Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
mám doma čerstvé batole a jsem trochu bezradná co se týče hraček a hraní během druhého roku života. Vašek na hračky moc není, přesto se nám doma hromadí autíčka a panáčci a podobné věci. Nerada bych, aby měl spoustu věcí, se kterými si nehraje a naopak neměl ty, které by ho třeba zaujaly. Tak prosím zkušené maminy poraďte, z čeho měly vaše batolata během 2. roku radost? Co je zaujalo? Taky by mě zajímalo, kdy bychom si měli a mohly pořídit třeba nějakou nejzákladnější stavebnici, kdy si dítko začíná třeba malovat tedy od kdy mám zkusit dát mu do ruky tužku a papír? A co nějaké „hudební nástroje“, něco do čeho může třískat a vydává to zvuky??
Díky díky díky za tipy
Makýš a Vašek (rok a 12 dní)
Mykysku, můj syn je přesně ten typ jako tvůj a jediné s čím si kdy vyhrál byly dřevěné špalíčky všech možných tvarů a miluje je doteď (6 let), přestože má doma spousty lega. Stačí zajít k nějakému šikovnému stolaři a poručit si kolik čeho potřebuješ a nebo si za pár halířů nabrat odřezky a doma je začistit smirkovým papírem. Je to k nezaplacení a nezničitelné, naše Bětka 11m si s nima už hraje taky.
Radina
Ahoj Makýš ![]()
U nás má úspěch:
1. houpačka ve futrech dveří
2. vkládačka šnek od fisher price
3. auto od Chicco (z toho ji nejdřív bavil hrací panel, teď vyndá sedátko a vozí v tom panenky), občas ji na něm vozíme, ale to ji až tak nebaví
3. panenky - miminka (to u Vaška asi nehrozí:)) a plyšáci
4. chrastítka
5. dětské varhany (koupili jsme je s manželelm na zkoušku, jen takový obyčejný za stovku. Dali jsme jí je v roce - a světe dicv se, muzicíruje o106. Akupodivu loudí docela příjemné melodie:)
6. a pak klasika, jako např. mobily (jo, vidíš, dětský mobil!!), ovladače, klíče, kolíčky na prádlo, kastroly v kuchyni .. atd.
Didaktické hračky moc nemusíme, spíš ty, co vyluzují zvuky a dělají rámus.
Tužku na čmáránií jsem jí zkoušela dát, ale zatím ji to nic neříká.
Pa, zdravíme Vašíka
Baghira a Eliška 13.5 m.
Radino, mě zaujaly ty dřevěné špalíčky, můžeš o nich ještě něco napsat? Třeba jak velké a jaké tvary, já nemám tolik fantazie
. Naše děti se mi zdá taky skoro nic nezajímá, jo kluka auta, ale jinak žádná sláva. Nejvíc je baví otravovat maminku
. Eventuelně foto by nešlo?
Pimpo, nejvíc máme špalíčků vysokých 10cm a 2×1cm. Pak nějaké 10cm válečky (ty jsme si řezali doma ze starých garnýží) + z tvrdé překližky čtverečky 8×8cm. Mě na ten nápad přivedl můj strýc, který měl doma kdysi ještě před synkovým narozením vzorek takové špalíčkové stavebnice s asi 1000 kousků a bylo to neskutečně drahé. Sice s tím máme trošku problém, protože syn je teď začíná slepovat lepidlem a dělá si z toho tanky a lunochody a holčička olizuje to zaschlé lepidlo. Budu jim to muset nějak poctivě rozdělit k hraní =o).
Radka