Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky - zima je tady, ve čtyři už tma, to my akorát vstáváme po odpol. spánku - co děláte s malým až do večera Dochází mi pomalu fantazie…
Naše oblíbené hry:
1. na schovku (máma, popř. Matýsek,) - obměna schovám Méďu a hledáme jej
2. tahám želvu na proházku, malý za mnou utíká a pokouší se ji popř. táhnout sám (moc mu to nejde a spíše ji, než tahá, tak drží a želva se houpe nad podlahou) - to je má oblíbená, moc se u ní nasměju:-))
3. odrážedlo (bohužel ještě nedosáhne nohama na zem)
varianta A : - vozím (mám volant na provazu a otáčím jej)
B : chytne se opěrky a lítá za autem (já tedy řídím)
4. koukáme z okna do tmy na světýlka, stahuje přitom žaluzie
5. hrajeme si z poklicemi, hrnci a vším, co má máma v lince
6. stavíme z kostek, přendáváme z 1 krabice do druhé (nejlépe kolíčky)
7. luxujeme (lítá za luxem a sem tam ho musím vysát:-)
8. čtení, zpívání, trhání letáků, atd…
Pravda máme hračky, ale stejně ho nejvíc baví lítat po bytě a dělat vše co já (tedy nejraději by snad vařil).
Tak děvčata, pokud máte něco, co rádi děláte - sem s tím!!!
pet
cauky no je to narocne ja vim…
jeste jsem hodila male pres stul deku a udelal ji tam schovku-behem 10 minut byla zpocena durch jak lezla tam a zpatky a delali jsme baf
pak mam doma houpacku na te vydrzi pul hodiny
dal je super bublifuk
obcas jdem do bazenu
uplne nejlepsi jsou navstevy chichi-at uz my nekam nebo nekdo k nam-event si takhle pozdeji vyridim nakup autem-na to tma nevadi
jo a desne rada kouka na ty prasteny animace na ICQ-pohadky jako takove ji neba..
a taky jestli doma jeste nemas magnety tak je porid-mala je ma rada moc
pak hazeni micku a jinak neviiiim
Ahoj!
my uz jsme tedy o rok starsi a navic mam holku (to je trochu jine), ale presne si pamatuju tuhle dobu pred rokem. U nas bylo jeste krome vyse popsaneho „v kurzu“ toto:
To je tak vse, co si pamatuju. Snazila jsem se ji hodne zabavit dopoledne za svetla - prochazky, chodili jsme cvicit a plavat atd. - aby si pak odpoledne vazila toho, ze je doma a hrala si s hrackama ![]()
Tak preju vesele zimni dny a ver, ze i s dvouletym clovek uz nekdy nevi do ceho pichnout ![]()
Adela
Holky, bomba díky moc, pár už jsem vyzkoušela…
pet
P.S. Ještě tedy přidám novinku - mám tašku s přihrádkami (asi 5 zipů), malý je otvírá a vytahuje vše, co tam najde. Při té přiležitosti se objevila i peněženka - našla jsem tedy starší, nacpala do ní různé karty (např. vizitky, karty na slevy do obchodu apod., starou plat. kartu), ) a malý ji ootvíral a vše vytahoval - no vyhrál si s ní tedy dost dlouho. No a nejoblíbenější jsem tedy zapomněla - cvakání vypínačem…
Narazila jsem na tuto diskuzi.. máme roční holčičku, má tady hračky, ale nevím co s ní, protože jí hračky zabaví vždy na chvilku.. ![]()
Tak jestli ještě některá přišla na nějaký nápad jak zabavit roční dítě, sem s tím ![]()
Případně uvítám i typy na hračky (ostatné diskuze jsem už prošla
na toto téma)
U nás malou baví ještě hopsání na míči, koukání na časopisy - vedou hlavně ty kde jsou miminka, taky koukáme občas na mini videa (hlavně z youtube).
Děkuji za nápady
![]()
Ahoj, tak naše cácorka nejraději sedí u mě a čteme si knížky. Ale baví jí jen ty, kde je pohádka dělaná formou básničky (rýmovačky), klasické pohádky jí neberou. Máme doma kupu knížek ještě po manželovi a tak u toho vydrží hooooooodně dlouho.
Pak se taky dost zabaví s panenkou, ona si nikdy moc sama nevyhrála, vždycky jsem u ní musela sedět, ale ta panenka docela zabrala, povídá si s ní, zkoumá, co má pod sukní a ukazuje na očička, nos, pusu, ouška, vlásky… fakt u ní chvilku vydrží sama ![]()
Už jí taky zabaví kreslení - máme papír na zemi a ona (spíše s mou pomocí) čmárá na papír pastelkou - klidně i omalovánky, pokud vám nevadí, že to akorát dítě přečmárá ![]()
Tak to je teď asi u nás populární. Jinak má ještě strašně ráda mluvícího pejska FP, s tím si taky dokáže sama pohrát. Je určen myslím už od půl roku, ale malá s ním řádi až teď. Sice mi už ty písničky a kecy lezou lehce na mozek, ale jsem ráda, že jí něco baví ![]()
Ahoj,
tak mi nejradšivyndavame dvd z police, vyhazujeme skrin, skladame do sebe mističky, vaříme taky.Oblíbená je i hrací židlička s písničkami.jinak se motají kluci po místnosti…lezou po mne, škubou kabely u pc,televize a behame s koštetem.sami si nevyhrajou.mame plnou bednu hraček a nic.
Ahoj, ráda bych obnovila tohle téma. My děláme např. toto:
no je toho víc, ale teď mě v rychlosti nic nenapadá
Jenže u všeho samozřejmě moc dlouho nevydrží
Takže nemáte někdo další tipy jak zabavit roční dítě? ![]()
Ahoj, taky se trochu trápím jak zabavit svou bublinku. Má spoustu hraček ale jak už tu hodně holky psaly, docela nezájem. Hrajeme si s panenkou - hají, pusinku dát, udělat nyny, ukázat kde je očičko, pusa, nos. Pak má takového malého plyš. pejska tak ji ho schovám a ona ho hledá. Peněženku miluje a cvakání na vypínače taky. Někdy jen tak blbnem, lechtám ji a prdím na břicho. Stavím komínek z kostek a ona ho boří. Pak má takovou malou kuchyňku tak jako že vaříme a pak dá papu panence atd. Ale taky mi už dochází nápady a ji nebaví dělat každý den to samé. Problém s procházkami po venku jsou takové že ještě neumí chodit a v kočárku sedět nechce, za ruce sice trochu pochodí ale pak chce hned na kolena a v tom ji zamezím, takže pak piští jak bych ji píchla vidličkou. Takže po venku je to teď docela nanic, snad až začne chodit ale zatím to vůbec nevypadá…
Ahoj holky,
taky mám ročního syna a toho ještě hodně baví kopání do balónu (buď si kope sám a utíká za ním, nebo si kopem navzájem.
Takové ty plastové míčky nemáme, ale u nás se osvědčily i kolíčky na prádlo. Malý si je vysype a pak je dává do košíku, nebo je spojím v jeden dlouhý „provaz“ a prcek je rozděluje. Případně mu ještě kolíčky zapnu na kalhoty, tričko a to ho taky hrozně baví. Jen musím vždy dávat pozor aby si nepřivřel jazyk, protože on je schopný strčit všechno do té své pusinky ![]()
Ale nejšťastnější je, když mi může pomáhat… je jedno jestli s uklízením skříně, praním nebo vytíráním
Takže koukám, že všechny děti jsou stejné ![]()
Nam uz teda budou za 2 mesice 2 roky, ale k rocnim narozkam jsme ji koupili malou plastovou skluzavku, nafukovaci bazenek s plastovyma mickama a hraci stolecek od Fisher Price a vsechno frci dodnes, takze vrele doporucuju
Jinak nejlepsi bylo (to uz ji nastesti preslo) kramovani skrini. Jo a taky bylo dobry ji dat misku s vodou, nejakou hlubsi lzicku a prazdnou misku a ona to prelejvala, to ji bavilo moc a vlastne taky porad bavi (to samy treba s fazolema). Navic se diky tomu naucila krasne bastit i polivku sama ![]()
Co já mám zkušenost s ročními dětmi, tak knížky, kde jsou jednoduché obrázky, stavění komínu z kostek, který musíte samozřejmě postavit vy a dítě ho s velikou radostí zboří. Dále schovávání, lechtání, tancování a nejvíce tedy oceňují procházky, jak v kočárku, tak sami, kdy můžou lítat po chodníku a občas s tendencí na silnic
I když je tma, jim to nevadí.
Ahoj,
chci se zeptat co všechno umí vaše roční děti? Jak si s nimi hrajete?
Synovi je rok a je to poměrně šikovné dítě. Zvládá takové ty základní říkanky jako paci paci, vařila myšička, ukazuje jak je veliký, ví kde má vlasy a pusu, dělá „baf“, říká - máma, táta, babi, děda, kyti, čiči, ham, mňam, pití,…
Ale taky už nevím čím ho zabavit, je hodně aktivní a nic ho nebaví dýl jak deset minut, sám si hrát neumí ![]()
Poslouchají vás? Syn sice reaguje na nenene a tytyty ale stejně jde a udělá co má zakázaný. Poslouchá tátu ale ze mě si dělá dobrý den
Dávám přes ručičku když už opravdu neposlechne ale tomu se směje i když vidí, že se zlobím.
Jaké jsou vaše roční děti? Mám doma „uličníka“ jenom já?
Děkuju ![]()
@Ademe mám to samé
jen na NE!!! se fakt zastaví a neudělá to, ale bud se vztekne nebo začne lítostivě plakat…jo a poslechne spíš mě než muže- paradoxně, protože já mám daleko volnější výchovu..teda spíš nevýchovu ![]()
jinak náš miluje čtení knížek…
a hry? nehrajeme si
spíš spolu vaříme, uklízíme, mezitím poskládáme hračky,…
Přidávám se k holkám, syn taky moc dobře rozumí, co znamená NE, ale stejně neposlechne, dělá, že je hluchý. Musím k němu dojít a od dané věci ho odnést, ale pak si nepřejte vidět ten vztek.
A jak se bavíme? V zimě je to úplně na pytel. Ale Mates úplně nejraději s čímkoliv pomáhá. Takže dopoledne se jde na procházku, pak se vaří…sedí na lince, dostane vařečku a míchá. Odpoledne spinká a pak uklízíme, rád chodí za vysavačem, třídí špinavé prádlo, dává ho do pračky, zapíná pračku, vyndavá nádobí z myčky, vytírá podlahu (má svůj mop), nebo jedeme na nákup (tam nám tma nevadí). Taky tu někdo psal, že našel starou kabelku a dal ji na hraní. Zkusila jsem to také a funguje to. Je to sice kluk, ale to nevadí, má svojí kabelku, tu mu nacpu hračkama a on ji tahá po baráku.
Ale někdy je to trochu na palici, to jo. ![]()