Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U pětiletého můžeš pořídit k tvoření prakticky cokoliv. To už je velký kluk. Většinu dětí baví plastelína, nebo tiskátka. A těch je na trhu hodně. Případně dělají společenské hry pro děti od 3 let. Tak můžeš mrknout i potomto. Nebo pexesa nejsou špatná.
To je taky fakt. Slyšela se i o nějakých vykopávkách ze sádry nebo něco takového, nemáte s tím zkušenosti? Nevím jestli by to zvládnul
Záleží co doma dělá, s čím si hraje a co už vyzkoušel. Pokud ještě neměl v ruce plastelínu, nebo pastelky apod, tak bych začla tím. Ty vykopávky mě přijdou zbytečně drahé. To můžeš v létě zakopat do pískoviště předmět a nechat ho to vykopávat.
Bych šla do nějaké klasiky.
Tak s modelínou umí, dostal zubaře, ale nevím, jestli si s tim hraje i ted. Je ulítlej na dinosaury a Carsy, jenže co furt vymýšlet s Carsem, tak sem právě myslela něco s těma dinosaurama.
A co knihu? V tomto věku si už pěkně prohlíží obrázky. Třeba encyklopedii dinosaurů. Aby to bylopěkné, naučné a přitom si s tím vyhrál sám. Nebo nějaké puzzle pro 5ti leté. Jako aby tam byly větší kousky, třeba s dinosaury. Či nějaké omalovánky. A dělají i postavičky dinosaurů. Maj to třeba v Puntanele.
Hmmm knížka je docela dobrý nápad. Moc děkuji za Vaše rady, je vidět, že máte spoustu dobrých nápadů:) Ještě poslední věc, se kterou byste mi mohla poradit a to je pro půlročního chlapečka. Omlouvám se, že takhle otravuju:)
Jo nápadů mám hodně a taky mám 4 letého synovce, dvouletého synovce a rok a půl starou dceru. A kamarádku, co má dvojčata. takže dárků s eu nás kupuje pořád dost ![]()
No pro půlroční dítě bych toho moc nekupovala. Nemá z toho rozum. Buď mu můžete koupit něco s čím si bude hrát později, nebo máte možnost třeba od Lamazu vybrat nějakou hračku. U nás měl úspěch Páv Emil, gordický uzel. A pro kluka se mi líbilo i jejich autíčko. Záleží kolik peněz za to chcete utratit. Dále se nám v půl roce osvědčili jakékoliv hračky, které se dali cumlat a ohryzávat. Malé rostly zuby a vše okusovala. Takže klidně i nějaké pískací zvířátko. Ale záleží zda už chlapeček sedí, nebo ještě ne. Pokud už má jen kousek k sezení, tak je super od Fisher Price mluvicí hrnec, nebo jejich telefon. Prostě něco, co dělá zvuky, taky takto malé děti milují. Mají ještě neobratné prstíky, tak je dobrý, když je to dobře uchopitelné. Na hryzání byl super špendlík. Ale ten větší a co má na sobě kuličku, co pojíždí po tom špendlíku.
Nám se právě ta rodinka taky pěkně rozrostla, tak člověk nedělá nic jiného, než vymýšlí:)Koukala jsem, že mají doma hodně věcí od sassy, tak možná na nějaké to kousátko mrknu. Zatím moc děkuju za rady:)
Tak když mají od sassy, tak bych zkusila jiný druh, jinou značku. Jinak do půl roku dítě začíná s příkrmy, tak se mu dá pořídit i lžička s mističkou. Ale zatím jen plastovou. Já si letos pro dcerku k Vánocům řekla o porcelánový hrneček a misku s motivem krtečka. Ale dcerka bude mít o Vánocích rok a třičtvrtě.
Tak ty Sassy jsou takové profláklé, že jsou prý dobré tak nevím? Zas pro takhle malýho nechci kupovat něco neověřenýho, jaké jiné značky máte na mysli?
Já myslela, že Lamaze dělá jen hračky na kočárek
ale koukám, že nee. Ještě jsem objevila tohle: http://www.zbozi.cz/…-dinosaurem/ , máte někdo odzkoušené? To by mohlo být ideální pro 5ti letého ne?
@Kote5 píše:
Tak když mají od sassy, tak bych zkusila jiný druh, jinou značku. Jinak do půl roku dítě začíná s příkrmy, tak se mu dá pořídit i lžička s mističkou. Ale zatím jen plastovou. Já si letos pro dcerku k Vánocům řekla o porcelánový hrneček a misku s motivem krtečka. Ale dcerka bude mít o Vánocích rok a třičtvrtě.
Teda, to se nebojíš, že ti to malá smete ze stolu? Alí mi doted hází nádobí na zem ![]()
Ne to se nebojím. Ona s talíři, kde je jídlo neháže. Občas shodí hračku, ale talířky ne. A krom toho, se teprve začínáme učit jíst. Takže to spíš bude pro mě a ona bude mít plastový. Ale na dně jsou obrázky, tak to dobře motivuje při jídle, když je období a dítě nechce moc jíst. Míša je vždy nadšená, když narazíme na dno talířku.