Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy,
chtěla bych se vás zeptat na váš názor ohledně HIPPu a jiných výživ pro děti ve skleničkách.
Pořád si říkám, že když je Petříkovi už rok, že bych měla začít připravovat nějaké dobrůdky sama, ale nějak se mi do toho ještě nechce. Nevíte, do kdy jsou tyto skleničky pro děti vhodné? Péťovi to moc chutná, tak zatím nemusím řešit, že nebaští a tak.
Alča.
U nás doma je to spíš naopak, malá mi kupované moc nechce a potřebovala bych nějaký typ na domácí zavření masozeleninových výživ, ať můžeme bez obav jet na dovolenou.
Radina
ahoj,
po roce už by to určitě chtělo začít vařit,on v těch kupovaný zas tak velký výběr není a batole už může spoustu jídel jako zbytek rodiny,jen opatrně s kořením a solí.navíc si myslím,že je domácí strava podstatně levnější.malé kupované dávám jen když nejsme doma nebo nestíhám uvařit,např. při kontrole u dr.toť můj názor.
luka
Ahoj,
já dávám z kupovaných jídel jen ovocné přesnídávky, jinak vařím. Asi Ti neodpovím na Tvůj dotaz, ale z vlastní zkušenosti radím, aby ses nebála začít vyvařovat. Napřed mi to přišlo hodně časově náročné, ale za chvíli jsem si zvykla a jen do hrnce naházím pár druhů zmrazené zeleniny, zahustím a je to hotové. Netrvá to dlouho a udělám si toho, kolik potřebuju. Přidávám se k dotazu Radiny, jak nejlíp doma připravované příkrmy zavařovat (a do čeho - skleničkám od přesnídávek nedrží víčka), jedem v červenci do Tater a zvažuju, jak se vypořádat s jídlem pro malou.
Jitka
Alčo, já taky dávám výhradně a jenom jídlo od hippu. Dceři je 9 měsíců. Jediný problém vidím v pestrosti těch jídel, pro 9M je asi jen 7 druhů, které cyklicky opakuju. Takže po tom 1 roce, kdy už dítě v podstatě s určitýma omezeníma může všechno, jsem si řekla, že začnu vařit, resp. dávat co jíme my. Ale mám ještě pár měsíců, tak kdo ví… Petra.
Ahojky, mám známou, která skleničky blbě zavařila a pootrávila své dítě - na to bych si při vlastní výrobě dávala pozor.
![]()
Jinak já mám 16 měsíční drerušku a Hipp jí dávám stále a budu asi ještě dlouho dávat, protože jsem v jednom kole a než vařit, tak si radši dáchnu. ![]()
Jak to budu řešit potom to nevím, protože v okolí žádná BIO prodejna není a dávat jí nekvalitní jídlo z obchodu se mi nechce, obzvlášť maso. Manža chodí do BIO restarauce v Praze, ten je na tom nejlépe. ![]()
Tedy občas nám taťka doveze BIo džemy a různé bio pochoutky, ale nemůžu ho honit po obchodech pořád.
Vlastně teď o víkendu jsem zkusila BIO palačinky za špaldové mouky + BIO mléko + Bio vajíčka + Dalfour džem. Byly moooooc dobré. ![]()
Ahoj.
Já příkrmy Šimonkovi strašně ráda vařím, takže dávám téměř výhradně domácí příkrmy. Je to tak, jak psala Jiti. Je to ve chvilce hotový. Zeleninu mám namraženou v kostkách v mražáku a k tomu jen přidám nějakou obilovinu nebo brambory. Musím taky říct, že mi přijde vhodné už Šimonkovi nedávat jen pyré, ale už spíš namačkané jídlo. Například jsem si dnes všimla, že ikdyž má jen 3,5 zubů, tak vpoledne při obědě pohankové vločky kousál dásněma jako stoličkama. Už nemám moc přehled (protože to moc nekupuju), ale zdá se mi, že kupované jídlo dělají spíš jen právě to pyré, které nemůžou děti zkoušet kousat. Ovoce mu dávám buď pyré nebo najemno nastrouhané jablko. Někdy mu jablko nahrubo nasrouhám a on to sám jí rukama a snaží se kousat. To toho moc nesní, ale dělá mu to radost. Myslím, že je potřeba myslet i na tu měnící se konzistenci jídels věkem dětí.
CIBULKA
Cibulko, kupované jídlo je namleto podle věku děťátka, tak aby trénovalo kousání. Od roku je to už hodně nahrubo. ![]()
Ale mám zkušenost jen s Hipp.
Ahoj.
SONKA- díky za informaci. Fakt nemám přehled, ale protože se podle doporučených měsíců na lahvičkách neřídím, tak tuto informaci asi moc nevyužiju. Mám o zavádění jednotlivých potravin jiné mínění než výrobci a pečlivě sleduju na každé skleničce složení. Např. celer ještě nedávám a v některých skleničkách, vhodných podle věku pro mého prcka, už je. Někde najdu info, že není do jednoho roku vhodný celer, jinde, že petržel a tak nedávám ani jedno atd. I tak si myslím, že dávám nabídku pestrou, aby malýmu nic nechybělo. Prostě se na tu dětskou výživu dívám dost přísně, ale to už sem nepatří. Ale za iínfo ještě jednou díky, třeba budu muset někde na cestách skleničky využít.
CIBULKA
Určitě by to chtělo i něco doma uvařit.. jak jinak se k mimku dostanou důležité látky například z pohanky, jahel apod..
A je to ve chvilce - spařím jáhly, povařím (u toho si můžu s malou hrát), přidám UM, nějaké ovoce a je to.. Nebo jemné ovesné vločky (dovozce Emco-koupeno v Globusu), jsou nadrcené, takže kaše je velmi rychle, dochucená ovocem, taky bašta.. nebo parboiled rýže (lepší než obyč)…
když někde poletujem, tak vezmjem skleničky HIPP, ale doma to jde fakt snadno a rychle… levněji a hlavně různoroději…
E.
ahojky Efinko, malá mi jáhly ani pohanku nevezme do pusy.Je to s ní fakt těžký.
Holky dík za příspěvky. Občas něco uvařím, už je na čase. Teda o prázdninách to budu zase dost zanedbávat, budeme dost jezdit na prázdniny.
Alča.
Sonko, já to maskuji = udělám bramboru, zeleninu a do toho lžičku či dvě pohanky… nebo uvařím jáhly, rozmělním je s UM, takže je to mléčná jáhlová kaše + ochutím výraznými meruňkami a malá baští jak o život.. stačí ale dát nevýrazné ovoce a už jí to taky nejede
Takže to prostě zkouším a propašovat po troškách se to dalo vždy.. Např. k rýži přihodit trochu spařených (aby nebyly hořké) jahel - podle mne nemá šanci to poznat… Ale nevím, jak jste staří, nám je 10m a zatím to prochází ![]()
E.
ÁAA, už vidím, je vám 16m
Tak třeba jsou v tomto věku naši miláčci již takoví chytrolíni, že to tam nepropašuju… Uvidím.. za každý měsíc „zdravější“ výživy jsem ráda… zatím to funguje.. ![]()