Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím holky. Je to zatím jen dotaz CO KDYBY?? Je mi 28let a neštovice jsem dle mamky neměla, takže z nich mám trochu strach. asi před třemi týdny vypukla epidemie neštovic u dcery(3roky) ve školce. spousta dětí je dostala, ale dcera zatím nic. Je i očkovaná proti ním (kůli atopickému ekzému), ale vím, že to není 100% a neštovice může dostat. myslela jsem že je hrozba zažehnána. Ale včera jsme byli v přímém kontaktu s kamarádčiným synem, který se dneska neštovicema vysypal. Tudíž hrozba je veliká a nejspíše je můžeme očekávat.
A můj dotaz je ten…mám ješět půlročního syna, kterého kojim, je to i takový nejedlík příkrmů a momentálně prodělává 6.nemoc a kojíme o 106. Nevím jak by to pak bylo, kdybych měla vysoké horečky…jak si dávkovat léky aby je mu to neublížilo?? nebo by to byla konečná s kojením?? vím že průbeh můžu mít jakýkoliv…a nedá se to předvídat. ale není tady nějaká maminka, která to tak měla???
vyčetla jsem homeopatika, které si raději pořídíme domů. díky za rady ![]()
Neštovice u tebe by kojení určitě ohrozit neměly, na horečky se může ibalgin i paralen. já to tak neměla, neštovice jsme měla v dětství, ale z běžných nemocí je pro kojení neřešitelné jen mizivé procento. ![]()
@Lééénuša Kjení Ti při nešťovicích může ohrozit akorát případná vysoká teplota - tělo by mohlo zareagovat sníženou produkcí mléka, nebo by miminu nemuselo mléko chutnat.
Holky, díky, no píšu už černé scénáře kde se vidím jako hospitalizovaná. Pokud ty mrchy přijdou, tak doufám, že jen ve zcela normálním průběhu. Vím, že na teploty můžu léky. Ale taky takto, tedy díky vysokým horečkám jsem přišla o mléko u dcery a vlastně jí vůbec nekojila…i když tam byly i jiné faktory. Kojit chci samozřejmě co to půjde a co mi stav dovolí, kdyby náhodou.
Neumim si představit jak by to bylo, kdyby bylo po kojení. syn nesnese pomalu žádnou lahev, UM už vůbec ne. odstříkané mléko taky nechce, takže nevím jak by tohle dopadlo.
ale asi se nestresovat a pozitivně myslet ![]()
Mě říkali, že kojit se nemá až nad 40 horečky. Co se týče neštovic jako takových, to ti poradí, kdyby vypukli, ale pochybuju, že by se muselo stopnout kojení. Já bych teda měla větší strach o miminko, jak o sebe a kojení
Tady řádily, když jsem měla termín porodu a tenkrát se s doktorem domlouvalo, že bych musela zůstat déle v porodnici, kdyby je starší měla (já je už měla), protože pro malý miminka jsou hodně blbý…
@Lééénuša na kojení se léky neberou, není důvod
a paralen můžeš i při kojení. mmchdm, v takovém případě bych se spíš bála toho, že to chytí ten mrňous, což je dost reálné. Ale zase čím menší, tím líp to většinou probíhá ![]()
@martina.se myslim, že jsem o žádných prášcích na kojení nepsala. O děti samozřejmě strach mám, ale prostě i o sebe, kdyby to mělo blbší průběh a já se nemohla dostatečně o děti postarat. jasně je tady ješět manžel a on mě zastoupí, ale v kojení těžko.
Když to vypukne hold se budu radit potom s lékařema ohledně kojení. Chtěla jsem jen radu, abych byla připravená. třeba se ozve ješět nějaká maminka co to prožila.
každopádně díky ![]()
Kamoska loni chytla nestovice a kojila malou, mala nestovice nechytla a kamoska to v pohode prezila bez ujmy a mala taky a mala nemela ani rok ![]()
@Lééénuša píše:
@martina.se myslim, že jsem o žádných prášcích na kojení nepsala. O děti samozřejmě strach mám, ale prostě i o sebe, kdyby to mělo blbší průběh a já se nemohla dostatečně o děti postarat. jasně je tady ješět manžel a on mě zastoupí, ale v kojení těžko.Když to vypukne hold se budu radit potom s lékařema ohledně kojení. Chtěla jsem jen radu, abych byla připravená. třeba se ozve ješět nějaká maminka co to prožila.
každopádně díky
to já nemyslela blbě
jako jasné, dospělí mívají horší průběh, ale taky to není pravidlo ![]()