Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak musíš to brát trochu s rezervou, ono se tím asi myslí nějaké drastické hubnutí, diety atd kdy tělu chybí živiny.. naopak je dobře že ses začala starat o životosprávu, vyplatí se ti to i v budoucnu.
Tak záleží z jaké váhy hubnes a jak hubnes. Zařadit zdravé jídlo a přiměřený pohyb vadit nebude. Držet drastickou dietu, když nejsi tlustá vadit bude.
Podívejte se, a měla by to jistě vědět i vaše doktorka, pokud nehubnete nějak drasticky, velkým omezením příjmu a rychle a nerozházíte si tím hormony, tak je vše v pořádku. Naopak, tím, že jste zařadila zdravé jídlo, méně průmyslově zpracované, zvýšila pitný režim, pohybovou aktivitu, tak hormonům a zdraví jako takovému jenom prospějete. Zkuste v zelenině zařadit více brukvovité zeleniny, pokud možno co nejméně a nejšetrněji upravené, třeba v páře (brokolice, květák, zelí, kapusta, tuřín) to vám trochu podpoří progesteron a jeho správná hladina je potřeba k početí. Jinak zdravýn tukům (třeba kokosovému oleji, avokádu, ale i ořechům a semínkům) se vyhýbat nemusíte, naopak, tělo je potřebuje.
A ještě jeden postřeh - píšete, že se chystáte na miminko a zatím to nejde. pokud máte hodinku času, zadejte si na Youtube do vyhledavače „Malá Duše K - tentokrát o endometrióze jinak s Gabrielou Tuatti“. je to i o tom, co je třeba ke zdárnému početí atd. opravdu zajímavá diskuse
Tak pokud nedržíš žádnou drastickou dietu, ale v podstatě se jen zaměřuješ na zdravější stravu, tak je to naopak vhodné a početí to může pomoci. ![]()
Začala jsem hubnout měsíc před tím, než jsem otěhotněla. Říkala jsem si, že nemá smysl odkládat hubnutí, když nevím, kdy se k nám prcek rozhodne přijít a začala držet KT. KT jsem držela i při pozitivním testu, jen ne tak poctivě. Něco málo jsem zhubla a byl to fajn pocit. Pak mi vyšla GDM z lacne a já přešla na cukrovkarskou dietu a lehce hubnu dal.
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu s dotazem už se snažíme o dite nějaký ten měsíc.. přes půl roku. A za poslední rok jsem i přibrala nějaký ty kila. A tak jsem začla řešit stravu..žádné diety, prostě jím zdrave potraveny, omezila jsem prumyslove zpracované potraviny. Vypiju denne 2,5l vody a začla se hýbat. Procházky, 2× týdně fitko a chci zařadit běh a plavání. Udělala jsem tytonzměny abych se citila dobře a i zaměstnala hlavu a měla i jiný cíl nez primarne dite nastavene v hlave. Ale nekde jsem se docetla a rikala to i doktorka ze neni dobre hubnout pred tehotentstvim. Co si o tom myslite? Hubnul jste nekdo a vse v pohode? Ja nedrzim zadnou dietu jen nejím prasarny a varim normalni netucna jidla, takze proste kila jdou dolu…zas mi prijde divny, abych ted nemohla jist zdrave a i taky dite neni hned.
Cele roky sportuju, jim za me strasne… byť podle nekterych super😀 vyhybam se pecivu, prum sladkostem, uzeninam a polotovarum
Beham a cvicim hodne… jak pred tehu tak behem( dlouha) chuze a otehotnim prakticky kdykoliv😀
7 deti
Je rozdíl jestli chceš zhubnout 5kg, anebo 20.
Zhubnout 5kg zdravým způsobem v době snažení nevidím jako problém.
Naopak pokud máš normální váhu a chceš hubnout jen z estetických důvodu, tak mi to zase přijde zbytečné „pokoušet štěstí“.
Když chce někdo zhubnout 20kg kvůli snažení, tak to je jiná kapitola. Obezita může komplikovat snažení stejně jako drastické a rychlé hubnutí.
Všem vám moc děkuju, uklidnilo me to. O žádné drastické hubnutí se nejedná, za měsíc jsem dala ted dolu 3,5kila. Takže snad mi takové tempo vydrží. A hubnu protoze jsem fakt přibrala 12kilo za rok. A necitila jsem se dobře a nic mi z oblečení není😃 moc děkuju za doporučení na youtube. ![]()
Ahoj, jdu s dotazem už se snažíme o dite nějaký ten měsíc.. přes půl roku. A za poslední rok jsem i přibrala nějaký ty kila. A tak jsem začla řešit stravu..žádné diety, prostě jím zdrave potraveny, omezila jsem prumyslove zpracované potraviny. Vypiju denne 2,5l vody a začla se hýbat. Procházky, 2× týdně fitko a chci zařadit běh a plavání. Udělala jsem tytonzměny abych se citila dobře a i zaměstnala hlavu a měla i jiný cíl nez primarne dite nastavene v hlave. Ale nekde jsem se docetla a rikala to i doktorka ze neni dobre hubnout pred tehotentstvim. Co si o tom myslite? Hubnul jste nekdo a vse v pohode? Ja nedrzim zadnou dietu jen nejím prasarny a varim normalni netucna jidla, takze proste kila jdou dolu…zas mi prijde divny, abych ted nemohla jist zdrave a i taky dite neni hned.