Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A nemůžete ho dát spát do jiného pokoje? U nás to zabralo. Asi jsme ji v noci rušili. Taky se mi malá budila, ale ne teda tolik jako tobě a od té doby co spíme v obýváku je to o 100% lepší. Jdu tam jen jednou podat dudlík jinak chrní celou noc.
A co nějaká potravinová alergie, třeba ho bolí břicho, tak nemůže pořádně spat a pokud je plactivy i přes den, tak by to mohlo sedět ![]()
No já bych to viděla na zuby. Aspoň unas to začalo v půl roce trvalo to cca 3 měsíce pak během 3 týdnů bylo 8zubu venku a tedka je to to samé akorát lezou stoličky. občas zabere viburcol čípek a nebo nurofen
Ježiš tak to vůbec nevím co ti poradit, ale je mi tě upřímně líto, já celkově špatně spím tohle by mě asi zabilo.
Dělá to i u babičky? Pokud to jde nech ho někde přes noc, jen na zkoušku, pokud ne tak víš že je něco špatně na stavu doma.
Dudlík bystě měli pomalu odstraňovat - zase nevím jak moc to půjde, ale malej po odstranění dudlíku párkrát zaplakal, ale pak spal mnohem líp, protože si zvyknul a už ho pořád nehledal.
Co ti poradila pediatra? Kamarádky dítě taky příšerně spí, a teda dostala i nějaký sirup - jako slabé sedativum. S tím, že mu to může jednou za čas dát aby se vyspala. Já vím zní to drsně, ale někdy to nejde jinak.
Co zkusit homeopatika, já s nimi mám dobré zkušenosti a za zkoušku nic nedáš, určitě něco na klidný spánek dělají.
Když už jste zvládli zrušit v noci mlíko, sebrala bych i dudlíka, eliminuješ tím to, že se třeba budí kvůli němu. A pak postýlku jinam, někteří jsou citliví na zóny (já taky spím hůř s hlavou určitým směrem a jiným směrem spím, jak mimino).
Já jsem synovi v roce kvůli neustálému buzení vzala dudlík a přestěhovala do svého pokoje. Po nějaké době to pomohlo.
Dát ho do pokoje k sourozenci mě taky napadlo, jenže to zase padlo bezproblémové usínání obou dvou. Večer usínali skoro dvě hodiny a v poledne cca tři hodiny. Pokoj sám pro sebe mít nemůže, máme ložnici, jeden pokoj pro děti a obývák spol. s kuchyní. Můžeme zkusit spát teď v obýváku, jestli se jeho spánek zlepší. Taky mě totiž napadlo, že ho rušíme my.
Potravinová alergie mě napadla taky, ale zažívací potíže žádné nemá, prostě jen ten spánek je hrozný. A přes den je plačtivý, to jo, ale nevím, jestli to prostě není jeho povahou… Každopádně to doktorce řeknu, ještě jsem s ní nemluvila. Nevím, jak by se tvářila, kdybych tam došla s tím, že mám uřvané dítě ve dne v noci a jestli to nemůže být alergie. Jídlo snáší všechno dobře.. Ale zkusím to ![]()
Zubů má 8, takže vím, jak se choval, když mu rostly a to byl uplakaný spíš přes den a pomáhal mu Calgel. Dívala jsem se mu do pusy a nemá ani nafouklé dásně, ani si nestrká do pusy věci nápadně častěji než obvykle.. To je na houby, že člověk nic neví jistě ![]()
U babičky to dělá míň, to je fakt. Zas ale oni oba šíleně chrápu celou noc a my dva skoro vůbec, tak jak to že u nich ho to neruší, ale u nás ano.. Nad tímhle vším pořád přemýšlím, ale nikdy jsem se nedobrala vysvětlení..
Dudlík, kdybych mu vzala, tak večer neusne a v noci se uřve do bezvědomí. Já ho znám, tohle by nedal ani on, ani my. Nemyslím kvůli tomu, že bych toho nebyla schopná, to já zase nejsem nerozhodný uzlíček nervů, ze kterého dítě cítí nejistotu. Spíš kvůli tomu spánku.. Dudlík plánuju odstranit později, až se mu zlepší spánek a taky až bude schopný pochopit, že dudlík už nepotřebuje. Ještě mi na to přijde malý ![]()
Podle me mas tri moznosti.
Bud si ho vzit si postele se zasobou dudliku a vodou abys mu to mohla davat v polospanku a nemusela se zvedat.
NEBO ho nechat vyrvat a proste k nemu nejit.
a NEBO odbourat dudlik. Nahradit ho kontaktem.. Pomazlit dat napit a ulozit.. Ano nekolik noci zrejme stravis u postylky ale verim, ze se maly nauci a pochopi, ze v pripade potreby tam maminka je a bude te volat jen v pripade nutne potreby.. Ja zvolila treti variantu. Pak noci jsme se s muzem stridali u postele drbajic zadicka a spi krasne. Vola nas pouze kdyz ho neco trapi a to ho berem rovnou do postele ![]()
Příspěvek upraven 21.08.14 v 12:09
@Adelka951 On nemůže jít do pokoje, protože máme jen jeden dětský pokoj a tam spí starší, ale můžeme ho nechat v ložnici a jít spát do obýváku. To by šlo… Ale jak to mám celé udělat? Já si totiž taky myslím, že se budí ze zvyku, ale manžel je mírnější než já a má problém s tím, že já ho chci nechat v noci bez mlíka, chci ho nechat, ať si zvyká na celonoční spaní apod. Nechce ho nechat trápit. Já taky ne, ale je přece blbost ho odvykat z mlíka a navykat zas na jinou věc (třeba usínání s rukou na čele, v náruči, v posteli apod.) To ho mám nechat v ložnici bez dudlíku a chodit tam jen když bude plakat? On totiž bude doslova řvát a nechci, aby to nakonec dopadlo tak, že tam s ním budu při usínání a i celou noc, protože se bude budit. Já fakt nevím, jsem hrozná co?
![]()
Měli jsme to kolem roku podobně a opravdu zabralo až odstěhování z ložnice, prostě jsme ho rušili. U staršího nebyl problém, s mladším jsem měla strach, že bude staršího budit, ale srovnalo se to tak po týdnu, dnes ho nevzbudí ani když mu řve vedle ucha. Usínámí večer řešíme tak, že jde napřed spát mladší a když zabere, jde starší - rozestup cca půl hodiny. Ale je fakt, že kluci jsou od sebe o 5 let.
@Almira-Alm Jak konkrétně to mám udělat? Viz můj příspěvek výše i níže pod tvým. On se uřve do bezvědomí. A když tomuhle budu chtít zabránit, zničím mu samostatné usínání a naučím ho zas na něco jiného kvůli odnaučení z dudlíku… To nechci. Abych ho odnaučila spát a usínat s dudlíkem, musím ho buď uspávat (rovná se dalšímu odnaučování nějakého rituálu) a nebo ho nechat vyřvat.
@alien21 Tohle už jsme zkusili. Dopadlo to tak, že večerní minutové usínání malého se protáhlo na dvouhodinové a v noci místo toho, aby starší spal celou noc, budil ho malý svým řvaním a uklidňovali jsme obě děti. Zkusíme ho nechat v ložnici a my budeme nějakou dobu spát v obýváku na gauči.. A dudlík asi vyřešíme taky.
Ahoj, pokud můžeš s jistotu vyřadit nějakou zdravotní příčinu (bolení bříška, růst zubů, bolest uší), tak bych vynechala v noci i tu vodu, ono sice jste omezili zvyk nočního krmení, ale nahradili jste jej zvykem nočního pití, v podstatě to samé. Když byla vedra, tak bych pití nechala, ale teď mi to přijde zbytečné. Dál zkusit vyřešit otázku komfortu - před spaním vyvětrat, zavést pravidelné rituály usínání, dát poslední jídlo alespoň půl hodiny před spaním, ať nemá prcek jídlo spojené se spánkem nebo usínáním, zajistit, jestli není zima/teplo. Na lepší spaní bych doporučovala homeopatika, poraď se s dr., pokud je homeu nakloněná anebo přímo s homeopatkou. Můžou to být buď Sedalia, Chamomilla a asi i jiné, ale o vhodném „léku“ se zkus poradit s odborníkem ![]()
Uprimne, misto nocniho mlika si mu mela vzit dudlika. Ja jsem syna od nocniho mlika odstavila v 1,5roce. I dr mi teda rikala, at mu ho driv neberu. Vzal to v pohode, postupne pil min a min. Vim, ze v roce mi toho vypil celkem dost v noci. Bylo mi jasny, ze na hlad.
Ve vasem pripade, bych zkusila nechat syna samotneho v pokoji. Dudlika vecer dat, ale kdyz mu vypadne, uz k nemu nechodit davat. Kdyz bude rvat, chodit po urcitych casovych intervalech uklidnit a zas odejit.
Příspěvek upraven 21.08.14 v 12:21
Pomoc, už to nedávám. Mám roční dítě, které odjakživa pěkně, rychle a samostatně usíná, ale o to hůř pak spí. Zhruba dvě hodiny po usnutí řve poprvé - dudlík. Za hodinu řve podruhé - dudlík. Kolem 1 hodiny ráno opět a až do rána to takhle pokračuje cca co hodinu. Obvykle zabral dudlík, když nepomohl dudlík, dostal mlíko, ale to už jsme zhruba před měsícem odbourali, aby si na to příliš nezvykal a spal normálně celou noc. Zavedli jsme místo nočního mlíka vodu a hlídám si, aby nikdy nešel spát hladový nebo žíznivý. Už jen toto přerušované spaní mě docela vycucávalo, byla jsem nevyspaná, ale dalo se to. Hlavně ve srovnání s tím, co se děje teď. Budí se zhruba od 23:00 až do 7:00 každou půlhodinu s šíleným řevem a vřískotem
Večer chodí spát najezený, vypije svou dvoustovku mlíku a naprosto bez problémů usne. Je docela jedlík a hodně pije přes celý den, nemyslím si, že by se v noci musel budit hladem. Navíc si v noci vody sotva dvakrát cucne a řve dál, nezdá se mi, že by měl žízeň. Uklidňuju ho, dávám mu do pusy dudlík, mám na jeho bříšku a čele položenou dlaň a dělám šššš, aby se uklidnil a věděl, že jsem hned vedle něj. Od narození spí hned vedle mě, sice ne ve stejné posteli, ale postýlku má přiraženou k naší posteli, takže není osamocený. Napadlo mě, že se může budit kvůli teplu, jenže vedra už před několika dny skončily a stejně toto jeho buzení trvá celou dobu, ne jen teď. Pak mě napadlo, že to můžou být nějaké noční děsy, ale opět - netrvá to jen teď chvilku, trvá to od jeho narození. Teď se to akorát zhoršuje. Čím myslíte, že to může být? Hlad, žízeň - to si nemyslím, navíc už je i dost velký na to, aby se co půl hodinu v noci budil hladem, není novorozenec. Jsem pořád vedle něj, neustále mám u něj ruku, takže mě cítí, ví, že tam jsem. Zuby - taky mě to napadlo, ale že by to trvalo celý jeho život, celý ten rok? Navíc mu teď zrovna žádné nerostou, ani se nejspíš nechystají růst, jak to tak vypadá, tak proč by se mu ten spánek zrovna teď poslední dobou ještě víc zhoršoval… Tuto noc byl úplně v amoku, napadlo mě, že ho něco bolí, ale to by přece přestal vřískat až poté, co by ho bolest čehokoli upustila a ne po tom, co jsem ho hlasitým ššš a přiloženou rukou na hrudníku uklidnila.. Nebo ne? Já už fakt nevím.
Jsem bezradná, vyčerpaná, zoufalá, už se ztrácím v tom, co je normální a co ne, co může být důvodem pro ty noční vřískací scény a co ne. Manžel je nevyspaný, druhé dítě naštěstí spí jak pařez, jinak bych už byla ve cvokhausu. Celou noc se budí po půlhodinách s vřískotem (ne jen s pláčem nebo kňouráním, že nemůže najít dudlík). Vážně nevím, co to je. Nutno dodat, že je odjakživa hodně vzteklý, uřvaný, svéhlavý, podrážděný a takový bolestínek. Řve na všechno, třeba i na zapnutou pračku… Tohle všechno je v pohodě, prostě je takový a nijak to nevadí, píšu to jen pro dokreslení situace a přiblížení jeho povahy.
Omlouvám se za román a taky za zmatenost, ale já už jsem fakt zoufalá, kvůli únavě a malátnosti z nevyspání mi přestává fungovat mozek