Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte někdo tip na hru „za barák“ pro děti.
Mám plácek cca 2,5m x 2,5m, kachličky (pozůstatek po klepáči) S dětma trávíme za domem dost času a chceme tenhle plácek využít.
Napadlo mě nakreslit barvou panáka, ať nám vydrží (nebo i po sousedy), ale to je klasika a je to jako poslední možnost.¨
Nabídla jsem dětem Twister, že nakreslíme barevné puntíky…ale to je nebaví.
Máte tip? na nějakou hru… (oliheň nechceme
)
Záleží jestli něco spíš na pohyb nebo klasickou hru… Mě třeba napadlo nakreslit klasickou šachovnici, když k tomu vyrobíte nějaké figurky, dají se hrát šachy, dáma, třeba piškvorky a když tam připíšete ještě čísla tak třeba skákat podle čísel (místo toho panáka) nebo hrát hady a žebříky když domalujete nějaké zkratky… Bylo by to vlastně 5v1
@Medičkaa je to celkem jedno, zda pohyb nebo myšlení…nejlépe něco bez dalších „pomůcek“, aby to mohli využít i další děti domu.
Co tam třeba nakreslit obří clovece nezlob se? My ho hrály se segrou vždycky ve velkém a namísto figurek sme si braly třeba panenky nebo plysaky a ty pak spolu závodili
jak jsou děti velké? Já bych tam asi za každou cenu nic nevymýšlela, až se oteplí bych tam max tak placla třeba piskoviste. To je někde na sídlišti nebo je to nějaká společná zahrada jen pro váš dům?
@Kriss Tina píše:
Co tam třeba nakreslit obří clovece nezlob se? My ho hrály se segrou vždycky ve velkém a namísto figurek sme si braly třeba panenky nebo plysaky a ty pak spolu závodilijak jsou děti velké? Já bych tam asi za každou cenu nic nevymýšlela, až se oteplí bych tam max tak placla třeba piskoviste. To je někde na sídlišti nebo je to nějaká společná zahrada jen pro váš dům?
Na člověče je to zase malé…ale taky nás to napadlo ![]()
Děti je několik, 2 - 7 let, je to prostor u bytovky, větší investice (kromě barvy a naší snahy) investovat nejde. Mělo by to být jen něco, že se s dětma zastávíme, když jdeme domů a ještě se nám chce být chvilku venku nebo když jen tak vyjdeme před barák se vyvětrat, s odpadky… tak at máme něco na chvilku, když začalo být hezky.
My jsme na táboře mívali před jídelnou několik takových „zastavení“. Na jednom byla mřížka 5×5, v ní na preskacku nakreslené čísla, cílem bylo skákat po nich 1-25, 25-1, jen lichý, jen sudy… za chvíli jsme to znali zpaměti a hráli na čas. Na dalším byly jen čáry v různých vzdálenostech, skakalo se od první k druhé, k třetí… kdo doskoci dal, na kterou se trefis poslepu atp. Pak tam ještě byla taková opičí dráha, byly na zemi nakresleny ruce, nohy, šipky, čísla… na nohy musíš šlápnout, na ruce dát ruce, podle šipky se otočit, na čísle tlesknout, vyskočit xkrat… atp, to jde i vyslet vlastní. To všechny bavilo nejvíc, delavam to i teď deckam na hřišti, baví to všechny pořád.
Když napíšeš do Googlu - malována hřiště - dáš obrázky, tak ti vyskočí hodně inspirace.
@Midaku …trochu jsem se inspirovala slovy „čísla a kdo doskočí“ a pojali jsme to jako "skočte na dvojku…dvě + tři, spočítej, skoč atd…(zatím křídou) tak super. Díky všem za nápady a tipy.
@axlpol bezva, teď jsem se inspirovala zase já, matematika v praxi, díky ![]()