Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Jak to máte vy s povinným a nepovinným ockovaním. Syn ma 2měsíce. Ve ctvrtek jsme byli na 1.dávce hexa, doktorka mi nabízí rotaviry, ale nevím. Jaké jste dali/dáte nepovinné očkování? Ja mám v plánu po 2.roce syna nechat naočkovat proti meningitide B, co myslíte není to pozdě? Dříve to tělíčko nechci zatěžovat.
Já jsem pro očkování i nepovinných vakcín. Já jsem nechala dát malé Prevenar 13.
Za mě rotaviry, pneumokoky a meningokoky (meningokoky B jsem dávala v roce a trictvrte, dve dávky, za rok booster, ty další kmeny teď ve dvou letech). Ale starší vždy zvládal očkování bez potíží, jednou po hexe dostal teplotu a vyrazku.
Vždy jdeme na očkování, až když je zdravý, i kdybychom museli xkrat odložit.
Jinak rotaviry se tuším nuis stihnout obě dávky do 20 týdnu nebo tak nějak… Není to injekce, je to takové sladké papání do pusinky, obě mláďata si jen mlaskala ![]()
Já dala jen povinné + meningokoky B v 6 měsících (2 dávky po 2 měsících) a pak 3 booster ve druhém roce života. A mezi tím ještě Nimenrix - Meningokoky A, C,W, Y (1 dávka) ![]()
Já dávám i nepovinné. Zrovna rotaviry dokážou s miminkem pěkně zacvičit. A jelikož k tomu mám starší školkové, neváhám
U prvního jsem rotaviry nedávala, riziko nákazy mi připadalo malé. U druhého už jsem je dala, protože starší chodil do školky a na to mě sestra u doktorky přesvědčila. Doteď (má 9 let) ten starší všechny tyhle zvracecí a průjmové nemoci snáší mnohem mnohem hůř, skončili jsme i na pohotovosti, ale až byl větší. Přes druhé dítě většinou příznaky jen lehce přejdou, že si jde párkrát na záchod. A oběma jsem dala ještě prevenar.
Syn dostal první očko až na 3 měsících Prevenar. Pak až hexu. Nepovinné teď v jeho 5 neřeším, stačí mi ta povinná. Meningokoka asi taky budu chtít dát.
Davali jsme navic Prevenar a ockovali jsme i rotaviry. Tech tuplem nelituji, kdyz jsem kolem sebe videla, co to s detmi dokaze. A ze to bylo dost deti, bohuzel. Treba 2× za mesic v nemocnici na kapackach…dcera nikdy nic! Jednou prujem pri zubech na dva dny, ale nic silenyho, a nic vic.
Ockovali jsme ale jen kdyz byla zdrava a ne najednou. Kdyz cokoli, odkladalo se. A vzdycky v pohode
jen MMR jsme odlozili po druhem roce male.
U starší dcerky navíc Prevenar společně s hexou a plánujeme meningokoky, klíšťovku a na doporučení pediatricky pred školkou ještě žloutenku. U mladší chceme to samé. Pokud děti očkování dobře snáší, tak jsem pro.
Syn (ted 2roky), ma krom povinnych, jeste pneumokoky a meningokoka B..
Rotaviry jsme po konzultaci s kamaradkou (dela pro farmaceutickou firmu, ktera primo ockovaci latky vyviji, zavrhli..je to pry neuveritelne svinstvo, nemluve o tom, ze pokud neni matka slepa, skonci rotavirova infekce maximalne na kpackach v nemocnici..smrt nehrozi ani nejmensim..v planu mam jeste klistovku a pak se uvidi ![]()
Jsem učitelka ve školce, zatím bezdetna, ale až se mi jednou poštěstí, tak své dítě rozhodně nechám naočkovat proti rotavirum. Když je dítě ještě doma, málokdy ho to potká, ale jak začne chodit do školky… Tady ty hnusné střevní chřipky se ve školce točí téměř pořád a zvracime pak všichni, včetně nás učitelek. Takže rotaviry určitě ano!!!
Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit, jako malá jsem po očkování dostala třetí stupeň otravu hliníkem a zánět v kotníku ( hrozila mi amputace) od té doby jsem neočkovaná, teď čekáme s přítelem miminko a hádáme se zda budeme očkovat.. on a jeho máma by dali nejraději všechno, ale já se bojím.☹️
@IvaX píše: Více
to je různé.. my dávali rotaviry oběma.. první jen průjem a druhé málem skončilo na pohotovosti.. takže ne každému i to očkování pomůže a může to být náhoda
@Denisa218 tohle bych konzultovala asi s pediatrem..
nedávat očkování vůbec taky není nejlepší nápad.. nevíš po jakém konkrétně to asi bylo? třeba to byla jiná vakcína taky (složení), snad jen náhoda..