Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, já jsem sice neměla přímo HG ale byla jsem na tom zle a dost si o nevolnostech ( i těchto vážných) zjišťovala a jestli mas krom emimina profil i na modrem konikovi, tak tam je diskuze, kde si ženy s touto diagnozou psaly. Třeba ti tam někdo poradí…
Měla jsem v obou těhotenstvích, v prvním 3× hospitalizace, v druhém 1× (bylo to o něco lepší). Ale vždycky jsem se po infuzích trochu vzpamatovala (sice jsem dál blila jak amina až do porodu, ale už nedocházelo k rozvratu prostředí). S takhle těžkým stavem jsem se nesetkala, jak se na to tváří doktor, moc nadšeně ne, co?
@wobludka no prave ze moc nadsene nee…a ja sama nevim tenkrat v tech stavech sem si rekla ze uz nikdy ze dekuju za to ze mam jedno dite ale pak clovek,,vystrizlivi” a zas mu to vrta hlavou zvlast ted kdyz v dobe covidove ma miminko snad kazdy v mem okoli:(
@Anonymní píše:
@wobludka no prave ze moc nadsene nee…a ja sama nevim tenkrat v tech stavech sem si rekla ze uz nikdy ze dekuju za to ze mam jedno dite ale pak clovek,,vystrizlivi” a zas mu to vrta hlavou zvlast ted kdyz v dobe covidove ma miminko snad kazdy v mem okoli:(
Já úplně nevím jestli je to “vystřízlivění” nebo spíš hormony. Upřímně já nezažila to co ty, ale můj první trimestr ( taky podruhé) byl pro mě tak otřesný zážitek, že ať už tohle těhotenství dopadne jakkoli ( jsem v 5.měsíci) tak už nikdy nikdy nikdy víc. Zle je mi furt, jen už nezvracim první ligu.
No já moc prostoru na rozhodování jestli to ještě zkusit nebo ne moc neměla, protože jsme řešili navíc neplodnost a IVF, měli jsme ještě embrya, takže to znamenalo buď tu léčbu definitivně ukončit, nebo do toho jít i s rizikem, že se to bude opakovat.
Já jsem si s touto diagnózou taky „užila“ těhotenství… naštěstí játra to zvládla. Rozjela se mi teda štítná žláza a to trvá ještě i po porodu. Kapačky pomáhaly vždy jen na pár hodin.
Dle lékařky se to pravděpodobně bude opakovat při dalším těhotenství.
Děkuju za jedno vymodlené dítě a budu se pomalu smiřovat s tím, že další nebude. Nedokážu si představit, jak bych se v tomhle stavu starala o první dítě… pět měsíců mi bylo zle opravdu extrémně, to jsem se nebyla schopná postarat ani sama o sebe, pak se to o krapet zlepšilo a nakonec jsem rodila předčasně kvůli dalším komplikacím. Nikdo nedokázal říct, zda to má souvislosti nebo ne…
Chápu, že přemýšlíš o dalším těhotenství…já bych do toho už nešla, ještě když si musela podstoupit interupci…
Ahoj, já našla prášky, které když se nasadily včas, tak zabírají a dá se to jakž takž. Já bych to nevzdávala a ještě zkusila probrat s jinými doktory. Já těch doktorů vyzkoušela několik a až čtvrtá doktorka mi dokázala pomoci. Prášků existuje spousty, ale ne každému zabere to samé (je třeba to zkoušet) a ne všechny jsou dostupné v každém státě (něco je třeba objednat té zahraničí). Detaily, včetně nazvu těch mých prášků píšu níže ![]()
A můžu se zeptat, zda se dokážete / jste se dokázaly vyhrabat z postele a udržet na nohou?
Já totiž moc ne, dam 5 minut a udělá se mi špatně a musím si hned lehnout. Měly jste to někdo také? Je to také symptom HG? Nevím totiž, jestli to musím přetrpět nebo bych s tím měla něco dělat.
Moje zkušenosti z minulosti: Já v prvním těhotenství porozvracela 5 měsíců (někdy až 4× denně) a byly dny, kdy jsem v době neudržela ani jídlo ani tekutiny. Zhubla jsem tenkrát asi 7kg, takže jsem pak měla 47
Měla jsem hlavně neschopnost doktorku a nijak mi nepomohla. Začalo se to zlepšovat po 20 týdnu a ve 23 těhotenství skončilo, takže nevím, co by bývalo bylo dále. Příčina nevolností tenkrát byla známá, byla jsem těhotná s dvojčaty.
Loni jsem zase od 6tt neustále zvracela a v 7tt jsem pak byla na kapačkách v nemocnici. To na chvíli pomohlo, v 8tt pak operace a těhotenství přerušili. Příčina se také věděla - extrémně vysoké HCG kvůli abnormálnímu růstu placenty.
Teď jsem ve 12tt. Doktoři mají už podezření na HG, takže mi od 6 tt nasadili prášky, které moc nezabraly a stejně jsem několikrát denně zvracela. V 8tt jsem si tím poškodila krk zevnitř, praskla mi tam nějaká cévka a zvracela jsem krev. Tak jsme byli v noci na pohotovost a tam mi dali až 4× denně prášek na nevolnost (kombinace látek Doxylamin a Pyridoxin) a na večer prášek proti zvracení (Metoclopramid). S tím teď jakž takž přežívám, jsem schopná do sebe dostat alespoň nějaké jídlo a pití, zhubla jsem jen 2kg a níže to snad už nepůjde. A teď ve 12tt už mám občas “lepší dny”, že prášek na nevolnost beru až k večeru a ten na zvracení občas omezuji na 1/2.
Ps: Zde odkaz na super stránky, kde je spoustu užitečných informací ![]()
https://www.hyperemesis.org/
HG se dá “léčit”. Nedá se tomu zabránit úplně, ale když se nasadí léčba včas, tak se v mnoha případech dá zabránit tomu, aby se to rozjelo a člověk měl velmi vážný průběh. Mě doktor vysvětloval, že musím brát prášky hned jak začnou nevolnosti a pravidelně. Že se to musí podchytit, než se to rozjede. A proto také hned, jak se to začalo zhoršovat, tak jsem nejela na max dávku těch prášků. Jak se to totiž rozjede a člověk 5× denně zvrací a nic do sebe nedostane / nic v době neudrží, tak je dehydratovaný a rozhodí se trávení, tím pádem o to více zvrací - no a jste v “začarovaném kruhu”, ze kterého de dá těžko dostat ven. Občas pomůžou kapačky a vhodné prášky, ale i to se musí podchytit včas.
K dotazu “Mám do toho jít znovu?” Tady je podrobný rozbor asi s 20ti otázkami a komentářem, co můžou pomoci v rozhodování
(je to anglicky, ale internet vám to kdyžtak může celkem srozumitelně přeložit
)
@Thea42 píše:
Ahoj, já našla prášky, které když se nasadily včas, tak zabírají a dá se to jakž takž. Já bych to nevzdávala a ještě zkusila probrat s jinými doktory. Já těch doktorů vyzkoušela několik a až čtvrtá doktorka mi dokázala pomoci. Prášků existuje spousty, ale ne každému zabere to samé (je třeba to zkoušet) a ne všechny jsou dostupné v každém státě (něco je třeba objednat té zahraničí). Detaily, včetně nazvu těch mých prášků píšu níže![]()
A můžu se zeptat, zda se dokážete / jste se dokázaly vyhrabat z postele a udržet na nohou?
Já totiž moc ne, dam 5 minut a udělá se mi špatně a musím si hned lehnout. Měly jste to někdo také? Je to také symptom HG? Nevím totiž, jestli to musím přetrpět nebo bych s tím měla něco dělat.Moje zkušenosti z minulosti: Já v prvním těhotenství porozvracela 5 měsíců (někdy až 4× denně) a byly dny, kdy jsem v době neudržela ani jídlo ani tekutiny. Zhubla jsem tenkrát asi 7kg, takže jsem pak měla 47
Měla jsem hlavně neschopnost doktorku a nijak mi nepomohla. Začalo se to zlepšovat po 20 týdnu a ve 23 těhotenství skončilo, takže nevím, co by bývalo bylo dále. Příčina nevolností tenkrát byla známá, byla jsem těhotná s dvojčaty.
Loni jsem zase od 6tt neustále zvracela a v 7tt jsem pak byla na kapačkách v nemocnici. To na chvíli pomohlo, v 8tt pak operace a těhotenství přerušili. Příčina se také věděla - extrémně vysoké HCG kvůli abnormálnímu růstu placenty.
Teď jsem ve 12tt. Doktoři mají už podezření na HG, takže mi od 6 tt nasadili prášky, které moc nezabraly a stejně jsem několikrát denně zvracela. V 8tt jsem si tím poškodila krk zevnitř, praskla mi tam nějaká cévka a zvracela jsem krev. Tak jsme byli v noci na pohotovost a tam mi dali až 4× denně prášek na nevolnost (kombinace látek Doxylamin a Pyridoxin) a na večer prášek proti zvracení (Metoclopramid). S tím teď jakž takž přežívám, jsem schopná do sebe dostat alespoň nějaké jídlo a pití, zhubla jsem jen 2kg a níže to snad už nepůjde. A teď ve 12tt už mám občas “lepší dny”, že prášek na nevolnost beru až k večeru a ten na zvracení občas omezuji na 1/2.
Já tě nevím, já měla kombinaci různých léků proti zvracení ve všech formách (prášky, čípky, kapačky) a nepomohlo teda nic. Včetně těch tvých zmiňovaných. Jediné, co trochu pomohlo byly ty infúze a to ještě ne proti zvrácení, ale že jsem nebyla dehydratovaná. Zvracela jsem i na infuzích. Každopádně jestli tě to pomáhá, tak super…ale nevěřím, že to pomáhá standardně každému.
Já jsem zvracela i víc než každou půl hodinu. To znamená třeba 50× denně. Občas v noci jsem spala třeba 2hodiny v kuse a to byl zázrak. To nejhorší ustalo po cca 23tt…pak jsem zvracela za do porodu jen třeba 3-4× denně.
K tvé otázce. Ne nedokázala jsem se postavit na nohy a fungovat. Byla jsem ráda, že jsem se doplazila na záchod a jinak jsem jen ležela s kyblíkem a nemohla jsem nic. Všechno mi to zhoršovalo - kniha, televize, jakýkoliv pohyb. To se zlepšilo až po tom 20tt a začala jsem postupně zvládat alespoň „procházku“.
Měla jsem každé těhotenství. První jsem odpocivala. Zvracela jsem až do porodu i 15× denně.
U druhého těhotenství jsem fungovat proste musela. A teď. Musím též ![]()
Ahoj, mohu se zeptat, kdo máte HG nebo velmi silné nevolnosti, jak vám bylo ve druhem trimestru?
Já už dokážu trochu jíst a hl. v sobě udržet menší porce, ovoce a zeleninu. Pití mi příjemné není, ale dá se k tomu donutit. A prášky už snižuji, už mám jen 2 na nevolnosti a neberu ty na zvracení - což znamená, že opět občas zvracím, ale už to není každý den ![]()
Co ale nedokážu je vyhrabat se z postele. Zvládnu 500m procházku nebo 15min uklízení po bytě, ale pak se mi udělá špatně a musím si lehnout. Máte to někdo také?
Pokud jste někdo také převážně v posteli a říkáte si, jako já, že by to přeci jen chtělo nějaké cvičení… tak jsem teď našla tohle video s těhotenským cvičení pro ty, co jsou v posteli ![]()
https://youtu.be/6rbySQQ2Idc
Ahoj holky, chtela bych se zeptat mate nekdo zkusenosti s hyperemesis gravidarum? mam doma 8 letou dcerku a predloni jsem byla tehotna planovane(snazeni 2 roky) a pak jsem diky teto nemoci musela na interupci protoze to nedavaly jatra a byla jsem v hroznym stavu…potom rok lecba hormony..bylo mi receni ze se to na 99% objevi znovu…pritom pri prvni jsem to nemela:(moc bych chtela jeste jedno dite ale ten strach z toho co jsem si vytrpela nedavno je fakt silnejsi a nechapu ze na to nic neni…lezela jsem v nemocnici a ani kapacky nazabraly…kdyby mel nekdo zkusenost prosim napiste dekuji