Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky.. předem chci říct, že vím, že nikdo z Vás neni věštec, ani pán Bůh, ale jdu si pro nějakou informaci.. doktoři nám totiž toho zatím moc neřekli, protože sami neví co se děje.. jde o to, že mého dědu, jsme vezli na pohotovost před cca 14 dny protože mu zmodrala noha, prostě se mu udělal modřina z ničehož nic, u doktora, nám ani nevěřili, že se mu nic nestalo, že vypadá jako by ho srazilo auto nebo spadl minimálně z prvního patra, jak to měl modré, opravdu od třísel ke kolenu, ale jen ze předu.. pořád vyšetření, posílali nás domů, před deseti dny, ho odvezla sanitka, protože dědovi ta noha hrozně otekla a brečel jak ho to bolí, nemohl se postavit, tak si ho tam nechali, že druhý den operace, že je to žilní tromboza, a že mu udělají dren z té nohy, aby mu vytekla ta sraženina.. no a chodili jsme za ním po operaci vše v pohodě, volal nám, že ho druhý den pustí a tu noc, než ho měli pustit domů znovu, bez příčiny, tak zase operace, ale tam začal kolísat tlak a srdce, museli ho zavřít, no nakonec to dopadlo tak, že skončil z JIP na ARU, ze dne na den, jeden den čipera a další den leží v umělém spánku na plicní ventilaci, zjistili mu, že má nějaký zánět v těle, neví z čeho, takže mu nasadili antibiotika, pak nám řekli, že má hodně nemocné srdce, a ledviny, a že má cukrovku, to jediné sme věděli, zbytek nám neřekl.. a já se Vás ptám, jestli máte někdo takové nemilé zkušenosti, a jestli byli i s dobrým koncem, jestli se nám děda ještě vrátí domů
omlouvám se jestli tu jsou nějaké chyby, ale dost mi to vzalo, je to muj jediný děda a přes slzy nevidím, je to teprve 67 let
Těžko říct… Děda byl na aru dvakrát. Poprvé se z toho dostal, podruhé už bohužel ne a loni pár dní před štědrým dnem umřel…
Bylo mu teda skoro osmdesát…
Tím chci říct, že těžko říct, občas se lidi dostanou ze stavu, kdy doktoři kroutí hlavou a občas prostě ne… Je mi to líto, držte se.
Nám doktor řekl, že se dostali pacienti i z horších stavů, ale že máme počítat se vším.. je to hrozné, ještě ke všemu je před vánoci, všichni jsme se těšili jak oslavíme první pořádné vánoce s malým když už vnímá, a všechno je ze dne na den jinak
![]()
@Andrej91 Taky záleží na tom, kde děda leží. Jestli v nějakém okresním výzkumáku nebo na špičkovém pracovišti.
@hanka.br. píše:
@Andrej91 Taky záleží na tom, kde děda leží. Jestli v nějakém okresním výzkumáku nebo na špičkovém pracovišti.
Tak tak. Doufám, ze neleží ve Zlíně ![]()
Taková anketa ti bude k ničemu, nezáleží, jak dopadli na ARO ostatní, to nemá na tvého dědu žádný vliv. Neznám žádné statistiky, ale předpokládám, že podstatná většina pacientů z ARO spíš přežije než ne, ale dostane se tam tak široký záběr diagnoz, které nejdou srovnávat mezi sebou. Navíc podle toho, co píšeš, nemáš o dědově stavu moc informací (neznám drén, který vyplaví trombózu z těla, operace se nedělají „bez příčiny“ atd.), a pravda, často ani doktoři na základě výsledků vyšetření nedokáží říct, jak to dopadne, někdo je nečekaný bojovník, jiný naopak. Každopádně musíš věřit tomu, že udělají maximum pro to, aby ho zachránili. Přeju ti, ať se vám děda vrátí domů v pořádku.
Možnost určitě je a velká. Vím, ze je to něco jiného, ale kamosky táta měl silnou otravu krve. Nebo tak něco a kamosce pak vyloženě řekli, ze se s nim ma přijít rozloucit., no uz je to asi 6let a taťka je v pořádku. (Klep, Klep)
@Andrej91 mě se nevrátil tatínek. Je to 14 dní ![]()
A sám co ležel vedle už je na normálním pokoji.
Takže nikdo neví ale moc držím palce.
@Samamama udělali mu nějakou operaci s těma tepnama a zavedli mu dren, který mu odplavoval ten hematom ven z těla.. asi jsem to blbě napsala, oni mi doktoři moc neřeknou, dovolili nám jen dvě čísla a dali nám ještě nějaký kód na informace
@Andrej91 A nebyl to spis stent nez dren? Ja teda lecbu trombozy drenem taky neznam… jedine ze by mel kopartment-syndrom ale vzhledem k tomu, ze vlastne ani poradne neznas diagnozu tak je to diskuse dost o nicem ![]()
@Andrej91 Každopádně ti nikdo neřekneme, jak to dopadne, můžeme leda držet palce.
@Andrej91 moje devadesátiletá babička špatně upadla.. Skončila v nemocnici, operovali jí, pak jí selhaly ledviny a kde co v těle.. nejedla, nepila.. Doktoři to brali, že tohle už nezvládne, že to bude konec.. Obě její dcery jí v nemocnici denně navštěvovaly, nosily jídlo z domova, dohlídly, aby aspoň cosi snědla, dělaly jí společnost.. Doktoři nechápali, ale babička odešla po x měsících domů a žila ještě 2 roky.. Sama o tom pak vyprávěla, že ještě strašně moc chtěla žít, že ještě hrozně moc nechtěla umřít. Držím palce ![]()
Jak už bylo psáno výše, pacient je každý jiný, jinou diagnozu a šance, že se z toho děda dostane je vždycky. Sama mám takový morbidní případ… když jsem ještě byla na praxi tak jsem byla na neurologii a okolo poledne jsme tam měli exitus, lékař konstatoval smrt, a zavolala se rodina, než stačili přijít…co se nestane? pán se znovu probral (není to jen báchorka, ale opravdu se tak stalo - proto se dle předpisu mrtvé tělo nechává na oddělení určitý čas), pán měl ALS, což je nevyléčitelné a za 14 dní umřel - tentokrát doopravdy, ale i takhle se tělo chová… je to takový zázračný stroj a někdy má opravdu velkou schopnost regenerace. Spíš než tady diskuzi doporučuju zajít za doktorem… buď ošetřujícím a i když ten vám aspoň nepodá nějaké informace tak za primářem. Aby jste aspoň věděli co dědovi je.