Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co děcka a hudební nástroje? Chodíte do hudebky? Nebo k vám chodí učitel domů? Jaké máte zkušenosti?
Hudebka poskytuje ucelené vzdělání - kromě hry na nástroj samotný čeká dítě i nauka a v závislosti na nástroji i hra v souboru nebo třeba doprovázení někoho jiného. Dá ti kvalitní vzdělání, umožní hrát třeba na soutěžích a koncertech pro rodiče. Na druhou stranu očekává zájem o hudbu a nemálo investovaného času.
Soukromý učitel bude výrazně dražší, ale může být vhodnější, když si chce dítě hrát jen tak pro radost a nechce se zabývat stupnicemi. A taky když chce hrát jenom písničky z filmů a ne Bacha.
Pro menší dítě bych určitě volila hudebku - je tam i prvek kamarádů, se kterými se setkává na nauce, koncertech apod., a teoretická a časová zátěž je malá a do budoucna užitečná.
Dve ze tri deti mam v ZUS. Treti si stale nevybralo svuj nastroj.
Ja mam celou ZUS odchozenou, ucila jsem nastroj i zajmove, jako krouzek. Tam jsem nebyla schopna diteti predat tolik, co nauci ZUS. U soukromeho ucitele bude vzdycky hlavni faktor motivace toho ditete (potazmo rodicu) - asi to muze fungovat lepe nez krouzek.
My platíme paní učitelku, která jezdí k nám domů. Původně měla dcera jezdit za ní. Ale nenavazoval autobus, nesedělo to. Tak našla prostor, jak jede od výuky jiných, tak se staví u nás. Jedou i teoretickou výuku i zpěv a klavír. Připravuje starší dceru na přijímačky a na školu, kde hudební nástroj bude. Pak se bude věnovat mladší dceři. Jak bude po přijímačkách.
U nás v obci ZUŠ je. Ale jsou tu jen housle. Klavír byl ve městě nebo v jiné obci. Takže to není přes ZUŠ.
Za mě určitě není špatný soukromý učitel, dokáže naučit jak teorii tak i hraní na hudební nástroj. U mě to takhle dělá a jsem spokojenej, ale je to jen o domluvě co konkrétně chcete aby vás soukromý učitel naučil. Měl jsem možnost chodit do ZUŠ, ale nakonec vyhrál soukromý učitel už jen kvůli finanční stránce je soukromý učitel levnější než ZuŠ.
Ano, ZUŠ dá sice i teoretickou znalost a lepší základ, ale rozhodně se rychleji naučíte hrát s učitelem doma. Zuš bývá stresující a dost demotivující…
@Kac792 Mym detem ZUS dala ten rad. Prijde mi, ze se snaz „vymlouva“ soukromemu uciteli nez instituci. Na druhou stranu soukromy ucitel urcite muze pruzneji reagovat na individualitu.
ZUS je u nas teda vyrazne levnejsi nez soukroma vyuka, za rok dam 4.200 za hodinu nastroje a hodinu nauky tydne, to je nic.
@Hobitka píše:
@Kac792 Mym detem ZUS dala ten rad. Prijde mi, ze se snaz „vymlouva“ soukromemu uciteli nez instituci. Na druhou stranu soukromy ucitel urcite muze pruzneji reagovat na individualitu.ZUS je u nas teda vyrazne levnejsi nez soukroma vyuka, za rok dam 4.200 za hodinu nastroje a hodinu nauky tydne, to je nic.
S tím řádem a cenou souhlasím. Hodně záleží, jakou povahu má dítko
@Hobitka píše:
@Kac792 Mym detem ZUS dala ten rad. Prijde mi, ze se snaz „vymlouva“ soukromemu uciteli nez instituci. Na druhou stranu soukromy ucitel urcite muze pruzneji reagovat na individualitu.ZUS je u nas teda vyrazne levnejsi nez soukroma vyuka, za rok dam 4.200 za hodinu nastroje a hodinu nauky tydne, to je nic.
Platím 2 tisíce za pololetí a jezdí k nám. Má to teda cestou. Nikde nezajíždí. Přijde mi to strašně málo. Takže kompenzuji na dárku v pololetí a koncem školního roku.
Mám možnost soukromé výuky s docházením domů za 350 Kč. Koukala jsem se na jinou nabídku, a v porovnání mi to nepřijde tak moc…
Myslím si, že nutit děti chodit do hudební školy, pokud samy nechtějí, je nesmysl. Že jim to dá povinnost nebo řád? Možná ano, ale je nutné dělat si povinnost a řád z věcí, které vlastně nejsou moc důležité? Ano, možná řeknete, že pro spoustu lidí je hudba důležitá, ale pro spoustu lidí třeba není - pokud konkrétně pro moje dítě důležitá není, nemá smysl mu z toho dělat řád a povinnost. Já mám dva cykly hudební školy na housle, první cyklus jsem absolvoval v hudební škole v menším městě a druhý cyklus v hudební škole ve větším městě. Nedá se tedy úplně říci, že bych hudební školu vyloženě vzdal. Měl jsem období, kdy mě rodiče do toho nutili a taky období, kdy mě to bavilo - každopádně pokusy o odhlášení z hudebky nebyly rodiči akceptovány. Cvičil jsem v průměru ne úplně málo (i několik hodin denně) a po letech chození do ZUŠ musím říct - nestálo mi to za to.
V hudební nauce jsem byl snad nejhorší nebo skoro nejhorší - jelikož nemám moc talent na matematiku (hudba je v jistém smyslu převlečená matematika), není to až tak překvapivé. Hra na samotný nástroj mi ve srovnání s vlastní hudební naukou šla o něco lépe. Kdybych opakoval čas, raději bych chodil do jiného kroužku, třeba nějakého pracovního kroužku, abych si třeba dokázal vyměnit žárovku, opravit lehce poškozenou skříň, vyrobit nějaký výrobek ze dřeva… zkrátka činnosti, které v dalším životě upotřebím, nebo jsou blízké jiným upotřebitelným činnostem. Špatný třeba nemusí být kroužek cizího jazyka (pokud to dítě alespoň trochu zvládá), nějaké programování nebo jakýkoliv kroužek, který dítě rozvine v něčem, co za důležité budou považovat všichni nebo téměř všichni.
Pokud mi moje dítě řekne, že by chtělo chodit do hudební školy a nepůjde mu to vymluvit, do hudební školy ho přihlásím. Pokud časem přestane cvičit a stav bude setrvalý, po předchozím upozornění ho odhlásím - nebudu ho nutit, když se tomu nebude věnovat, odhlásím ho. Nutit ho budu jenom do věcí, které jsou skutečně důležité.
Ano, pokud by dítě bylo nějaký extrémní talent, třeba že by v sedmi letech hrálo lépe než učitel, tak bych ho třeba i trochu nutil v přechodných obdobích, kdy by ho to bavilo méně, protože bych věřil že to může mít smysl.
Zastávám názor, že v rámci různých kroužků patří hudební škola k těm méně rozumným. V rámci hudebních nástrojů považuji nejlepší kytaru, protože pár akordů se zvládne naučit celkem dost lidí a u táboráku to vlastně může být i celkem fajn. Nástroje typu housle mi přijdou pro většinu lidí (čest vzácným talentům) jako totální ztráta času…
@mujnick123 Jen mam pocit, ze tady nikdo nepsal o detech, ktere hudbu delat nechteji. Pokud chteji, tak ta ZUS neni urcite spatna volba. Pokud si nejsou jiste, klidne krouzek, soukromy lektor
.
Stejne tak nikdo nepsal o nuceni do nastroje pres nechut ditete. Ja mam za sebou oba cykly ZUS, nebyla jsem ani uplne marna ani zadny extra talent. Mela jsem tam jedno obdobi flakani a nechute (hlavne kvuli ucitelce), ale dnes jsem rada, ze jsem ho prekonala. Naopak si myslim, ze mi ZUS hodne dala. Konec stredni a celou vysokou pro me byla vyuka nastroje dobry a pravidelny zdroj financi. Naucila jsem se prekonavat prekazky, zjistila, ze ani genius bez pravidelneho cviceni neuspeje - coz samozrejme plati o rade krouzku, ale ja chtela delat muziku.
Ja zastavam nazor, ze spousta drobnosti muze neprimo ovlivnit zivot cloveka. A ze se strasne tezko urcuje, co bude v dospelosti co platne. Nekdo chce umet opravit skrin a jiny by zase chtel mit kapelu a neumi hrat.
V zásadě souhlasím s tím, že ZUŠ není špatná volba - rozhodně lepší než třeba nechat dítě potloukat po venku, kde by s nějakou partou „kamarádů“ začalo brát drogy. Jenom si myslím, že volba jiného kroužku než ZUŠky by „v průměru“ (pro většinu lidí) byla perspektivnější (výjimky existují, to nezpochybňuji). Ačkoliv žádný virtuos nedosáhl svých schopností bez dlouhodobého systematického cvičení, já jsem spíše pochopil, že čas je nesmírně cenný a věnovat něčemu hodinu nebo i několik hodin denně mi přinejmenším v mém případě nepřipadá úměrné tomu, co mi ZUŠ dala (či nedala). Navíc mě to spíše naučilo pochopit, že překonávání překážek je neméně závislé i na přirozených vlastnostech každého a píle bez určité míry talentu vlastně také moc nepomůže. Volba vhodné činnosti je neméně zásadní či spíše i důležitější než řád a píle. Zkrátka mám jenom pocit, že jsem s tím časem mohl naložit daleko lépe. Byť možná nebyl výslovně zmíněn aspekt nucení dětí do hry na hudební nástroj, zmínil jsem to, protože si myslím, že z hlediska navštěvování či nenavštěvování ZUŠ je to pro dítě skoro ta nejpodstatnější věc. Svým příspěvkem jsem chtěl naznačit otázku, zda by vlastně volba jiného „nehudebkového“ kroužku nebyla daleko přínosnější. Byť je pravda, že někdo by chtěl umět opravit skříň a jiný umět hrát, je daleko více lidí, co mají doma skříně, než lidí, co mají doma hudební nástroj. A i ti, co mají doma hudební nástroj, mají doma obvykle více skříní než hudebních nástrojů.