Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, chystám se zítra dělat hrachovou kaši, zatím jsem ji dělala v životě asi 2× a pokaždé výsledek nic moc, takové nemastné neslané, chut nijaká.
Máte nějaký dobrý vyzkoušený recept na hrachovku, jak ji domá děláte a jak vám chutná, případně, čím to ochucujete, aby to prostě bylo dobré? Mám v plánu k tomu přihodit párek + kyselou okurku + chlebík.
A.
ahojky,namoceny hrach dam varit,pak udelam cibulovou jisku a povarim,bud necham hrach cely a nebo rozmixuji…duchucuji soli,peprem,cesnekem…mnam
Aha, tak takhle ji dělám taky, tak jsem asi něčeho dala málo, že to bylo nijaké.
Mmch, tu vodu, ve které je hrách namočený, před vařením vylíváte, nebo ho vaříte v ní…?? Já ted nevím, myslím, že jsem ji vylívala a dávala novou.. ![]()
a nebo nekdy delam,ze dam varit hrach a uvareny rozmixuji,sam se tak zahusti a pak do toho na panvicce na cibulce opecu klobasku a necham zavarit…
Já vařím ve vývaru. Nejlépe uzeným a k tomu pak to uvařený masíčko. Jinak mixuju, tím se zahustí a přidám opraženou cibulku, sůl, pepř, česnek. ![]()
já používám zásadně! papiňák… nenamáčím! nic!
osmažím jednu cibuli do zlata… na to nasypu hrách… přidám majoránku a česnek, trošku pepře, vegety a sůl. naleju vodu tak aby byla asi 2cm nad hrachem… a zavřu do papiňáku.. já mám takový ten, co má různobarevné proužky. na žlutý se vaří luštěniny a maso na zelený zelenina…
vařím tedy na ten žlutý proužek cca 15 - 20 minut.. potom otevřu… zkonroluju stav a zamíchám lžicí.. většinou už s tím nic dělat vůbec nemusím když se mi zdá hustá přidám trošku vody a promíchám.. když je ještě málo opět natlakuju papiňák..
tady mám na MMB recept:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Já namočím hrách, vodu z něj nevylívám, v ní to uvařím do měkka s trochou soli (pokud mám vyvařím kůži ze špeku), v rendlíku udělám jíšku (na špeku -kvůli chuti a vůni- osmahnu cibulku, zapráším moukou, přiliju vodu a provařím, přiliju do hrachu a ochutím solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
Určitě bude polívka lepší, kdybys uvařila hrách ve vývaru z uzeného, ale to člověk ne vždy tak skloubí.
Já hrách nemixuju, mám ráda ty kousky, ale určitě můžeš.
Já dělám „hedvábnou“ - vyčteno v babiččiných receptech.
Uvařím loupaný hrách v té vodě, ve které se namáčel, rozmixuju. Vedle si udělám smetanový bešamel - máslo, mouka, smetana, přidám k hrachu, ochutím majoránkou, solí a česnekem.
Babeta píše:
Já dělám „hedvábnou“ - vyčteno v babiččiných receptech.
Uvařím loupaný hrách v té vodě, ve které se namáčel, rozmixuju. Vedle si udělám smetanový bešamel - máslo, mouka, smetana, přidám k hrachu, ochutím majoránkou, solí a česnekem.
To zní dobře
, asi příště vyzkouším, ať je změna.