Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem.
Jsem 10 měsíců po porodu a už asi 7 měsíců mě trápí ekzém na hřbetech rukou a mezi prsty… Zkouším kde co, přes vynechání určitých dráždivých potravin, přes různé mastičky a krémy atd. Nic nezabírá, naopak se mi zdá, že se ekzém začal více rozlézat. Tak jsem malinko bádala a narazila jsem na mast Hydrocotison a Pityol, jsou prý volně prodejné s nějakým množstvím kortikoidů. Máte s nimi někdo, prosím, zkušenost? Pomohly a vydrželo to? Samozřejmě za předpokladu, že člověk udržuje určité potraviny na uzdě a dále promazává a „doléčuje“ něčím jiným (indulona, konopná mast, atd..)?
Ekzém mám od dětství, pak jsem měla několik let klid a po porodu se mi rozjel opět na rukou, kde jsem ho nikdy předtím neměla. Hrozně se stydím, v obchodě, na poště… ![]()
Děkuji za každou reakci.
Primo pityol nepouzivame, obdobna je vitella ictamo, za me super, z kortikoidu Locoid krem, kdyz neni zbyti. Mast je celkem hutna
jinak dozblbnuti promazavej adermou, indulonou, mastovymi zaklady z lekarny napr. ambidermanem… ruce jsou radost na leceni
clovek je porad pouziva, myje…
@Lejaa kortikoidy bych nepouzivala, jakmile prestanes mauat, vrati se to. Spis si kup jakykoli mastny krem, i indulonu a porad promazavej. Mne na to pomohl i detsky olejicek nebo kremy Excipial.
@BellinkaX
právě… nádobí už za mě myje manžel, umývám ho jen, když není zbytí. Ale stejnak si člověk ruce pořád máchá - po WC, sem tam umýt něco dítku a podobně… nevyhnutelná záležitost.
Dnes mi manžel přiveze ty dvě masti, tak jsem na ně zvědavá… :-/
@blumen píše:
@Lejaa kortikoidy bych nepouzivala, jakmile prestanes mauat, vrati se to. Spis si kup jakykoli mastny krem, i indulonu a porad promazavej. Mne na to pomohl i detsky olejicek nebo kremy Excipial.
Normální „mastidla“ nepomůžou:(
Mažu modrou indulonou do zblbnutí, měsíčkovou indulonou, zázračným kelímkem z Oriflamu, Kaufmann mastí z Německa, Lopuchovou mastí, olejem Atopikderm od Saloosu, piju čistící čaje… prostě NIC.. za 7 měsíců bez změn:(
Tak ač jsem se kortikoidům bránila, zkusím je a pak asi budu domazávat tím, co jsem vyjmenovala…
@Lejaa tak to asi jo, ja to mam taky na hrbetu rukou, ale spis proto, ze jsem lina mazat, mazu, az kdyz mi to popraska do krve ![]()
@blumen píše:
@Lejaa tak to asi jo, ja to mam taky na hrbetu rukou, ale spis proto, ze jsem lina mazat, mazu, az kdyz mi to popraska do krve
To naprosto chápu, taky mě to štve, hlavně i proto, že doma je ode mně všechno otlapkané ![]()
Mám ale krém v každé místnosti, aby mě praštil do očí, takže když jdu okolo, tak se vždycky namažu - jedině tak mažu pravidelně..:)
@Lejaa to je spravne
ja ho mam i v praci na stole, ale casto si musim umyvat ruce a kdyz se namazu, umyju, namazu, tak me to za chvili prestane bavit ![]()
Celý život a celá rodina a moji známí jezdíme s ekzémem pro mastičky do lékárny ve Velkých Pavlovicích. Naposledy jsem tam byla s půlročním synem, kterému se ekzém udělal na hrudníčku, v loketních jamkách, u zápěstí a na tvářičkách. Ekzém začal blednout po 2 dnech, vždy když se objeví, namažu. Každému koho znám tohle jediné pomohlo. Cesta tam za to stojí, mnohem víc už je v projěžděných penězích po doktorech a za kortikoidy apd.
@terysek09
Ahoj, Velké Pavlovice máme doslova za rohem.. Jak se prosím ta mastička jmenuje?
To ti neřeknu, je to bez názvu, míchají si to tam, dostala jsem ji v bílém kelímku. Je to lékárna na nám.9.května. Musíš mluvit s panem Mgr.,najdi si to na netu ve firmách. Mrkne ti na to a něco namíchá. Pak dej vědět, jestli to i u tebe bylo úspěšné.