Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
[Ahoj mam takovy problem a chtela sem se s vami podelit a doufam ze mi nektera poradite..mam skoro triletou dceru(v lednu ji budou tri)a na spaní ma hadrovou plinku do ktere si schovava oblicej ale takhle to ma spousta deti.problem je v tom ze si ji zacala strkat zmuchlanou mezi nohy a leha sii na ni a dela takkove ty pohyby..dela to i pres den s hrackama doma i u babicky a ja nevim jak ji to mam odnaucit..vim ze to neni nic spatneho a je to prirozene ale je vzdy cela spocena a nenecha si to vysvetlit..na nejake vysvetlovani je jeste moc mala..my s manzelem pred ni nic nedelame to je jasny..ale treba kdyz jde spat tak tam prijdu po hodine a ona to furt dela..prosim poradte mi jak na ni..nejaky fygl nebo neco..plynu sem ji zkusila vzit ale nasla si vzdy neco jineho..dekuji za rady jste moc hodne ![]()
Já myslím, že odnaučit to asi nejde, zvlášť v tomhle věku. Projde si tím každé dítě, ale u někoho to je více okatější. Obecná rada, která platí spíš přes den, je odvádět pozornost k něčemu jinému a o hooodně zábavnějšímu. A hlavně myslím neupozorňovat, aby to nedělala, to je zaručeně více povzbudí než nevšímání. Ale to vím jak je těžké- ta ignorace. U nás to trvalo asi půl roku, tak kolem 3. roku a taky mě to hrozně rozčilovalo. Vždycky jsem se otočila a odešla, pokud se nenechal zabavit. A večer v soukromí jsem to neřešila. Naštěstí z toho vyrostl nrž šel do školky. Mám ale kamarádku a její holčička to „dělala“ v dětské židličce o takovou tu trnož, to bylo taky super!!!!!! Jinak klid a pevné nervy. Majka.
Naše dcera 4,5 to taky dělala nedávno,ale bolela nebo svěděla ji fifina. Možná to je i tím,ale nedovede to třeba říct?Taky dělala to samé ležela na zemi atd..taky propocená,večer to samé v posteli a o hračkách nemluvě,uplně to samé co píšeš ty.Tak jsme byli u dr.ta dala mastičku clotrimazol a chvíli to pak ještě dělala ,ale pak přestala ,prostě si toho nevšímat a je to.
Ahoj.
V tomhle věku je to normální. I Freud o tom ve svým pracech píše. Neboj, přejde to. Kdyby se, tak se to dá řešit později.
jééje
)) tak k tomu mame taky mnoho co rici…
)) nase mala takto kona od 8m a velmi hojne!!! byla jsem tehdy celkem vyplasena, nejak se mi nechtelo verit, ze uz v tak ranem veku
)) ale precetla jsem si tady par diskusi a krom toho, ze jsem se pobavila, tak jsem se i uklidnila..
))
https://www.emimino.cz/modules.php?…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
nejdriv bych vyloucila to pripadne svedeni…no a paklize to nebude tim, tak uz nezbyva nez obrnit se trpelivosti…jak uz holky psaly, zakladem je neupozornovat na to a snazit se odpoutat pozornost…ale z vlastnich zkusenosti vim, ze jsou okamihy, kdy nezabere absolutne nic…
))) snad jen jit ven a to ne vzdy je mozne…:o))
Dokonce jsem nekde cetla, ze nektere deti to maji misto dudliku nebo cucani palce, uklidnuje je to…a je fakt ze nase mala se tak vzdycky uspi
))… tak at to brzy prejde
)))
Mate s tim nekdo zkusenost u kluku? Nas to dela asi od 9mesicu (ted je mu 13mesicu). Posledni dobou skoro pokazdy kdyz usina, spi vyhradne na brise a neodpusti si aspon trochu ‚zahejbat panvi‘ - nekdy mam pocit ze to dela v polospanku.
Tady jsem ho natocila (mel pred usnutim, to je takovej vzdycky rozvernej ze nevi kam sebou vrazit, hlavu si nacpe mezi polstare, do rohu postele, chvili sebou hazi a podobne) http://www.youtube.com/watch?…
Doufam ze to prejde protoze v jeslich/skolce by to mohlo bejt jinejm detem pro smich (?!)
Napiste mi kdo jste mel podobnou zkusenost u kluka a kdy to preslo (zatim doma ‚ignoruju‘)
dik
Mě teda přijde, že se spíš jen tak pohupuje a mazlí se s tou hračkou.:-)) A když vidí, že na to reagujete, tak to dělá o to víc. Myslím, že můžeš být klidná.:-)))
souhlasím se ZUZKAM, proste se po ni jen valchuje rozhodne za tim vic nevidim. ..... já mám dva kluky, taky sem Petu parkrat videla jak se valchuje takhle po hracce ale rozhodne sem si za tim hnedka nic nepredsavovala. Proste vidi ze na to reaguje ze ho v tom jeste podporujete tak to proste dela kdyz se vam to libi. A hlavne si myslim ze je to prirozeny. Nic zvlástního bych za tim nevidela.
Ahojte,
malá má dva roky a asi týden jakoby ojíždí (moc se omlouvám za výraz) nohy židle nebo stolu. Já se to snažím přehlížet, ale partner ji vždycky okřikuje, že to nemá dělat a dokonce ho napadlo, že stůl i židle dáme prozatím do sklepa…
Co myslíte vy? Máme ji při tom nechat? Vydrží to dělat třeba i deset minut, 5× denně.
Díky za rady
Nechte jí, je to věc, která patří k normálnímu zdravému vývoji
přítel uklidí stoly (dost divný nápad) a malá si najde jiný způsob, jak si ulevit ![]()
Dcera to dělala od 2,5 let a já ji teda okřikovala
protože musí pochopit, že tohle se před jinými lidmi nedělá. Postupem času to začla dělat tajně a dnes má 7,5 let a ještě s tím nepřestala, ale dělá to jen občas (nebo o tom nevím)
Já ji za to právě okřikovat nechci, aby pak neměla ještě nějaký blok… Je malá, nechápe. Kdyby měla třeba tři, čtyři roky, tak ji vysvětlím, že se to dělá v soukromí, ale takhle teda nevím ![]()
Jojo, všude se píše (tehdy jsem o tom dost pročetla) aby se neokřikovalo, ale vedlo dítě k tomu, dělat to v soukromí. Ale popravdě, mě to bylo proti srsti, když v tomhle věku před náma, návštěvou, kýmkoli tohle začla dělat.
Jo a ještě třeba občas zabírá odvedení pozornosti - jít k ní a říct, pojď, půjdeme si spolu přečíst knížku, stavit komín, vozit panenku…cokoli co j ibaví a chytne, že to půjde dělat a zapomene na jiné věci