Návrat dětí do rodiny po odebrání

14
7.11.23 19:29

Návrat dětí do rodiny po odebrání

Měli jsme v domě sousedy, takové sociálně slabší lidi (často pod vlivem alkoholu), pár s dvěma dětmi. Protože se od nich čas od času ozývaly řev, rány a dětský pláč, volala jsem na ně policii. Skončili pod dohledem sociálky, děti jim byly nakonec odebrány a ten chlap s ženskou se odstěhovali. Nedávno je můj muž náhodou potkal, prý si našli novou práci, mají se dobře a chystají se na návrat dětí.

Já jim vlastně nechci přát nic zlého, na druhou stranu by mě zajímalo, jestli je opravdu jednoduché získat děti zpátky takhle rychle, protože jim je vzali před pár měsíci. Navíc v té domácnosti to taky fungovalo tak, že jednou za pár měsíců se ta matka dětí sbalila a někam odstěhovala, jenže po týdnu se zase vrátila, všechno si odpustili, jenže za pár měsíců opět došlo k násilí, ona zas odjela a po týdnu se vrátila… Bojím se, že bude opakovat ten samý scénář. Nebo jestli si to ti dva jen nemalují jak Hurvínek válku a sociálka jim děti jen tak nevydá. Nejsem s nimi ani s jejich dětmi v kontaktu, takže netuším, jak přesně to mají ani jak v takových případech postupují soudy a OSPOD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5950
7.11.23 19:40

To záleží na více věcech, hlavně na důvodu odebrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
7.11.23 19:43

No ale jinak se k tomu různé soudy staví různě. Obecně je snaha vracet děti do rodiny, pokud se rodiče jen trochu snaží něco měnit (např. chodí na terapie, podstoupí odvykačku a podobně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.11.23 19:47
@blobfish píše:
To záleží na více věcech, hlavně na důvodu odebrání.

Tak předpokládám, že to bylo kvůli těm všem věcem, které jsem vypsala. Ale nevím, u toho soudu jsem s nimi nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
7.11.23 20:13
@Liškodlak píše:
Tak předpokládám, že to bylo kvůli těm všem věcem, které jsem vypsala. Ale nevím, u toho soudu jsem s nimi nebyla.

Napsala jsi „řev, rány a dětský pláč“ a že se matka občas sebere a na nějakou dobu zmizí. Za to se u nás leckdy děti vůbec neodebírají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.11.23 20:18
@blobfish píše:
Napsala jsi „řev, rány a dětský pláč“ a že se matka občas sebere a na nějakou dobu zmizí. Za to se u nás leckdy děti vůbec neodebírají.

A taky bývali často v lihu a finančně na tom moc dobře nebyli, jak píšu na začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27693
7.11.23 20:38

@Liškodlak hele nevím, ale co ty víš kam ta matka mizela, mohla být v nemocnici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.11.23 21:09
@ka2ka píše:
@Liškodlak hele nevím, ale co ty víš kam ta matka mizela, mohla být v nemocnici

Jo, to je vlastně taky možný…

Akorát jednou jsem ji zaslechla na chodbě (to jsem zrovna byla doma), jak se bavila s někým, o kom jsem pochopila, že ji někam veze, a říkala, že už se právě nechce vracet, že dává tomuhle bytu sbohem nebo tak něco, ale pak se zas vynořila.

Byla/je to taková divná rodina, špatně se to popisuje, člověk by čekal, že když se u nich dějí takové věci, budou to nějak lépe skrývat, ale třeba se nám právě stalo, že jsme na ně zavolali policii a pak se nám přišli omluvit, že jim to hodně pomohlo 8o Jenže za nějakou dobu se to opakovalo zas :nevim: Někdy zase byli na nás kvůli tomu naštvaní a dělali různé naschvály, člověk vůbec nevěděl, co od nich čekat. Vůbec bych se nedivila, kdyby měli nízké IQ nebo nějakou duševní poruchu. Vlastně se mi ulevilo, když zmizeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22559
8.11.23 05:57

Tyto veci se tezko soudi. Ono je otazka, jestli je tem detem lepe v ustavu nebo u rodiny trebaze nevyhovujici. Ten ustav taky neni moc zazracneho a muze je to poskodit jeste vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15104
8.11.23 06:20

@Liškodlak Já to sice také netuším, ale kolikrát čteš, že děti byly odebrány, ačkoliv na nich byly jasné známky násilí, po nějaké době vráceny a rodiče nakonec dítě zabili. Nedělej si žádné velké iluze :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5960
8.11.23 06:28
@Liškodlak píše:
Měli jsme v domě sousedy, takové sociálně slabší lidi (často pod vlivem alkoholu), pár s dvěma dětmi. Protože se od nich čas od času ozývaly řev, rány a dětský pláč, volala jsem na ně policii. Skončili pod dohledem sociálky, děti jim byly nakonec odebrány a ten chlap s ženskou se odstěhovali. Nedávno je můj muž náhodou potkal, prý si našli novou práci, mají se dobře a chystají se na návrat dětí.Já jim vlastně nechci přát nic zlého, na druhou stranu by mě zajímalo, jestli je opravdu jednoduché získat děti zpátky takhle rychle, protože jim je vzali před pár měsíci. Navíc v té domácnosti to taky fungovalo tak, že jednou za pár měsíců se ta matka dětí sbalila a někam odstěhovala, jenže po týdnu se zase vrátila, všechno si odpustili, jenže za pár měsíců opět došlo k násilí, ona zas odjela a po týdnu se vrátila… Bojím se, že bude opakovat ten samý scénář. Nebo jestli si to ti dva jen nemalují jak Hurvínek válku a sociálka jim děti jen tak nevydá. Nejsem s nimi ani s jejich dětmi v kontaktu, takže netuším, jak přesně to mají ani jak v takových případech postupují soudy a OSPOD.

Biologická krev je u nás téměř posvátná, takže se vrací děti někdy i do rodin, kam bych nedala ani psa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí