Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ainy píše:
@Katka86 Jojo, my bysme potřebovali vel. 122 v šíři 104. Na botách přešívám sucháče aby to šlo vůbec zapnout
Dcera (8 let) má 124 cm a 20 kg. Už mnoho let je drobnější, nicméně svůj percentil si drží s jen malými odchylkami, takže to doktorka neřeší. Bývá málo nemocná a je hodně aktivní a vitální. Ještě ve školce jedla špatně (od narození nejedlík
), ale ve škole se hodně spravila a jí doma i ve škole moc pěkně. Její míry už neřeším, je to spokojené, aktivní dítě. Nohy jako párátka tedy nemá, stejně tak není bez zadečku
Ona totiž už několik let tancuje, téměř každý pracovní den má trénink, takže už má pěkně vytvarované nohy, břicho i zadek. S oblečením je to těžší, v pase je jí vše velké, tak musím upravovat. Dost často mám pocit, že to šijí snad na slony
Nosí hodně legíny (má na zimu i zateplené) a k tomu sukně nebo tuniky. Díky tomu, že má tancováním pěkně vytvarovaný zadek a stehna, moc jí sluší. A já můžu jen tiše závidět ![]()
Tak má dobré spalování, já bych spíš řešila živiny, vitamíny atak a pokud to vše má tak je to podl mě naprosto v pořádku ![]()
Mám otázku. Je opravdu 118 cm a 18 kg tak málo? Dostala jsem „vyhubováno“ od doktorky, že je syn podvyživený a mám s tím něco dělat. Synovi je skoro 6 let.
@Anonymní píše:
Mám otázku. Je opravdu 118 cm a 18 kg tak málo? Dostala jsem „vyhubováno“ od doktorky, že je syn podvyživený a mám s tím něco dělat. Synovi je skoro 6 let.
Tak nevidime, jak syn vypada..ale muj 5,5 lety ma 120cm a skoro 24kg a je hubenej.
A s jídlem ma problem? Je zdravej?
Výška je v pohodě a je hubený. My zas máme dceru předškolačku a má 140cm. Ve třídě ční.
Je syn v pohodě? Je třeba více unavený nebo tak? Pokud je to spokojené a aktivní dítě, neřešila.
Co s tím dělat dr. poradila?
Stejně jako vždycky…: absulutní čísla nejsou významná. zadej si jeho parametry do percentilových tabulek. váhu a výšku v roce, ve třech, pěti, šesti. pokud je malej, ale drží se svého prescentilu, není to třeba nutně hned řešit. pokud samozřejmě nejsou jiné problémy - zdraví, jídlo…
a to že je teď malej ještě neznamená, že bude malej v dospělosti. nicméně vyšetření lékařem, endokrinologem atd není přeci problém ne?
http://www.rustovyhormon.cz/…_k_vysce.pdf
váha k výšce je na 3 percentilu, což je konec normy.
http://www.rustovyhormon.cz/…af_vyska.pdf
v šesti letech jen kousek pod 50 percentilem…
Pokud byl vždycky tak vyzáblej, tak bych to osobně neřešila. jen ty musíš vědět jak jí, spí, hraje si, jak moc je aktivní a nemocnej…
Můj pětiletý má 120 cm a necelých 18 kg, vypadá jak reklama na hlad, ale doktorka nic neříkala (asi si pamatuje, že já jako malá vypadala stejně
)..
@Anonymní píše:
Hubený asi je, ale je otázka celková jak je na tom. Jí normálně? Je takto hubený od malička nebo začal nepřibývat až nyní?
Můj syn má cca 108/110 cm a 16 kg. Jako hubený je, nohy i ruce jako hůlčičky, ale je takový od malička, má 4,5 let.
Příspěvek upraven 28.06.17 v 09:59
@Anonymní píše:
Mám stejně starého syna. Měří taky 118 cm, váží 22 kg. 18 kg má můj čtyřletý, který měří 103 cm.
@bublinek píše:
Výška je v pohodě a je hubený. My zas máme dceru předškolačku a má 140cm. Ve třídě ční.
Je syn v pohodě? Je třeba více unavený nebo tak? Pokud je to spokojené a aktivní dítě, neřešila.
Co s tím dělat dr. poradila?
ty blaho, to je cara ta vase holcicka…mam sedmileteho syna, jde do prvni tridy a je se 135 ti cm absolutne nejvetsi cahoun, za nim dlouho nikdo…a nohu 35
…jeho tata je temer 2 metrovej chlap, sama jsem vysoka, tak neni cemu se divit…jste take velci rodicove?
On právě hodně zhubnul. Narodil se jako obrik. Ve 3 letech měl 15 kg a 95 cm. Je aktivní, dobře jí, dobře šli, je to veselý kluk. Nemocný je tak normálně, spíš méně.
Teď se hodně vytahuje a nepřibírá. Za rok vyrostl o 8 cm a přibral jen 1 kg. Výška je podle doktorky v pohodě, ale měl by mít minimálně o 2-3 kg víc.
Vazila ho oblečeného a byl po jídle.
Nevlastní dcera je úplně stejná, je jí 6,5 roku, má 118 cm a necelých 18 kg. Je zdravá, živá, odjakživa hubená a když jí něco chutná, tak toho sní víc než já.
Ale sní toho v průměru víc než moje dcera, která je o rok mladší a od narození dokonale průměrná, co se váhy a výšky týče. Takže to neřešíme. Jen kraťasy dědí ta starší po té mladší. Já v 1 třídě, v 6 letech měla 127 cm a 21 kg. Vyžle a nějak mi to zůstalo. Třeba bude mít super metabolismus, kdy může sníst cokoliv a nepřibere.