Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
rendulinka mohla bych se zeptat co znamená to ADHD?Mě na foniatrii dr. řekla že LMD může způsobit i špatný porod,že stačí malá chvilka bez kyslíku a je to.Tak nevim čm to přesně je.
Ahoj mě říkali v psychologické poradně,že LMD /lehká mozková dysfunkce/ je už zastaralý název,že se používá ADHD-porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, když se mi malý narodil skoro před 14 lety tak jsem měla těžký kleštový porod a právě došlo k tomu,že byl nějakou dobu bez kyslíku,tak mám dodnes schované papíry z nemocnice a je tam napsáné LMD, je to vlastně to samé akorát to má modernější název ADHD když si zadáš do vyhledavače tato 4 písmenka vyjede ti spousta odkazů,kde se dozvíš spoustu informací ![]()
kalla1412 píše:Anonymni píše:Ahoj holky, hodně se tady řeší, že si myslíte, že je Vaše dítko hyperaktivní…hyperaktivita,tedy lehká mozková disunkce, je stále běžnější, ale je to něco jiného než když je prcek živý, případně zlobivý nebo rozkňouraný. Já sama jsem s tím žila, není to tedy nějaký „sexy“ trend poslení doby, narodila jsem se přidušená a to bylo příčinou LDM.. a řeknu Vám, že nejen pro maminku ale i pro Vaše dítko to nebude žádný med. Po pubertě se to zlepšuje a v dospělém věku je tento člověk jako všichni ostatní. Problém je ten, že mozek tohoto prcka pracuje hyperrychle - to má za následky zkratovité jednání, pletla se mi levá a pravá ruka, jsou to chyby z nepozornosti i když se dítě očividě snaží, zapomětlivost naprosto nepochopitelných věcí (já např. aktovku ve škole)Vyrušování, skákání do řeči, vyhrknutí odpovědi dřív než skončí otázka, hrát sipotichu je nemožné, tyhle děti hodně mluvívají. Takové děti to nemívají lehké ani s učiteli ani v kolektivu dětí, věřte mi, že Vás budou potřebovat, nejsou zlé nebo neposlušné a to je to, co hodně lidí nedokáže pochopit. Mluvíte pímo na něj, ale prcek jao by Vás neposlouchal, prostě nevnímá, nco jde dělat, ale než tam dojde, něco ho zaujme víc a vy za 20min zjistíte, že místo aby si čistil tzuby si hraje v obýváku a když mu to připomenete, ceklý vyděšený to běží udělat. TO je hyperaktivita. Hodné dítě, které chce ale nedokáže poslouchat
Ahoj,mám 20.měsíčního syna, který byl už od 2.měsíců velmi čilý,ale postupem času,mi docházelo,že by to mohla být hyperaktivita a porucha pozornosti -LMD.Dnes se mi to potvrdilo díky netu(články,testy atd.)Máte někdo s tím zkušenosti?Poradí mi někdo?Naše doktorka mě nepodpořila,utvrzovala mě v tom ,že to patří k věku a že je moc malý na nějaké konstatování či diagnozu.Přitom ho vidí 3×za rok na 5 min.Prosím ,napište !!![]()
Ahoj hele to je přesně popis mého 8mi letého syna Marka ,úplně se tak chová,a nosí denně 3poznámky ze školy,myslíte že mám s ním někam zajít?Nedá se zvládnout.děkuji
rendulinka píše:
Ahoj mě říkali v psychologické poradně,že LMD /lehká mozková dysfunkce/ je už zastaralý název,že se používá ADHD-porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, když se mi malý narodil skoro před 14 lety tak jsem měla těžký kleštový porod a právě došlo k tomu,že byl nějakou dobu bez kyslíku,tak mám dodnes schované papíry z nemocnice a je tam napsáné LMD, je to vlastně to samé akorát to má modernější název ADHD když si zadáš do vyhledavače tato 4 písmenka vyjede ti spousta odkazů,kde se dozvíš spoustu informací
no právě že nám říkali LMD,proto se ptám.My měli také problémy u porodu,malej nepostupoval a nakonec po 52hodinách udělali císaře.S tím že po porodu u něj zjistili málo krvinek,takže skončil na JIP.
Víš jak, na to asi nějaký léky nesou, když to řeknu drsně, je to vlastně nepsrávná funkce mozku..jak psali holky, leda léky na zklidnění…Naši se mnou měli strašnou tpělivost, někdy se divím, že to přežili
Hlavně mamina, ta je dle mýho svatá
Ono se to bude lepšit, asi nejlepší rada je kopec trpělivost, pochopení ale i důslednosti. Hyperaktivní děti stojí spoustu věcí mnohem víc sil než ty normální, oni prostě vždycky budou jiní. Já si s děctví ale tyhle věci pamatuju mnohem míň než to, jaké jsem měla jako „ta divná“ problémy v kolektivu, jak jsem se cítila vystrčená…zlepšilo se to ve 14-15…prostě v pubertě už bylo líp…přeju Ti kopec síly a lásky, potřebuje Tě víc než si myslíš.Asi nemá cenu k němu přistupovat jako ke zlobivému, ale jako ke „svému“.Připomínat, připomínat, trénovat pozornost, pamět…psychologové by ti dali testy, jsou hry pro děti na koncentraci, léčitel by Vám taky hodně pomohl…
coblli píše:
rendulinka mohla bych se zeptat co znamená to ADHD?Mě na foniatrii dr. řekla že LMD může způsobit i špatný porod,že stačí malá chvilka bez kyslíku a je to.Tak nevim čm to přesně je.
Je to tak jak to říkáš, bud špatný porod nebo špatné těhotenství - matka na drogách, pití, ale třeba jen neumerny stres…
Mohu se zeptat maminek,které mají děti s ADHD jestli už něco pozorovaly okolo roka a víc?Náš malej dnes čtrnácti měsíční,nevydrží u ničeho ani vteřinu,když to obecně řeknu,leze celej den,jak červená veš
nic si nenechá vysvětlit,říkám mu pocem,kdepak zrovna uteče,když jdi pryč přilepí se a zrovna se mne drží,věčně ječí,když mu nejde třeba vyndat hračka z krabice,a pak když mu jí vyndám stejně s ní sekne.Chodí od deseti měsíců,do schodů dokáže vylézt třeba dvacetkrát za sebou,aniž by se unavil,unavuje ho spíš nuda.Dvě předchozí děti,se tak vůbec nechovaly,tak mne napadlo toto.Na internetu je psáno o větších dětech ![]()
Ahojky my máme ADHD dá se říci od narození, měla jsem porod kleštěmi, byl přidušený a jsou tam asi i dědičné geny od jeho otce, od malička velmi špatně a neklidně spinkal často se budil a dodnes nevydrží dlouho spát vstává na mě velmi brzy kolem 5 hodiny nebo 6 i když nemusí, takže od malička byl dost živý neposeděl, pořád někam lezl na něco šahal nic nenechal na pokoji, byl neunavný, u ničeho nevydržel dlouho, byl a je zbrklý, neopatrný a nepoučitelný, potíže začaly být více vidět ve školce a pak ve škole, syn má ještě poruchy učení, nejde mu kreslení už jako malý asi ve 3 letech brečel, když měl vybarvovat obrázek to pro něj bylo za trest, je možné, že váš malej může mít ADHD, ale taky nemusí to se ukáže časem, ale i tak se láska k němu nezmění, akorát to s těmito dětmi máme trošinku složitější a těžší a náročnější na nervy
tak se mějte hezky a kdyby jste se chtěla třeba na něco zeptat klidně napiště co budu vědět ráda odpovím, ještě se chci omluvit, že jsem neodepsala dříve, ale už sem chodím málo, tak držím palce ať je vše v pořádku ![]()
A co dáváš za stravu? Ještě stále „miminkovskou“ nebo už si malej dopřeje více méně cokoliv? Na hyperaktivitu dětí a poruchy soustředění má také veliký podíl strava. Chápu, že v ojedinělých případech je to způsobeno geneticky, ale myslím, že ve většině, je to spíše chybou ve stravovacích návycích. Máme taky hodne aktivní dítko, tak jsem si to začala také více zjišťovat a už dělám to, že opravdu přemýšlím nad tím, co koupím. A to nemluvím jen o sladkostech, ale také uzeniny, které jsou plné éček a různé levné verze jogurtů, vaření z práškových náhražek apod.
Dávám, sunar a kaši, ráno a večer, mezitím, nějaký jogurt, přesnídávku, ovoce, kousek, chleba pomazánku, k obědu má polévku a druhé, pokud je to jedlé pro malé děti. SAlám nejí, nechutná mu ani šunka. Má raději vařené maso. S jogurtů většinou lipánek, samozřejmně i jinej, pokud lipoše nemám. Vaření, z práškových náhražek, já nevím co tím myslíš?
Polévky z pytlíku? Já nic takového nepoužívám, ani maggi, ty kostičky do polévek, jsem dávala pro chut dřív, jemu ne. No, možná má jídlo s tím něco společné, ale znám rodinu co rvou od půl roka holku vším možným a sedí jak pecka ![]()