Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ou píše:
@pe-terka z normálně kupovaných vajec při troše příčetnosti se v současnosti salmonela chytit nedá - aby to šlo, tak je to buď z nějakého domácího chovu, kde chovatel ignoruje hygienu a nebo ze špatně skladovaných lahůdkářských výrobků a nebo jídel z hospod, co jsou blbě skaldované - teba ta slečna, co otrávila stovku lidí na apetit pikniku, tak se fakt snažila, aby svoje výrobky kontaminovala https://www.vitalia.cz/…tit-pikniku/průmyslové zmrzliny imho vejce vůbec obsahovat nebudou. Jinak to pochopitelně byla nadsázka, žejo
já vím, však jsme psala, že z těch domácích. Jenže já průmyslová vejce už skoro nekupuju. Nelíbí se mi zacházení s nosnicemi, to co jim cpou do krmiva. Navíc ta vejde pak údajně i prosvěcují, už nevím proč - možná právě ta desinfekce. Oficiálně je vše samozřejmě nezávadné, ale já to mám vnitřně jinak.
@pe-terka dítě nemá sklony k alergii. Objevila se jedna lehká a ojedinělá, vyšetření další alergie vyloučilo.
Je tedy zbytečné začtít vylučovat potraviny, natož v růstovém spurtu.
Mléko je problematické jen pro ty lidi, kteří mají s mlékem problém - ve střední evropě jde o malou část populace. Pro všechny ostatní jsou mléčné produkty velmi výhodnou živinou, zejména pokud jde o kluka který rychle roste.
A ne - rostilnné zdroje vápníku nejsou adekvátní náhražka, protože se daleko hůře vstřebávají. Navzdory veganské propagadně.
@Ou píše:
@pe-terka dítě nemá sklony k alergii. Objevila se jedna lehká a ojedinělá, vyšetření další alergie vyloučilo.Je tedy zbytečné začtít vylučovat potraviny, natož v růstovém spurtu.
Mléko je problematické jen pro ty lidi, kteří mají s mlékem problém - ve střední evropě jde o malou část populace. Pro všechny ostatní jsou mléčné produkty velmi výhodnou živinou, zejména pokud jde o kluka který rychle roste.
A ne - rostilnné zdroje vápníku nejsou adekvátní náhražka, protože se daleko hůře vstřebávají. Navzdory veganské propagadně.
tak ekzematik má zkrátka terén k alergiím všeobecně - a ne vždy se podaří zjistit, co přesně dráždí. Takže já bych se vyhýbala alergenům plošně, aspoň v omezené míře. A zakysané mléčné výrobky jsou dobrý kompromis. Šla bych metodou pokus - omyl a dítě sledovala. V ostatních věcech, které uvádíš, se zkrátka neshodneme a nemá cenu polemizovat. Životní filosofii a zkušenosti má každý jiné ![]()
@pe-terka píše:
tak kakao je alergen, mléko taky, u dítě s náchylností k alergii bych zde byla hodně opatrná. Naopak v jogurtu je alergizující složka částečně naštěpená a dráždí daleko méně.
Osobně bych vyměnila doktorku, její rady se mi zdají jak za krále Klacka.
jo, přesně, proto jsem se tak vyptávala.
Starší dcera měla v 5ti letech 118cm a 17,7 kilo. Stále je to vysoká žížala, nyní v 7,5 letech má 133cm a 23,5 kila
Ale je to velmi sportovní dítě - dělá orienťák, atletiku, plavání… A po horách ujde klidně 20km
Takže to opravdu neřeším ![]()
Vyhýbání se alergenům nám nedoporučili na alergologii, prý se k němu máme chovat jako k běžnému dítěti. Stejně tomu nezabráním, protože z velké části se stravuje ve školce.
Všem děkuji za rady a poznatky. Doktorku pošlu do patřičných mezí a budu doufat, že přes prázdniny ještě nezhubne. Doma jí podstatně méně a hůř než ve školce, protože nemá na jídlo čas
Jíme společně, ale on je jak prskavka a místo jídla řeší, co se bude dělat odpoledne, jestli se může jít koupat a jestli půjdeme na zmrzlinu a nakonec sní tak půlku porce a prohlásí, že nechce a jde spát.
@Aliik kdyby po mně nevyjela doktorka, tak to taky neřeším. Ano, je hubený, ale nepřišlo mi to nijak dramatické, abych se nad tím musela pozastavovat a řešit to. Našla jsem si už kvůli tomu i percentilové grafy. Asi bude pravda, že jí vadí, jak klesl. Z cca 56 procent ve 3 letech, na 3% v současnosti.