Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To jako chceš říct, že ho takto vůbec neznáš? Jak se chová doma? Jak se chová k ostatním dětem, když s ním ty jdeš třeba někam na hřiště nebo do herny?
Co doporucuji ucitelky? Naznacily, kde by mohla byt pricina? Tusis pricinu nekde ty? Doma je jak andel z nebes, nebo taky pekny divocak, bez ucty k snazeni jinych? Zazil uz, ze mu nekdo znici to, na cem nejakou chvili „pracoval“?
Má mladšího sourozence, takže to, že mu někdo něco ničí, samozřejmě zná. Mívá takové nálady někdy i doma, ale dá se to vždy nějak ukočírovat.
Učitelky jednou řeknou, že už neví co s ním, podruhé zase že se tím nemám trápit, že si ho srovnají. Tak nevím, celé mě to hodně mrzí.
Bohužel neporadím, jen mě v této souvislosti napadá, co by na to asi řekla paní Zdeňka z Děti jsou taky lidi, podle které děti NEZLOBÍ, jen se např. hlásí o pozornost atd. - že zlobí a neposlouchají je jen náš výklad - nás dospělých. Opravdu by mě zajímalo, jak toto řešit bez nějaké přísnosti.
Každopádně moc držím palce, ať to vyřešíte.
Ty ucitelky si stezuji?
Chtela bych to s nimi osobne probrat a domluvit se na postupu.
Musi to resit primarne ony.
@Lucie_Sx píše:Špatně. Výchovu dítěte musí řešit primárně rodiče. Dítě ničí věci i doma, je prostě a jednoduše nevychované. Nelze chtít po školce či škole, aby napravovala, co rodiče pokazili, nemá na to jednoduše prostředky. Rodiče si nepřejí, aby učitelé zasahovali do kompetencí rodiny, v pořádku, nebudou, ale nechtějte po nich, aby nějakým zázrakem zvládli napravit, co rodiče ve výchově nezvládnou.
Ty ucitelky si stezuji?
Chtela bych to s nimi osobne probrat a domluvit se na postupu.
Musi to resit primarne ony.
Příspěvek upraven 07.11.23 v 22:59
Díky za reakce. Tak doma samozřejmě vychováváme podle nejlepšího svědomí, asi jako každý rodič. Vím, že to je nejdůležitější. Ale reálně nedokážu ovlivnit to, co provede ve školce, když tam nejsem.
Už tam chodím s hrůzou co zase bude.
On je syn šikovný a chytrý, ale sociálně moc zdatný není, tak se asi neumí zařadit do kolektivu a vymýšlí kraviny.
Nemá tam asi žádného kamaráda k sobě.
Učím zájmovou činnost… pár divočáků už jsem viděla. Bývá to běh na dlouhou trať. Příčiny bývají různé. Netroufám si odhadnout od compu. Chce to svatou trpělivost, lásku a rozumný řád. Většinou z toho vyrostou.
@Anonymní píše:
Díky za reakce. Tak doma samozřejmě vychováváme podle nejlepšího svědomí, asi jako každý rodič. Vím, že to je nejdůležitější. Ale reálně nedokážu ovlivnit to, co provede ve školce, když tam nejsem.
Už tam chodím s hrůzou co zase bude.
On je syn šikovný a chytrý, ale sociálně moc zdatný není, tak se asi neumí zařadit do kolektivu a vymýšlí kraviny.
Nemá tam asi žádného kamaráda k sobě.
Dokážeš. Zkus na to jít z jiné strany a domluvit se se synem, že když se za celý den zvládne ovládat a nikoho neuhodí/nerozmlátí stavebnici (ale ze začátku si vyber jenom jednu věc), dostane takou a takou odměnu. Když ho to bude hodně motivovat, po pár pokusech by to mohl zvládnout
.
A pak doma, jak reagujete, když mu něco rozmlátí mladší? Na to si dávejte bacha. Pravidlá musí být stejná pro všechny. Když mu mladší může ničit jeho věci, klidně si pak frustraci může přenášet do školky a vybíjet tam.
@hanka.br. píše: Špatně. Výchovu dítěte musí řešit primárně rodiče. Dítě ničí věci i doma, je prostě a jednoduše nevychované. Nelze chtít po školce či škole, aby napravovala, co rodiče pokazili, nemá na to jednoduše prostředky. Rodiče si nepřejí, aby učitelé zasahovali do kompetencí rodiny, v pořádku, nebudou, ale nechtějte po nich, aby nějakým zázrakem zvládli napravit, co rodiče ve výchově nezvládnou.Příspěvek upraven 07.11.23 v 22:59
A jak to ten rodic asi ma udelat, kdyz tam neni.
Kdysi jsem na podnet souseda domluvila kocourovi, aby mu nechodil pres zahradu. Efekt to melo asi tak stejny.
@Lucie_Sx píše:
A jak to ten rodic asi ma udelat, kdyz tam neni.Kdysi jsem na podnet souseda domluvila kocourovi, aby mu nechodil pres zahradu. Efekt to melo asi tak stejny.
Ale doma s ním rozhodně je a tam to stejné chování musí řešit a ne nějak „ukočírovat“. Ty správné návyky musí mít děti z domova.
@hanka.br. píše:
Ale doma s ním rozhodně je a tam to stejné chování musí řešit a ne nějak „ukočírovat“. Ty správné návyky musí mít děti z domova.
To jo, doma to ukočíruju, ale to jsou jenom dvě děti, no. Pak v tom kolektivu více dětí to musí být mazec. Celkově je u syna problém to, že se neumí normálně zapojit do hry. Nemá tam žádného kamaráda. Takže na sebe takhle blbě upozorňuje
Odměny i tresty zkoušíme, moc to nezabírá.
Tak 5 letý má mít už dávno zažité hranice jak se chovat doma a jak ve školce, ne? Minimálně 2 roky…? ![]()
@Anonymní píše:
To jo, doma to ukočíruju, ale to jsou jenom dvě děti, no. Pak v tom kolektivu více dětí to musí být mazec. Celkově je u syna problém to, že se neumí normálně zapojit do hry. Nemá tam žádného kamaráda. Takže na sebe takhle blbě upozorňujeOdměny i tresty zkoušíme, moc to nezabírá.
Omlouvej to, čím chceš, ale pokud je pětileté dítě zdravé a přesto se takhle chová, problém je ve vás a vaší výchově.
Holky poraďte mi. Mám šikovného pětiletého kluka, je trochu živější, ale žádné ADHD. Skoro každý den řešíme jeho chování ve školce. Mlátí děti, rozbíjí jim stavebnice, neposlouchá atd. Samozřejmě domlouváme, má pak třeba zákaz oblíbené činnosti atd., ale tři dny je hodný a pak zase terorizuje celou třídu. Je taky otázka, jak moc to mohu ovlivnit já z domova, když u toho nejsem..
Co s tím?