Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, stačí koupat miminko co 3 až 4 den? Malý má celkem krupičku a občas červené fleky po těle a já jsem se dočetla, že není vhodné do určitého měsíce často koupat. Až bude mít třeba 4 měsíce, tak bych chtěla každý den jako rituál před spaním, ale ted máme necelé 2 měsíce. Děkuji za názory
Taky sme nekoupali denně. Stačí umýt prcku. Pokud se teda nějak extra hodně nepokaka nebo nepoblinka.
@andysek172 mně to přijde málo
syn má od narození taky různé kožní problémy, ale koupeme každý den a občas ob den
do koupele přidávám Linola ![]()
Příspěvek upraven 01.02.20 v 20:51
Také jsme koupali takto, cca po 3-4 dnech a bylo to ok, takhle malé miminko se opravdu nedoporučuje koupat denně.
Stačí koupat po 3-4 dnech, ale každý večer otřít záhyby vlhkým hadříkem (pod krkem, faldíky, obličej, umýt ruce, zadek…) a pečlivě vysušit ![]()
Mám tři děti a takto malé jsem všechny také koupala takto často. Cca jednou za 3 dny..
@andysek172 koupu malo a kozni problemy zadne nema. Zahyby a podobne otru zinkou, ze zacatku jsem mu umyvala zadek v umyvadle pod vodou, ted neni potreba. Kdyz koupu casteji, je zbytecne vysuseny a pak musim mazat. Jsme atopici vsichni.
Je to v pohodě, miminko není třeba koupat častěji (raději méně než více). Prdelku určitě umývat a nechat usušit každý den, ale koupel mimčo tak často nepotřebuje.
Nemáchat často, to je největší blbost. Zbytečně oslabuje rodič dítěti kůži. Kůže je potom náchylnější a zbaví se přirozených látek. Dobrý start pro různé ekzémy a vyrážky. Prvních 6 měsíců jsme vůbec nekoupali, měli jsme podložku pěnovou a krátce sprchovali - žádná mýdla, krémy, olejíčky. Akorát na zadnici a pinďu sudocrem. Zároveň samozřejmě oplachovat genitálie třeba v umyvadle/sprchou. Mimino ani batole nekutá uhlí ani se za normálních okolností nepotí, není třeba ho drhnout mýdlem. Až se začne batolit tak je mýdlo potřeba max. na ruce a zadnici. Až teď v 15 měsících ho občas vezmu mýdlem celého jelikož se vším možným přes den zapatlá. Osobně tu módu mýdel a krémů na všechny možné části těla nechápu. Drhnutí každý den už vůbec. Akorát se rozmáhají ekzémy díky tomu, že rodiče ničí a oslabují pokožku jinak zdravému dítěti všelijakými chemikáliemi a každodenní koupelí.
My koupem od narozeni jednou tydne a taky bez mydla s olejickem od eone. Zadek oplachujem vodou po kazde stolici a denne otiram zinkou v zahybech a oblicej. Ted v zime se nepoti a neni treba casteji, malemu jsou 4 mesice.
Koupu ob den, do vody dávám olejicek. U miminka není nutné každý den, vždyť se ani nezaspini. Synovi bude 9 měsíců a pořád držím tu pravidelnost ob den, až začne chodit i venku, bude horko a třeba se zapoti, tak klidně každý den.
Po narozeni jsme koupali cca jednou za 2-3 dny, pouze cistou vodou, zadna kosmetika. Kolem 3 mesice jsme si ho brali do sprchy a sprchovali ho, taky pouze vodou, to uz jsme delali (skoro) kazdy den.
novorozence neni treba myt kazdy den. Maximalne muzete natrit zahyby necim setrnym, ja syna mazala od zacatku pouze bio olivovym olejem, delam to tak doted (10m), nikdy nebyl opruzeny.
Koupu podobné často, ale každý večer jsem otirala kritická místa vlhkou zinkou. Dcera má nyní 6m a koupě se tak max 2× týdně. Je zdrava, voňavá a žádné opruzeniny nemá ![]()