Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den všem. Na genetice ve 20 tt malému zjistili hydronefrozu 2. stupně, na základě čehož mi vzali plodovku a krev mě i partnerovi. Výsledky naštěstí v pořádku. Teď jsme byli po 3 týdnech na kontrole a bohužel došlo ke zhoršení na 4. stupeň. Objednali mě tedy ještě na další vyšetření do Motola. A má otázka zní, byla jste některá na takovém vyšetření? Vůbec nevím, co od něj mám čekat, co by mi mohli dělat…
@Miska4311 ultrazvuk,nic víc. Syn se narodil se 4.st a vyrostl z toho
teď má o a je brán jako zdravý. Jinak v těhotenství jsem krnkonvitna utz chodila co týden a rodila jsem kvůli tomu ve fakultce
Počítám že podrobny utz a případně konzultace jestli se s tím dá něco dělat, jestli je to potřeba a zda vůbec něco dělat lze…četla jsem odborný článek kde bylo psáno že to není až tak vzácné ale že většinou se to po porodu srovná…není tam žádný nález ve smyslu vývojové vady a funkčnosti…držím palce aby to tak bylo i u vás… ![]()
@martina.se Takže se mu to úplně srovnalo? Mě všichni tvrdí, že už se to úplně srovnat nemůže, tak jsem z toho trochu zmatená. A hlavně mě teď trochu vyděsilo, jak se to zhoršilo za pouhé 3 týdny. Ale zas si říkám, že ty orgány stále rostou a mohlo by se to snad ještě zmírnit. Každopádně děkuji, už jsem zas klidnější
Já jsem už mám jisté, že budu rodit v ČB, případně je prý možné i to, že mě budou chtít přímo v tom Motole. No uvidím, jak se to bude dále vyvíjet a co mi řeknou, za 14 dní tam jedeme a za 3 týdny máme další kontolu v ČB na genetice.
@Vladusxx Tak pokud bude jen ultrazvuk, tak je to v pohodě, to mě celkem uklidnilo
Měla jsem strach, aby třeba nechtěli magnetickou rezonanci, protože mám paniku z malých prostorů a už jen z té představy jsem byla dost rozklepaná. My jsme právě také vyčetli, že to je celkem časté, dokonce před námi byla paní se stejným problémem i na stejné ledvině, navíc u kluků je to je časté víc. Kromě tohoto tam jiný nález naštěstí není, ledvina zatím nějak funguje, tak uvidíme, co bude dál. Každopádně děkuji za odpověď a uklidnění ![]()
@Miska4311 u nás se na to přišlo 34 TT, 2.st, těsně před porodem 4 st, plus to vypadalo, že jedna ledvina nebude funkční vůbec. Po narození hned nefrologie, proto jsem si ani nemohla vybrat, kde bude porod. Tam kontrola. Dali nám silné ATB a termin MCUG za 6 týdnů. Na vyšetření se naštěstí potvrdilo, že se moc do ledviny nevrací a ledviny fungují. Pak jsme museli měsíčně dávat sterilní moč, nesměl prochladnout a spousta dalšího. Co měsíc kontrola na nefro. V půl roce chtěla nefrolozka narkózu a nějaký test, ten jsme odmítli, málem nas udala na soud. Nova nefrolozla řekla, že dokud nebudou probkemy, souhlasí, že nebude nutit do této akce, ale musíme spolupracovat. A kupodivu kolem roku se to celé začalo upravovat. Jak rostl, tak dylatace zůstala. Takže kontroly po čtvrt roce, pak po půl roce atd. Dneska chodí 1× ročně na sono, zda je vše ok. Ten 4.st se změnil v roce na 3., pak kolem 2 roku na 1. A pak už nic. V životě neměl žádný zánět nic. Ale každá teplota hned odběr moči, testy a návštěva Dr.
@martina.se Tyjo tak to jste si docela užili. Nás právě poprvé docela rozhodili, ale pak jsme si kolem toho něco načetli, takže jsme se trochu uklidnili. Teď nás zas vyděsilo to zhoršení o 2 stupně za 3 týdny. Ale pořád si říkám, že se ty ledviny stále vyvýjí a rostou, tak snad se to ještě nějak urovná. Uvidíme, co na to v Motole. Každopádně jsem ráda, že vám se to takhle hezky zmírnilo a přeji, aby to tak bylo i nadále ![]()
@Miska4311 ono je to hodně tím růstem, presne jak říkáš
u nás to objevili dost pozdě. Naštěstí nic jiného a dobře to dopadlo. Držím pěsti
![]()
@martina.se Nám právě taky naštěstí nic jiného nenašli, tak budu doufat, že se to také srovná. Moc děkuji ![]()
@Miska4311 dobrý den, můžu se prosím zeptat, jak jste nakonec dopadli?
Nám teď u syna ve 22 tydnu našli dilataci oboustranně 9 mm a děsí me přerušením
dekuji
@Veronika202019286 Noo, střídavě jsme jezdili každých 14 dní na ultrazvuk do ČB a do Motola. Ledvina se stále zvětšovala. V lednu 2024 už si nás definitivně převzal Motol. Vzhledem k tomu, že někdy ve 30.tt už ledvina měřila cca 10 cm (dospělý člověk má ledvinu cca 12 cm) a byla téměř přes celé bříško miminka, podstoupila jsem následně punkci (přes břicho pod ultrazvukem napíchli jehlu až do ledviny a odsáli tekutinu). Ta proběhla i následují týden. Syn se nakonec narodil v 36+2 v Motole plánovaným SC, kdy bezprostředně před tím mu ledvinu ještě potřetí odsáli, aby třeba neměl problémy s dýcháním. Hned následujících den mu zavedli do ledviny nefrostomii (vývod), aby tekutina odcházela. Nakonec jsme tam leželi necelé 3 týdny, protože dělali různá vyšetření. Ledvina definitivně zkolabovala cca týden po propuštění a po doplňujícím vyšetření, kdy se ověřilo, že už nefunguje, synovi vývod vyndali (cca po 2 měsících). Nyní už jen jezdíme na kontroly. Nicméně u nás se jednalo o dost neobvyklý případ, kdy ani doktoři do poslední chvíle nic moc nevěděli. Dokonce se v Praze radili i s kolegy z Bulovky a Podolí.
Nevím, jestli vám to nějak pomůže.
Vaše situace mě moc mrzí, snad se to nakonec ještě zlepší ![]()
@Veronika202019286 Jinak si myslím, že by nebylo ke škodě situaci zkonzultovat přímo s dětským urologem, určitě by vám řekl více, svůj pohled a tak. Bohužel u kluků je tato diagnóza častá no… Budu vám držet palce, ať to nakonec dopadne dobře ![]()