Hraní ne-skorodvojčat

76
24.10.07 14:02

Hraní ne-skorodvojčat

Ahojte maminky,

s podzimním počasím a tudíž stáhnutím veškerých aktivit do prostoru omezeného obývákem, kuchyní, chodbou, sem tam pokojíčkem, se nám doma vyvrbil trochu problém. Matěj a Anička jsou od sebe 23 měsíců. Aničce je teď 10 měsíců a začíná z ní být pěkná čiperka, která chce svého staršího bratra minimálně dohnat, ne-li předehnat. ALE…ještě nechodí, maximálně kolem nábytku, nemluví a mentálně není ani na úrovni Matěje. TO všechno je v naprostém pořádku, ale má to ten háček, že nejsem schopna vymyslet takový způsob hraní, kdy by byly zabaveny obě děti, aniž by Matěj znechuceně odcházel, že tohle ho nebaví nebo aniž by Anička nerozbíjela vše, co Matěj postaví nebo aby se mu nerýpala ve všech pastelkách, tužkách, barvách, knížkách a nehodlala to ochutnávat.
Vím, že v první řadě je trpělivost, pak trpělivost, pak dlouho nic a pak zase trpělivost. Jenom jsem chtěla vědět, jestli i jiné maminky to řeší a hlavně jak, aby obě děti byly spokojené. Něco ve stylu, aby se koza nažrala a vlk o ni ani okem nezavadil.....
Jenom ještě podotýkám, že problém není v dětech, ale ve mně - nějak se nedokážu srovnat s tím, že oběma nemůžu dát sto procent a potřebuju trochu na příkladech vás ostatních ukázat, jak se to dá zvládnout i jinak.
Díky za tipy a případná slova povzbuzení :)
Kamila a spol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2318
24.10.07 15:47

Ahoj,

zajímavé téma :-) U nás to bude brzo v bledě modrém. Jsem zvědavá, co holky poradí. Já to teda zatím řeším tak, že když je Matýsek ve školce (4 hodiny denně), věnuju se Šímovi, po obědě jde Mates spát a pak vyrážíme na kroužky, tam jsme do cca 5 - 5:30. Tam se Matýsek vyřádí, Šíma to pozoruje, takže se taky nenudí :-) Prostě musíme mít celý den nějaký program. Teď je Matýsek doma, protože je nemocný a musím říct, že jsem utahaná jak pes… a trpělivost mi dochází…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
25.10.07 22:25

Mám dvě holky 21m od sebe, mladší má teď 7m, starší tedy 28m. Starší Kačka je pořádná dračice, mladší Polynka leze po čtyřech a od včerejška i sama sedí, a nemám problém nechat si je hrát si samotné, ne na dlouho, a ne bez občasného nahlédnutí. Polynka boří Kačce stavby a bere jí kusy skládaček, Kačka křičí, ale ví, že se do malé nesmí pustit, tak jí vysvětluje a když ji to nebaví, odejde (a to pak začne ječet Polynka, že nechce být sama).
Pokud chceš aby si děti spolu hrály, musí se to trénovat. Mladší děti jsou podle mně odolnější, naše mladší miluje velkou společnost, když kolem ní běhají děti, křičí, hážou po ní plyšáky, je to jak „v židovské škole“.
Doporučuju nechat co nejčastěji o samotě pohromadě, starší dítě korigovat, aby necpalo mladšímu cokoli do pusy, nesnažilo se ho nosit či přemisťovat a tak., opakovat, že ten mladší je ještě malý a všechno ještě nechápe jako velké děti, ale zároveň „kárat“ i to mladší, je jedno jestli rozumí nebo ne, starší ale nebude mít pocit, že „za všechno může jen on“.
Už když jsem čekala Polynku, dost jsme řešili jak to bude, Kačka je vážně dost divoká, ale přijala moje těhu a narození sestřičky naprosto přirozeně a musím říct, že je to mnohem víc v klidu než jsem si představovala.
Takže odvahu a ať syn mladší sestřičku ochraňuje a opečovává.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
26.10.07 07:04

Ahoj, uznavam je to zahul. Znam to. No, abych pravdu rekla, nejradeji jsem s detma venku. A pokud jsme doma, tak se snazime hrat, ale opravdu je to o trpelivosti a at mi asi posledni dobou dochazi. No, nas mladej je zatim v postylce a vystaci si vcelku sam. Akorat ta mladsi na nej zarli, kdyz ho kojim. Detem je ted 2 mesice, 17 mesicu a 29 mesicu. Jinak z her nas bavi takove velke podlahove pucle, Marenka ho sklada a Majda ji po tom chodi. No, dalo mi hodne vysvetlovani, aby kdyz marenka neco postavi, madla to boura tak aby z toho nebyl plac. Ale myslim, ze jsem to uspesne zvladla. Jinak detem se snazim venovat ja se da. Vecer pred spanim kazdou zvlast chovam a povidame si, zpivame si a po obede kdyz se jedna vzbudi driv nez ta druha, tak mam sanci se ji 100procentne venovat. Tedy, pokud do toho nekojim. Ale Marenka je rozumna a Jozku bere, jako zivou panenku, tak muzu v klidu kojit a ona se po mne opici. No, s MAdlou to je horsi, ta po mne leze a nemam klid. Ale zase zavrit nekam do pokoje a zbyle deti nechat se placatit na chodbe ci v jinych pokojich to nejde a zavrit je do ohradky taky nechci. Tam uklizim Jozku pred holkama, aby mel chvili klid. No, fakt je, ze taky mam problem sama se sebou, protoze se nemuzu venovat detem tak, jako jsem se venovala MArence kdyz byla jedinacek - ikdyz ne dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
26.10.07 17:51

Ahojky, taky mam dva kluky dvacet mesicu od sebe a musim rict, ze se vse zacina zlepsovat. Mladsimu je uz rok a zacina chapat, co muze a co ne a co se po nem chce. Se starsim si zacinaji spolu krasne hrat, ale samozrejme se i zlobi. Bud se chechtaji jak blazni, nebo jeci a tahaji se o neco. Ale uz je muzu chvilku nechat sami spolu a pritom neco delat, jen vzdy nakouknu, kdyz je moc velke ticho, protoze to vetsinou delaji nakou lumparnu. Vetsi je celkem poslusny a vzdy hlasi, kdyz mrnous dela neco co nesmi. Nejkrasnejsi je, kdyz si davaji pusu nebo se lechtaji, to mam po tom rocnim stresu opravdu radost a vse zapomenu. Doted to bylo dost narocne. Jinak hracky jsou obouch a kazdy ma svou oblibenou hracku, kterou nemusi pujcovat, kdyz nechce a druhy to musi tolerovat. A pak je dalsi pravidlo, ze kdyz si jeden s necim zrovna hraje, tak mu to ten druhy nesmi brat. To je vzdy ten nejvetsi problem. Protoze vzdy je zajimava prave ta vec, kterou ma ten druhy. Ale velky to chape a malicky uz taky zacina. No a kdyz chce vetsi neco stavet, malovat ci si prohlizet knizku, tak jde ke stolu, kam maly nedosahne a nemuze mu to bourat a nicit. Nebo to mame udelane tak, ze kdyz jde mladsi vecer v sedm spat, tak ma starsi mamu ci tatu jen celou hodinu pro sebe. A mladsi zase rano, protoze stava drive. Drive jsem se snazila dvakrat do tydne podniknout jen neco ze starsim,aby nezarlil, ale ted uz delame vse dohromady, vetsinou. A kdyz jdeme ven treba na pisek, tak nas vetsi brani malickeho, coz je krasne. A kdyz si pak spolu pri prochazce lesem zpivaji, jeden v kocaru a druhy na stupinku, tak snasim i lepe potom ty hadky. A verim, ze za rok to bude jeste lepsi, to uz spolu budou moci mluvit a vice se umet zabavit. A taky se prat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí