic
Smeje se jedine, kdyz ji jakoby okusuju nebo ji lechtam nozicky. Kdyz jsem se snazila delat kuk nebo baf, koukala na me jako na zjeveni
Ale nebojim se, oni se to nauci ![]()
Kubíkovi jsme schovávali hračky, nebo sebe pod plínku a říkali „Kde je méďa/máma?“ „Najdi méďu/mámu“ nebo „méďa dělá bubu“. V prvních týdnech koukal, smál se, potom si pod plínku sahal sám (cca 6-7.m) a stahoval jí. V 8. měsíci jsme plínku dávali na jeho halvičku, a teď (9.m) se umí pod plínku schovat sám a na dotaz „Kde je Kuba?“ a „Kuba dělá bubu“, plínku stáhne a začne se smát.
Myslím, že tím myslí, že by v tom 6.m měli umět reagovat na to, že je něco schované ![]()
Zkus třeba i to, že se schováš za dveře, křeslo nebo pod stůl a bafni, kukni…měl by možná už reagovat smíchem ![]()
Já Míšovi buď přikryla obličej plínou a dělala bububu a pak rychle odkryla a KUK - řehtal se jak blázen. Nebo jsem se schovala já za roh a bafla na něj. Ale vyšší level jako je schovávání hraček - to pochopil snad až v roce.
tak u nás ani jedno v 6 měsících rozhodně nebylo. První se začala smát když jsme se schovávali my. Ale tak nejdřív 7-8 měsíc. Sama se schovává až tak kolem roku, ale to už bafe i z poza stolu apod. Kliiid myslím si, že zrovna tohle není důležitý vývojový stupeň
![]()
Ja kdyz na sebe neco dam nebo se za neco schovam a kuknu, tak kouka vydesene, rozhodne se nesmeje
To uz lip reaguje na paci paci a tak ![]()
Dík za reakce, ženy. No on toho z těch přehledů vývoje nestíhá víc, ale tahle věc mě tak nějak zaujala, že mi to právě přišlo takový celkem složitý pro tak malý mimčo. Jsem na ty stránky koukala kvůli tomu, že kámoška se trápí a zlobí se na svoje ani ne 8miměsíční dítě, že neumí paci-paci-pacičky, že to už přece všechny děti umí, tak jsem koukala, kde na to jako přišla … ale klíííííd
Tak jo - to jsem jen potřebovala očekovat, jak to s tim bubukuk jako je. Ď!
Rampepurna píše:
Dík za reakce, ženy. No on toho z těch přehledů vývoje nestíhá víc, ale tahle věc mě tak nějak zaujala, že mi to právě přišlo takový celkem složitý pro tak malý mimčo. Jsem na ty stránky koukala kvůli tomu, že kámoška se trápí a zlobí se na svoje ani ne 8miměsíční dítě, že neumí paci-paci-pacičky, že to už přece všechny děti umí, tak jsem koukala, kde na to jako přišla … ale klíííííd
Kamarádku uklidni, Kuba ve svém věku stále neumí paci paci, jen se směje, když dělám já paci ![]()
zoubky píše:Rampepurna píše:Kamarádku uklidni, Kuba ve svém věku stále neumí paci paci, jen se směje, když dělám já paci
Tak Eli „nepacá“ doteď. prostě vůbec si neplácne. Nikdy ještě ![]()
Ale bubu-kuku chápala tak …tipuju…v těch 5-6měsících. Schováváme ji pod peřinu,když se třeba stele, nebo když ležíme…a vona se směje…a už si tu peřinu dává na hlavu sama
Tak od desátýho, ale zato pořádně - to je smíchu, úplný vřeštění.