Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ludmilaadamkova teď si na to možná Kápla! Má na spodní i vrchní straně v místě stolicek dvě boule a já pořád přemýšlím, jestli třeba nemůže mít zánět, ale jak to tak vypadá, budou to spíš zoubky..
Můžou to být zuby anebo období které u nás trvá už půl roku a nevím kdy to jako bude končit ![]()
Měli jsme to stejné od necelého roku, jen řev a všechno špatně, v období růstu zubů (což bylo v součtu několik měsíců) všechno ještě intenzivnější. Byla jsem na prášky. Domluva naprosto nefungovala, protože nic nechápali. Zlepšilo se to po roce a půl vřískání, když skokově dozrál mozek a začali mluvit.
Obdobi, do toho treba zuby.. u nas to bylo taky, hucel jak pilinak nonstop cele dny
prechazi to a zse se to vraci jednou za cas ![]()
U těch předškolních dětí je víceméně všechno jenom období, neboj. Prostě ho teď něco trápí, můžou to být zuby, separační úzkost, dozrávání nervové soustavy, cokoli. Nenervuj se, ať se klidně vzteká a fňuká
Nabídni zábavu, nechce? jeho věc. Hodně choďte ven a ideálně někam, kde tě jeho scény nebudou nervovat protože tě pozoruje půlka hřiště
Přejde to ![]()
@Jaaanča @Arnoštice @Markétka111 takže to chce obrnit si pořádně nervy. To je ale hrozný 😅 a to jsme chtěli plánovat další přírůstek, když to ale tak teď vidím, asi to ještě odsuneme. Nejhorší totiž je, že on teď bez nás nevydrží ani odpoledne sám spát. Nechce být v postýlce. Takže prostě nic neudělám.
chci odpočívat po svém třeba u TV, dát si v klidu kafe..
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova teď si na to možná Kápla! Má na spodní i vrchní straně v místě stolicek dvě boule a já pořád přemýšlím, jestli třeba nemůže mít zánět, ale jak to tak vypadá, budou to spíš zoubky..
Dala bych mu nurofen od bolesti, a uvidíš.
@Anonymní píše:
@Jaaanča @Arnoštice @Markétka111 takže to chce obrnit si pořádně nervy. To je ale hrozný 😅 a to jsme chtěli plánovat další přírůstek, když to ale tak teď vidím, asi to ještě odsuneme. Nejhorší totiž je, že on teď bez nás nevydrží ani odpoledne sám spát. Nechce být v postýlce. Takže prostě nic neudělám.![]()
Neboj, je to období. S dětmi je všechno jenom období
Třeba mu rostou zuby, do toho má separační úzkost, třeba se chystá nějaký velký skok ve vývoji, motorice…
S Nevýchovou ti fandím, je to skvělá věc. Akorát třeba já jsem musela přečíst ještě pár knížek na téma respektující rodičovství, než mi skutečně došlo, co je to respektující rodičovství. Jen Nevýchova mi k tomu nestačila. Ale jestli jsi sama zažila třeba od svých rodičů respektující přístup, budeš to mít jednodušší.
@Anonymní píše:
@Jaaanča @Arnoštice @Markétka111 takže to chce obrnit si pořádně nervy. To je ale hrozný 😅 a to jsme chtěli plánovat další přírůstek, když to ale tak teď vidím, asi to ještě odsuneme. Nejhorší totiž je, že on teď bez nás nevydrží ani odpoledne sám spát. Nechce být v postýlce. Takže prostě nic neudělám.![]()
Je to přesně tak, my další už taky přes rok odsouváme…
Obrnit se trpělivostí a hlídat si svoje zdroje. Striktně si vyhradit čas na sebe, kdy bude s dítětem někdo jiný, a dobíjet baterky.
@pet p právě, že nechci jít v těch stejnych kolejích, jak vychovávali rodiče mě. Tohle nesmíš, tamto nesmíš tohle udělej takhle a tamto jinak.. Nikdo se mě na nic neptal, jak bych třeba já enco chtěla.. A já nechci být na své dítko jako policajt, aby se mě balo nebo dělalo věci na tajnacku. Zároveň je fakt, že o nevychove vím asi jako jedno procento..
Stoličky, očkování, něco na něj leze, nebo jenom blbý období, nebo kombinace toho…
Jinak nic proti idee, že se má s dětmi mluvit, ale nečekala bych od žádné výchovné teorie zázraky, furt to je a jeste nějakou dobu bude batole, tam s nějakým domlouvanim pořídíš jenom omezeně ![]()
@Anonymní píše:
@pet p právě, že nechci jít v těch stejnych kolejích, jak vychovávali rodiče mě. Tohle nesmíš, tamto nesmíš tohle udělej takhle a tamto jinak.. Nikdo se mě na nic neptal, jak bych třeba já enco chtěla.. A já nechci být na své dítko jako policajt, aby se mě balo nebo dělalo věci na tajnacku. Zároveň je fakt, že o nevychove vím asi jako jedno procento..
Tak ptát se, co a jak dítě cítí, co si myslí, co by jak chtělo… To je skvělý a jen do toho. Na druhou stranu tento přístup bohužel nezaručí, že se vždycky dohodnete v míru - a rodič tu jseš ty, nejste parťáci a kámoši. (ale někdy se třeba v míru dohodnete a za to to stojí!)
Holky tak já nevím, kde je chyba. Náš roční prcek je posledních pár týdnů jak vyměněny. Pořád jen řve, vzteka se, fňuka, nic mu není dobré. Nechce si moc hrát, respektive ho nic moc nebaví. Řekněte mi, že je to jen blbe období já z toho totiž jinak zesedivym. Chci jít výchovou nevýchovou, znáte? Chci, abychom dělali kompromisy a byla spokojenost na obou stranách a jako vím, že je ještě malý ale občas nějaký úspěch byl. Teď už na to ale nemám nervy a občas i zvednu hlas. Až je mi ho pak líto.